Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Nicoleta Enache la Ora Patrulei de Reciclare: ”Cel mai mult contează cât de mulți oameni se alătură inițiativelor noastre”

17 / 07 / 2017

#editia 2016-2017, #generale, #Ora Patrulei de Reciclare, #profesor coordonator


”Să protejăm mediul!” De câte ori nu am auzit acest îndemn?!? De foarte multe ori. Dar de câte ori l-am și urmat? Poate de prea puține ori, cel puțin unii dintre noi. Ne alarmează încălzirea globală, tăierea pădurilor, incendiile izbucnite natural, clima schimbată, aerul poluat, iar lista continuă.

Cum procedăm? Unii spun în gând: „Trist. Ce păcat…”. Alții nu își spun nimic. Există oameni, din fericire, din ce în ce mai mulți, care acționează. Fiecare cum știe mai bine. Sting lumina atunci când iluminarea nu este imperios necesară. Folosesc apa de la robinet fără risipă inutilă. Aleg soluții tehnologice, ecologic prietenoase, reciclează deșeuri, consumă mai puțină hârtie, selectează gunoiul, vorbesc și altora despre protejarea mediului. Acești oameni sunt cei care ne arată că se poate, că nu este prea târziu să ”resuscităm” planeta.

Protecția mediului nu mai reprezintă o opțiune, ci un imperativ. Am alături oameni care prin acțiunile lor arată că le pasă de planetă, demonstrează că omul știe să cinstească locul.”

Astfel prezenta Roxana Bichiș, gazda emisiunii noastre Ora Patrulei de Reciclare la Radio Gold FM, discuția cu doamnele Claudia Geicu, consilierul programului Patrula de Reciclare și Nicoleta Florența Enache, profesor coordonator al Patrulei de Reciclare de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Ghermănești, comuna Snagov. Pe cea din urmă v-o prezentăm în episodul de azi din seria interviurilor emisiunii.

Roxana Bichiș: De ce v-ați alăturat programului Patrula de Reciclare?

Nicoleta Enache: Noi trăim într-o zonă cu potențial turistic ridicat. Dumnezeu a fost darnic cu noi, ne-a dat, pe o parte, lacul Snagov, pe altă parte, pădurea, ne-a dat flori, iarbă verde, copaci. M-am alăturat acestui program din dorința de a-i ajuta pe cei din jurul meu să conștientizeze cât de importantă este protejarea mediului înconjurător. Și când spun ”cei din jurul meu”, mă gândesc la elevii mei, la părinții lor, la membrii comunității locale.

Elevii s-au bucurat să fie Agenții Patrulei de Reciclare. Să-i vedeți ce mândri își poartă insignele! Au povestit și acasă, părinții au fost receptivi, au venit la școală, au început să contribuie, fiecare, ca răspuns pozitiv la chemarea noastră.

RB: Ce înseamnă Ziua Pământului pentru tine, ca om și ca profesor implicat în Patrula de Reciclare?

NE: Gândindu-mă la acțiunile de protejare a mediului înconjurător, simt că mă transform într-un mesager, într-o persoană care îi convinge pe ceilalti să se implice ca să arate că le pasă. Când le-am lansat invitația de a ne susține, mulți oameni au venit în sprijinul nostru – începând cu elevii școlii, bucuroși să contribuie la strângerea de deșeuri electrice, electronice și electrocasnice. Au venit profesori, învățători, reprezentanți ai Consiliului Local Snagov, oameni care locuiesc în comuna noastră. A fost o mare satisfacție să îi vedem inimosi si dornici să ajute. Când cineva l-a întrebat pe fiul meu cel mic, care are doar 6 ani, de ce vrea să participe la program, a spus că el dorește să salveze planeta – un răspuns mare de la un copil atât de mic.

RB: Dacă ar fi să te întorci puțin în timp și să te gândești la cel prim moment când ai luat contact cu  Patrula, care este prima amintire?

NE: Am înscris școala în acest program, din dorința de a face ceva important, de a desfășura o acțiune care să ne evidențieze, la nivel instituțional. Acțiunile ecologice se pliază foarte bine pe specificul și istoricul școlii noastre. Am știut de la început că vom participa cu sufletele pline.

A fost greu până când oamenii au înțeles că este o acțiune de voluntariat. Ideea de voluntariat trebuie înțeleasă foarte bine. A fi voluntar înseamnă să faci ceva fără a aștepta ceva în schimb. Oamenii au înțeles acest lucru și, drept dovadă, cantitatea de DEEE strânsă a fost suficient de mare încât să ne facă mândri.

Noi, când ne uităm la deșeurile strânse, ne gândim că ele contează pentru Patrula noastră, dar, cel mai mult, contează cât de mulți oameni se alătură inițiativelor noastre.

Mi se umple inima când văd cum elevi noștri, Agenți ai Patrulei și ”medici ai Planetei” își iau rolul atât de în serios încât își ”trag de mânecă”, la propriu, bunicii și părinții să ducă la reciclare bateriile uzate, frigiderul stricat… Sunt extrem de implicați și mi se pare un lucru extraordinar faptul că, în inocența lor, ei au capacitatea să fie mai deschiși și să înțeleagă mesajul mai repede decât o facem noi, adulții.

RB: Un miliard de oameni care sărbătoresc Ziua Pământului pare o cifră mare însă nu este, comparativ cu cele 7,3 miliarde câți suntem. Cum putem face ca acest număr să crească?

NE: Noi, dascălii, suntem exemple importante pentru elevii noștri. Explicându-le cât de important este gestul lor, ce înseamnă să fii voluntar, ce impact pe termen lung vor avea acțiunile cu caracter ecologic îi putem educa astfel încât să devină adulți responsabili și să construiască o generație care va readuce echilibru Pământului.