Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Modestia este plasa cu care se prinde gloria – Povestea Patrulei de Reciclare a Școlii Gimnaziale „Siklódi Lőrinc” din Ditrău, județul Harghita

10 / 01 / 2014

#2013, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #Harghita, #poveste, #școală


S-au înscris printre primii din județul lor, de îndată ce Inspectoratul Şcolar din județul Harghita a anunțat deschiderea ediției 2012-2013. „Împreună cu directoarea școlii și cu colegii, ne-am hotărât că vrem să participăm în acest program ecologic, fiindcă în școala noastră realizăm multe programe cu scopul educării elevilor în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător” povestește doamna Edit Kollo, profesorul coordonator al Patrulei Școlii gimnaziale ” Siklódi Lőrinc” din Ditrău, județul Harghita.

Mânați de bucuria de a lua parte la un proiect în care cred și oportunitatea de a-și dovedi grija față de natură, elevii au vrut să-și vadă comunitatea eliberată de astfel de deșeuri. Au urmărit acest scop cu atâta convingere și perseverență încât, la finalul ediției, au câștigat premiul pentru că au contribuit la cea mai mare cantitate de DEEE-uri colectată per agent.

„M-a impresionat bucuria sinceră pe care am văzut-o pe fețele micilor agenți. Premiile pe care am avut onoarea să le primim sunt o răsplată frumoasă a muncii noastre”, a adăugat profesoara.

Dar să o luăm cu începutul. Ajutată de cadrele didactice, doamna profesoară a adunat elevii și părinții în jurul misiunii de informare și conștientizare a Patrulei. Obiectivele și planificarea activităților au fost stabilite în echipă, împreună cu elevii, profesorii și părinții – un angajament asumat de toate părțile implicate are mai multe șanse să fie pus în aplicare cu succes.

Apoi, membrii Patrulei s-au pus pe treabă. Au confecționat planșe și le-au distribuit în cele mai vizibile locuri în comună. Ca să fie siguri, s-au oprit pe la Primarul comunei, l-au informat că participă în program și i-au cerut sprijinul. Punct ochit, punct lovit! Domnul Primar le-a oferit spațiu pentru anunțuri de informare și educare la televiziunea locală.

Acum că toți localnicii au aflat că deșeurile electrice nu se țin în casă și nici nu se aruncă pe stradă sau pe câmp, elevii nu s-au lăsat și au pornit să se asigure că oamenii fac și gestul corespunzător – trimit DEEE la reciclare. Și uite așa, kilogramele colectate de la comunitate cu ajutorul lor, au început să se acumuleze.

„Văzând cantitățiile adunate, au început să lucreze cu și mai multă sârguință și devotament. Au înțeles că nu este imposibil să împlinească un țel înalt, dacă vor cu convingere.”

Victoria aparține celui ce perseverează

Să nu vă gândiți că totul a mers strună – membrii Patrulei au întâmpinat și dificultăți în demersul lor persuasiv. Au dus o luptă grea cu dictonul din alte vremuri care spune „ce este în casă, să nu iasă”. Unii concetățeni s-au lăsat foarte greu convinși să renunțe la aparatele electrice și electronice, chiar dacă erau stricate și nu le mai foloseau de multă vreme. Acesta a fost un prilej bun pentru micii noștri agenți să-și demonstreze abilitățile de pedagogi și negociatori; până la urmă, i-au convins chiar și pe cei reticenți că numai colectând selectiv DEEE pot ocroti mediul înconjurător.

„Ne-am înscris și în ediția 2013-2014 a programului, fiindcă știm cât de important este să trezim în elevi responsabilitatea față de problemele mediului înconjurător și să le formăm atitudinea potrivită față de protejarea mediului” spune profesorul coordonator al Patrulei, doamna Edit Kollo, a cărei încredere în abilitățile elevilor ne îndreptățeștesă așteptăm noi recorduri de la ei și la ediția curentă a programului.