Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Ninge, deci nici vorbă de încălzire globală

13 / 12 / 2017

#editoriale, #generale, #incalzirea globala, #mediul inconjurator, #responsabilitate


”Iată – ninge! Avem temperaturi sub 0 grade. Avem viscole și ploaie înghețată, deci… de unde atâta încălzire globală! E un mit!”

E, în rezumat, o idee (falsă) pe care (din păcate) o auzim de la cei care neagă existența schimbării climei – lideri politici, oameni de afaceri și jurnaliști.

E un subiect care revine în conversație, iarna, când ne luptăm cu nămeții. Ca să puteți combate într-un mod deștept această interpretare eronată, iată câteva explicații.

De ce încălzirea globală este reală?

  • Timp de 800.000 de ani, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă nu a depășit niciodată cota de 300.000 ppm (părți per milion). Din 1950 încoace, deci în ultimii 60 de ani, a crescut până la 400.000 ppm. În doar 50 de ani, deci exact perioada economiei globale, 30% emisii de carbon în plus față de 800.000 de ani dinainte. Ceva atât de dramatic nu poate fi o simplă coincidență.
  • Temperatura generală a planetei a crescut cu aprox. 2 grade Fahrenheit – 1.1 grade Celsius în ultimii 100 de ani. Cea mai mare accelerată creștere a temperaturii a avut loc în ultimii 35 de ani.
  • Numai între anii 2002 și 2005, s-au topit peste 350 de km cubi din ghețarii din Groenlanda și Antarctica. Ghețarii din toată lumea dispar mai rapid ca înghețata pusă pe un tort de ciocolată fierbinte, doar că, spre deosebire de desertul respectiv, pieirea ghețarilor nu duce la nimic bun.
  • În primul rând, pentru că gheața topită se scurge în mări și oceane, al căror nivel a crescut și el, inundând, în consecință, teritoriile de coastă. În curând, vom vizita Veneția în costume de scafandru.
  • Oceanele devin din ce în ce mai… acide. Sună a SF, nu? Am vrea noi. Datorită faptului că absorb o mare parte a dioxidului de carbon produs de lumea industrializată, gradul de aciditate al oceanelor a crescut cu 30% în ultimele decenii. Vă simțiți ușurați pentru că nu avem vreun ocean prin preajmă, nu-i așa? Nu fiți chiar atât de relaxați – dacă ați mâncat măcar o conservă de ton în ultimele zile, „oceanul” a fost în farfuria voastră!

Mai sunt multe astfel de dovezi atestate de comunitatea știintifică prin metode și instrumente incontestabile. Mergeți pe site-ul Semnele vitale ale Planetei , fundamentat cu date NASA.

Pe scurt, da, ne coacem puțin câte puțin, datorită modului în care producem deșeuri, consumăm resursele naturale și ardem combustibilii fosili, surse de energie care NU SE REGENEREAZĂ.

Și, atunci, cum de… ninge?

Căderea zăpezii nu contrazice fenomenul încălzirii globale. Dimpotrivă! În ultimii ani a nins în zone tropicale, o anomalie din punct de vedere climatic. De aceea ninsoarea nu ar trebui să ne liniștească. Chiar dacă noi, în România, avem în continuare ierni geroase, temperatura medie globală crește, de la an la an.

Țara noastră nu este o planetă de sine stătătoare, care nu poate fi afectată de ceea ce se întâmplă pe restul globului. Țara noastră e parte a acestui glob pământesc, și orice schimbare negativă asupra planetei se va resimți, mai devreme sau mai târziu, într-o formă sau alta, și în România. Contribuie și tu la binele planetei, al țării, al tău – acționează responsabil față de mediu!