Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Curajul se cunoaște doar atunci când este pus la încercare – Povestile Premianților ediției 2012-2013 – Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți”, Codlea

6 / 12 / 2013

#2013, #Brașov, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #liceu, #poveste


Academician, geograf și geopolitician român, Simion Mehedinți a avut un rol important în cultura și educația română. Iată cum, în zilele noastre, Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți” din Codlea, județul Brașov, se ridică la înălțimea acestui renume.

Inspirați și îndrumați de profesorul lor coordonator, Agenții Patrulei de Reciclare a Colegiului și-au luat în serios rolul de ”pedagogi” în ecologie – la ediția 2012-2013 au reușit să contribuie la colectarea a 1635 de kilograme de deșeuri de echipamente electrice și electronice!

Străduința lor a fost răsplătită – au ajuns pe primul loc pe județ pentru că cea mai mare cantitate DEEE colectată per agent.

07052013424

Drd. Ing. Mariana Șerban, profesorul coordonator, ne-a împărtășit că s-au implicat cu dăruire și cu elan. „Totul a fost făcut din plăcere”, și, mai ales, cu simțul responsabilității față de natură. „Fiind periculoase, aceste deșeuri nu trebuie să ia calea gropilor de gunoi. Ele trebuie colectate separat și trimise la reciclare”, a spus Lucia Raportoru, unul dintre profesorii convinși de importanța acțiunilor desfășurate de Patrula de Reciclare.

Acțiune, nu regrete 

Agenții Patrulei și profesorul coordonator au pornit cavalcada cu o serie de întruniri in cadrul cărora au prezentat proiectul și au demonstrat participanților cât de importantă este colectarea selectivă a DEEE. Au creat fluturași și i-au distribuit in toate cutiile poștale ale locuitorilor din municipiul Codlea. Au valorificat și mediul online pentru a-și promova acțiunile: au trimis pe Facebook mesaje de încurajare a colectării deșeurilor electrice. Au avut de partea lor sprijinul conducerii școlii și al agenților economici locali.

Vecinii, locuitorii orașului, au fost puțin mai greu de convins, dar, așa cum spune o zicală, ”nu există câștig fără străduință”. Agenții colegiului au pledat eficient cauza unui mediu sănătos, o recompensă de care ne vom bucura pe termen lung, cu argumente chiar… științifice.

12022013223

Este bine să colectăm deșeurile în mod selectiv, pentru a proteja mediul înconjurător. Astfel, protejăm sănătatea oamenilor și a animalelor. Deșeurile depozitate haotic se vor coroda, eliminand compuși toxici care poluează mediul. Trebuie să fim conștienți că aruncarea deșeurilor la gunoi înseamnă risipă și, totodată, distrugerea planetei pentru generațiile viitoare. Semnalul de colectare selectivă și revalorificare a deșeurilor trebuie tras din timp, pentru a nu fi prea târziu. Regretele nu-și mai au rostul când totul este distrus” a spus Constantin Ciobanu, participant la acțiunile din cadrul proiectului.

Ca majoritatea premianților ediției 2012-2013, profesorul Mariana Șerban a revenit în program cu o echipă puternică. Elevii voluntari și profesorii și-au promis să depășească cantitatea de DEEE la colectarea căreia au contribuit în anul școlar precedent. Așa ne place să fie interpretat succesul – ca un angajament pentru o performanță și mai înaltă.