Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

„Eco-Greva” Școlii Gimnaziale nr.3 din Rovinari, Patrula de Reciclare premiată pentru cea mai mare cantitate colectată per agent din județul Gorj

27 / 12 / 2013

#2013, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #Gorj, #poveste, #școală


”Invazie de electrocasnice ambulante în Rovinari.” Halloween? Nu, ci acțiunea de conștientizare a agenților Patrulei de Reciclare de la Școala Gimnazială nr.3, care nu au ezitat să iasă în stradă costumați în electrocasnice pentru a trage un semnal de alarmă comunității.

Îndrumați de Ana Nicoleta Vladu, profesor de biologie, cei 35 de membrii ai Patrulei și-au împărțit misiunea în cinci etape și s-au pus pe treabă. Doamna profesoară a avut grijă ca, mai întâi, membrii Patrulei să înțeleagă și să fie, ei însiși, convinși de importanța colectării selective a deșeurilor, ca să devină mesagerii eficienți ai acestei cauze. S-au informat, au parcurs broșurile, au amplasat kit-urile de colectare și au pornit să împrăștie vestea, dotați cu pliante, insigne, broșuri.

Ajutați de diriginți, fiecare membru al Patrulei a popularizat proiectul în școală. Au fost colectate astfel aproape 500 de kg de deșeuri DEEE, în prima lună!

Nevoia de cunoaștere a copiilor este nemărginită

Gorj (castigator)_Scoala gimnaziala nr. 3 Rovinari

Agenții Patrulei au vrut să știe cât mai multe referitor la Reciclenii despre care le vorbeau tuturor. Au făcut un tur de documentare la magazinul de electrocasnice din oraș. Cu ajutorul unui specialist, au descoperit fascinați cum funcționează aparatele, cât consumă și cum sunt reciclate pentru recuperarea componentelor și eliminarea elementelor poluante. Au constatat că știau mai multe despre asta decât părinții lor și mulți alți oameni mari! Din ce în ce mai entuziasmați de rolul de eco-mesageri pe care l-au primit, au împărțit pliante prin oraș și au explicat oamenilor cu și mai multă convingere, că nu e bine să păstreze în gospodării sau să arunce oriunde deșeurile electrice.

„Elevii erau atât de încântați de sarcinile pe care le primeau încât au răspuns prompt la fiecare activitate. Au înțeles că sunt mesagerii școlii noastre, și că trebuie să convingă și să îi educe la rândul lor pe cei din jur. Și-au luat rolul atât de în serios, încât și părinții elevilor care nu fac parte din Patrula au venit să se informeze referitor la acțiunile noastre.”, ne-a mărturisit doamna profesoară Vladu.

Credeați că glumim când am spus că s-au costumat în aparate electrocasnice? Nicidecum. Și-au creat singuri costumele și au defilat prin oraș cu bannere, pancarte și sloganuri ecologiste. Cu siguranță mulți dintre cei care i-au văzut s-au întors acasă căutând vechituri de colectat!

5. Gorj_Scoala Gimnaziala nr. 3 RovinariCe mai, l-au impresionat și pe primar cu perseverența lor! Dorin Filip i-a felicitat pentru inițiativa lor și i-a sprijinit concret. Primaria a mediatizat pe site activitățile Patrulei și le-a promis o susținere pe termen lung. Datorită inițiativelor lor, aproape o tonă de DEEE a ajuns, din firme și gospodării, acolo unde trebuie, adică la reciclat.

Patrula Școlii Gimnaziale nr.3 din Rovinari a demonstrat rezultatul fericit al unei experiențe educative complexe. ”Prin activitățile non-formale se educă mai bine și se formează mai ușor noi deprinderi” a constatat doamna Vladu, vorbind atât de elevi cât și de cei cu care au venit în contact.

Capacitatea lor de a învăța lucruri noi, motivația de a se implica în problemele comunității, creativitatea de care au dat dovadă ne dau încredere că Patrula de Reciclare devine o tradiție extra-curriculară cu un impact semnificativ în societate.