Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Premiul Patrulei Colegiului Tehnic Aiud – o călătorie prin natură și istorie

25 / 08 / 2017

#editia 2016-2017, #judetul Alba, #premii locale


„Ce alegem ca premiu?” e una din întrebările favorite ale Patrulelor câștigătoare ale fiecărei ediții. Unii optează pentru echipamente electrice, rechizite sau materiale didactice. Alții preferă excursiile, și pleacă împreună să descopere locuri noi și incitante.

Doamna Ibolya Kovacs și echipa de la Colegiul Tehnic Aiud, fericiții câștigători ai premiului „Cea mai activă Patrulă”, au făcut un tur demn de Indiana Jones, celebrul aventurier.

Au început cu una din minunile naturale ale țării – Arboretumul Simeria, cel mai mare parc dendrologic din România, cu peste 70 de hectare, clasat pe locul 3 în Europa și 11 în lume.

Un prilej ideal să se conecteze cu natura, să recunoască anumite specii de arbori și plante despre care au învățat, ba chiar să afle cum trebuie îngrijiți acești copaci și ce condiții de mediu le pun în pericol supraviețuirea. Este cea mai mare recompensă pentru un tânăr ecologist să vadă câtă frumusețe salvează prin munca lui de voluntar.

Următorul obiectiv al profesoarei a fost și o „lecție vie de istorie”, la Cetatea Devei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva și la Castelul Corvineştilor din Hunedoara.

Într-o singură zi, agenții Patrulei Colegiului Tehnic Aiud au trecut prin multe secole – au călcat prin locuri unde s-au petrecut evenimente dramatice, ca, de exemplu, Cetatea Devei care, în 1784 a devenit loc de refugiu pentru nobilii fugiţi de pe domeniile lor de teama răsculaţilor conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan. Au mers pe urmele legendelor, în Castelul Hunedoarei, numit şi Castelul Huniazilor sau Castelul Corvineştilor, care, la şase secole de la ridicarea sa, continuă să fascineze atât prin arhitectură, cât şi prin legendele legate de el: „Legenda fântănii” și „Legenda corbului”.

 

Este important să-și lărgească orizontul de cunoaștere, să știe care sunt valorile locului unde trăiesc, să vadă edificiile construite de înaintași. Am vrut să le ofer o amintire frumoasă de vacanță și de voluntariat, și copiilor, și câtorva profesori – Suporteri, care ne-au ajutat mult pe parcursul ediției. Am avut noroc de o zi superbă de vară, iar şepcile verzi ale Patrulei au fost foarte apreciate în orele amiezii de cei care au uitat să-şi aducă şepci sau pălării” a povestit doamna Ibolya Kovacs.

Fiecare Suporter al Patrulei poate ajuta copiii din program să trăiască astfel de experiențe formatoare. În luna septembrie, 4 echipe județene vor câștiga câte un premiu național, datorită cetățenilor,școlilor,  instituțiilor și firmelor care au trimis la reciclare deșeuri electrice la apelul lor.