Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Când ne dai la reciclare ca să fim folositoare? Patrula de Reciclare a Colegiului Tehnic Petru Musat, Suceava

8 / 09 / 2013

#2013, #câștigător, #cel mai activ profesor, #liceu, #poveste, #Suceava


Vechiturile electrice din casă parcă încep să te tragă de mânecă după ce te-ai întâlnit cu Patrula de Reciclare a Colegiului Tehnic ”Petru Mușat”. Televizorul pe al cărui ecran n-a mai mișcat nimic de ani de zile, frigiderul dezafectat în care mai ții scule de bricolaj, radioul care mai mult bâzâie decât cântă… te privesc insistent, ca niște copii nerăbdători, din fluturașul creat de elevi. Nu le mai poți ignora când ajungi acasă. Mai ales, acum, când nu mai ai scuza… ignoranței. Liceenii de la ”Petru Mușat” le-au explicat sucevenilor cu însuflețire că este o datorie impusă de lege și de bunul simț să aducem orice aparat electric nefuncțional, bateriile și becurile, la reciclat, înainte să devină un pericol pentru oameni și pentru natură. Le-au arătat că este un gest dezamăgitor și iresponsabil să le lăsăm să ne polueze, în toate înțelesurile cuvântului, casele, viețile, mediul.

Grijă, respect și responsabilitate. Părinții, profesorii, ”oamenii mari”, în general, le cer mereu adolescenților aceste lucruri. Ei bine, agenții Patrulei noastre le-au dovedit cu prisosință. De data aceasta, ei sunt cei care le-au cerut adulților, ei sunt cei care au dat exemplu.

Ce sfaturi de câștigători ne dăruiesc agenții Patrulei de Reciclare a Colegiului Tehnic ”Petru Mușat” din Suceava și Mihaela Neacșu, îndrumătorul lor premiat ca cel mai activ profesor coordonator din județ ?

Vorbește tuturor oamenilor pe care îi cunoști despre ce ai descoperit. De îndată ce au devenit Agenţi al Patrulei de Reciclare, cu insigna lipită de rever şi de suflet, s-au mobilizat rapid pentru a-i convinge şi pe ceilalţi să se implice. Mihaela Neacșu le descrie eforturile: ”Au fost încântați să se înscrie în Patrula de reciclare și s-au mobilizat imediat cum au ajuns în clase, informându-i pe ceilalți colegi despre ce au aflat și cât de utili vor fi pe viitor în acțiunile de reciclare DEEE. După un program bine stabilit, mergând din clasă în clasă, i-au convins pe toți colegii că ei sunt pionierii acestei schimbări pozitive.

Transmite mesaje puternice. În biblioteca colegiului s-a născut posterul care avea să stea alături de containerele de colectare tot anul, o pledoarie pentru frumusețea naturii și sănătatea oamenilor – ceea ce câștigăm ținând DEEE-urile departe de mediul înconjurător. Și-au creat proprii fluturași și pliante, au vorbit comunității cu propria lor voce, cu argumente adaptate locului. Au organizat un concurs pe trei secţiuni – cel mai frumos afiş, cel mai inspirat slogan şi cele mai ”haioase” versuri, creații valorificate pentru promovarea colectării de DEEE în oraș.

Elevii și-au concentrat eforturile pentru ca fiecare  să devină conştient de impactul pe care îl are în comunitatea în care trăieşte şi de faptul că e direct responsabil de deşeurile pe care le generează” își amintește entuziasmată doamna Neacșu. Cu ajutorul fluturașilor de informare puși la dispoziție de Asociația RoRec și un discurs bine pregătit ”i-au convins pe trecători să urmărească cu interes procesul prin care trec deșeurile electrice, începând cu gestul colectării selective până la reciclarea profesională și recuperarea materialelor reutilizabile.

Mergi mai departe, fă mai mult. Cu informațiile din materialele oferite de Asociatia RoRec folosite ca punct de plecare, agenții Patrulei de la ”Petru Mușat” s-au documentat în plus despre colectarea și reciclarea echipamentelor electrice ieșite din uz și au propus o dezbatere incitantă elevilor, pe această temă. Colegii i-au asaltat cu întrebări, avizi după explicații. La final, un ”a-haa” general a dat măsura succesului acestui exercițiu de comunicare. Agenții Patrulei au știut că au câștigat prieteni fideli pentru cauza reciclării.

Valorifică oportunitățile. S-au oferit ca voluntari ai acțiunilor de colectare organziate in municipiul Suceava de Asociatia RoRec și au înfruntat frigul unei zile aprige de iarnă, încălziți de dorința de a-și împlini misiunea. Au fost răsplătiți cu dovada supremă că străduința lor a contribuit la comportamentul grijuliu față de natură al sucevenilor – au văzut zeci de oameni predând DEEE la punctele de colectare. Mihaela Neacșu rezumă în imagini grăitoare viziunea la care sunt îndreptățiți să spere: ”Toate reușitele lor sunt începutul unei schimbări foarte importante pentru noi toți. În viitor, când ceilalți oameni vor duce din proprie inițiativă aparatele stricate la centrele de colectare, când nu va mai fi niciun aparat aruncat pe câmp, atunci vor înțelege cu mândrie că au făcut parte din generația care a adus schimbarea mentalității.

Când au făcut bilanțul, și-au dat seama că, deși lupta nu s-a terminat, se pot mândri cu victorii frumoase asupra lipsei de informație, a reticenței și indiferenței oamenilor. Se pot considera învingători, prin spiritul de echipă şi grija faţă de natură de care au dat dovadă. ”Au fost încurajați să fie implicați, să aspire la cât mai mult și să își definească locul în societate prin propriile eforturi. Promovarea valorilor ecologice îi ajută pe tineri să-şi dezvolte abilităţile creative, spiritul de iniţiativă şi sentimentul de grijă faţă de natură şi de cei din jur”, susține Mihaela Neacşu, profesorul care și-a motivat elevii să se autodepășească, și-a mobilizat toți colegii să sprijine programul și a transformat o școală într-un nucleu de educație pentru oamenii de toate vârstele.

Ce ne-au arătat junii ecologişti suceveni? Că cel mai mult intr-o actiune contează dorinţa de a face lucrurile să se întâmple iar instrumentele-cheie ale câştigătorilor sunt responsabilitatea, eficienţa şi o comunicare clară. Ne place să ni-i imaginăm pregătiți și nerăbdatori, precum atleții la linia de start, să reînceapă școala și să continue aventura Patrulei de Reciclare. Ambele se apropie. Curând, foarte curând…