Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Cartușilă, Aspirel și Telebella iau drumul reciclării de la Școala Gimnazială nr.4 din Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea

23 / 01 / 2014

#2013, #câștigător, #cel mai activ profesor, #liceu, #poveste, #Vâlcea


Râmnicu Vâlcea pare locul predestinat ”deșteptării” oamenilor. Aici s-a cântat pentru prima oară, la Revoluția de la 1848 ”Deșteaptă-te, române!”, devenit imnul nostru național. În zilele noastre, alți ”revoluționari” îi trezesc la realitate pe râmniceni. Din decembrie 2012 până acum, mulți dintre locuitorii orașului s-au ”deșteptat” și au început să colecteze deșeurile de echipamente electrice, de becuri și baterii așa cum trebuie, ca să fie reciclate și să ajungă o sursă de materie, nu o sursă de poluare.

Cui se datorează această evoluție a obiceiurilor și mentalităților? Patrulelor de Reciclare și campaniilor de informare și colectare DEEE ale Asociației RoRec. Anul trecut, unul din luptătorii de seamă ai revoluției reciclării a fost doamna Mădălina Mihai, Profesorul Coordonator al Patrulei de Reciclare a Școlii gimnaziale nr.4 din Râmnicu Vâlcea.

Victoriile celui mai activ profesor din județul Vâlcea

Aventura Patrulei ei este, s-ar putea spune, un foto-roman. Începe în școală, cu zâmbete entuziaste lângă containerele încă goale. Scoala Gimnaziala nr. 4, Ramnicu Valcea (1)Continuă cu prima recoltă de baterii, cu becurile și electronicele mici, și totuși prea mari pentru container – monitoare, unități de computer. Acțiunea se extinde afară din școală iar în cadru apar noi personaje – părinți, vecini. Agenții găsesc, cu perseverență de arheologi, vechituri prin beciuri și garaje. Cu ocazia expedițiilor de informare și convingere, constată că oricine are, acasă sau la birou, cel puțin un deșeu electric de care ori a uitat, ori îl păstrează pentru că… nici nu mai știe de ce. Tinerii își dau seamă că majoritatea oamenilor simt, chiar dacă nu știu exact de ce, că aceste deșeuri nu trebuie aruncate chiar ca oricare altul. Poate tocmai de aceea le țin, așteptând să poată scăpa de ele într-un mod corect. Un teren propice pentru munca lor de convingere. Așadar, deșeurile predate se adună și așteaptă cuminți, ca într-o gară, trenul spre reciclare.

Cum, în fiecare agent este un artist gata să creeze, Patrula școlii din Râmnicu Vâlcea ne oferă doi noi membri ai Familiei Recicleanu – Cartușilă, Aspirel, Telebella se alătură personajelor poveștii lor.

În spatele imaginilor, doamna Mihai este motorul neobosit al acestor activități care au făcut ca, până în mai 2013, orașul Râmnicu Vâlcea să fie mai curat cu peste o tonă de DEEE. Dânsa și-a format echipa din cei mai hotărâți tineri ecologiști – câte doi din fiecare clasă a ciclului gimnazial, i-a ”înarmat” cu informații, materiale, insigne, sfaturi și le-a fixat obiectivele și planul de acțiune cu o precizie ”militară”.

Patrula și-a consolidat cercul de susținători. Au vizat una din marile companii locale –  Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea de unde au colectat 200 de kg de DEEE. Inițiativa lor și a celorlalte Patrule care au mobilizat agenții economici locali ne-a inspirat ”Suporterii Patrulei de reciclare” – proiectul pe care l-am lansat la această ediție, în sprijinul Patrulelor din toată țara.

„Toate persoanele implicate au fost receptive pe parcursul derulării proiectului, și s-au implicat în toate activitățile desfășurate”, ne-a mărturisit doamna Mihai, profesorul coordonator. Se vede.

Experiența ediției precedente își va spune, cu siguranță, cuvântul. Avem, în doamna profesor Mădălina Mihai, un dascăl dedicat formării unei generații care știe să respecte natura și oamenii. Ca marea majoritate a câștigătorilor din 2013, continuă, împreună cu elevii ei, să dea ”deșteptarea”. Ca să ne trezim, cu toții, cât mai curând, într-o țară mai curată, mai frumoasă, mai mândră.