Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Patrula care și-a cucerit școala – Povestea Liceului Tehnologic Special ”Regina Elisabeta” din București

14 / 11 / 2013

#2013, #Bucuresti, #câștigător, #cel mai activ profesor, #liceu, #poveste


Este profesor al unei instituții cu o sută de ani de tradiție în educația tinerilor cu deficiențe de vedere – Liceul Tehnologic Special ”Regina Elisabeta” din București, înființat chiar de personalitatea al cărei nume îl poartă. ”Această lungă tradiție ne obligă să fim mereu la înălțimea așteptărilor” spune profesorul Cătălin Nicolaidi, premiat ca cel mai activ profesor coordonator al Patrulei de Reciclare în sectorul 2-București la ediția 2012-2013. Domnul Nicolaidi are grijă ca elevii liceului să devină exemple de conduită și leadership. Alături de abilitățile profesionale, le cultivă ambiția, mândria și simțul responsabilității. Îi învață că deficiențele de vedere nu trebuie să îi împiedice nici să viseze, nici să-și împlinească visurile. Privind cu mintea și cu sufletul, văd uneori mai mult decât cei fără dioptrii… Un exemplu care se impune de la sine.

Pepiniera de… idei

În anul școlar 2012-2013, Liceul Tehnologic Special ”Regina Elisabeta” a devenit un teritoriu efervescent în slujba cauzei colectării DEEE. Patrula de Reciclare era… de neoprit.

S-au lansat în program avizi să descopere, să comunice și, de ce nu?, să se distreze. În fond, ce e mai plăcut decât să faci un lucru bun alături de prieteni?

Elevii au dorit să se implice în viața comunității și am ales un proiect solid pentru a pune în practică aceste intenții, afirmă profesorul Nicolaidi, care a privit programul drept ”un punct de plecare într-un proces de conștientizare a importanței educației ecologice. Am ales să abordăm o gamă largă de activități pentru a inocula elevilor conceptul de „ecologie”, în general și de reciclare, în special.”

Și-au creat multe ocazii să învețe, să dezbată și să promoveze colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). La ”Ora de ecologie” au aflat totul despre Patrula de Reciclare și problematica DEEE-urilor de la invitatul lor special, Claudia Geicu, consilierul programului. De Ziua Pământului, au organizat o discuție pe temele cele mai de actualitate în protecția mediului și au propus un mini-proiect de educație ecologică – Săptămâna verde. Unul din momentele-cheie ale ”Săptămânii verzi” a fost concursul care a atras o participare excepțională.

Apoi, s-au distrat, prezentând lucrări tematice la Simpozionul Eco Fun. Lucrarea câștigătoare a fost înscrisă la Simpozionul Național ”Copil ca tine sunt și eu!”.

Au făcut până și o activitate neobișnuită pentru deficienții de vedere – au vizionat filme documentare în cadrul evenimentului ”Freshwater”– traduse cu ajutorul unor programe specializate.

N-au ratat, desigur, nici concursul pentru mascota programului. ”Ceea ce a început doar ca o participare la concursul de creație a mascotei ediției următoare a Patrulei de Reciclare, s-a transformat treptat într-o expoziție de desene pe teme ecologice, o premieră pentru instituția noastră” povestește Profesorul Coordonator.

Cu fiecare prilej, au convocat cât mai mulți colegi, pe care i-au transformat în susținători ai cauzei reciclării deșeurilor electrice. Practic, au ”educat” tot liceul – elevi și profesori deopotrivă, cu dedicare și perseverență.

Bucuresti_Sector2_ReginaElisabeta1

Drumul reciclării, din școală în comunitate

Patrula de Reciclare a Liceului Tehnologic Special ”Regina Elisabeta” nu s-a limitat la teritoriul școlii. Agenții Patrulei și-au luat rolul de ”ambasadori” în serios. Au participat la seminarii naționale, au ieșit în oraș să distribuie fluturași și să explice oamenilor că este imperativ să nu arunce deșeuri electrice ci să le colecteze responsabil. În tot acest răstimp, au colectat DEEE, se înțelege.

”Succesul nostru s-a bazat pe o muncă de echipă și pe dorința de a fi parte a unei experiențe unice. Principalii noștri susținători au fost oamenii din Asociația RoRec pentru că ne-au dat multă încredere în forțele noastre” este convins domnul Cătălin Nicolaidi.Acest proiect este valoros pentru ca are șansa de educa elevii de azi pentru viitor. Poate că în prima fază ar putea părea că este nevoie de o investiție mare, dar, odată învățate, aceste principii de reciclare vor rămâne pentru toată viața.”

Bucuresti_Sector2_ReginaElisabeta4

Iar povestea aventurilor lor continuă… liceul s-a reînscris la ediția curentă, iar Patrula își propune să fie mai creativă și să aducă și mai aproape de cei din jur ideea colectării materialelor reciclabile. Se pare că Liceul Tehnologic Special ”Regina Elisabeta” din București e pe cale să înceapă o nouă tradiție – cea a performanțelor în Patrula de Reciclare.

Bucuresti_Sector2_ReginaElisabeta