Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Patrula de Reciclare, printre Înaltele Patronaje Regale

25 / 01 / 2016

#editia 2015-2016, #Înaltul Patronaj al Principesei Maria


Logo Patrula cifru ASR Principesa Maria

Noua siglă a Patrulei de Reciclare, cu cifrul Alteței Sale Regale Principesa Maria a României

Ce legătură există între Patrula de Reciclare, Academia Română, Rolls Royce și The Duke of Edinburg’s International Award Romania? Blazonul regal. Din anul 2015, când a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României, Patrula de Reciclare a intrat în comunitatea selectă a instituțiilor, organizațiilor, evenimentelor și proiectelor patronate de membrii Familiei Regale a României.

Patronajele regale au o tradiție impresionantă, care începe în secolul XIX, odată cu istoria monarhiei române. ”Încă din primii ani ai domniei, Carol I și Elisabeta (la început Principi Suverani, apoi Rege și Regină) au acordat patronajul unor domenii dintre cele mai diverse ale vieții românești. Protector al Academiei Române, Regele Carol a fondat instituții și organizații pentru sprijinirea și modernizarea învățământului, economiei, științei și cercetării, artelor, credinței, diplomației, administrației locale, armatei. Regina Elisabeta a pus bazele unor organizații cu caracter social, educațional, medical și artistic.

Regele Ferdinand I și Regina Maria, mai întâi ca Principi Moștenitori, apoi ca Suverani, au patronat un mare număr de instituții și organizații, de la Academia Română și Crucea Roșie, până la universități, școli de meserii, fundații dedicate domeniilor medical, social și educațional.

Regele Carol al II-lea, apoi Regina Elena și Regele Mihai au continuat tradiția regală a patronajelor, în ciuda situației dificile din anii 1930 și 1940 în țară și pe continent. Această tradiție nu a fost întreruptă niciodată, de-a lungul celor cinci generații ale Familiei Regale, nici măcar în deceniile exilului.” scrie Sandra Gătejeanu-Gheorghe, directorul de protocol al Casei Regale a României, pe site-ul oficial al Familiei Regale.

Acordarea Inaltului Patronaj - ASR Principesa Maria - Palatul Elisabeta

Unul din momentele Ceremoniei de Acordare a Înaltului Patronaj, la Palatul Elisabeta

Fiecare membru al Familiei Regale primește anual zeci de cereri din partea organizațiilor care solicită sprijin. Cu toate acestea, numărul patronajelor este limitat pentru a permite patronului regal o mai bună implicare în activitatea organizației. Un privilegiu cu atât mai valoros, obținut prin meritul profesorilor coordonatori, agenților și Suporterilor Patrulei!

Conferirea diplomei de Înalt Patronaj are loc în cadrul unei ceremonii organizate de cele mai multe ori la Palatul Elisabeta. Ceremoniile de la Palatul Elisabeta se desfășoară în prezența membrilor Familiei Regale a României și se bucură de participarea organizației sau instituției primitoare și a invitaților acesteia. În cadrul unei astfel de ceremonii, Patrula de Reciclare a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României, cea de-a cincea fiică a Majestății Sale Regele Mihai.

Principesa Maria la Sura Mica 2015

Alteța Sa Regală Principesa Maria și Patrula Școlii gimnaziale Șura Mică, județul Sibiu

Am convingerea că ei [profesorii, copiii și tinerii din Patrula de Reciclare] vor continua să ajute din ce în ce mai mulți români să înțeleagă că respectul față de natură trebuie să fie o preocupare vitală pentru fiecare dintre noi” și-a declarat ASR Principesa Maria susținerea față de program.

 

Primind blazonul regal, programul s-a alăturat unei liste prestigioase de proiecte și organizații, devenind, în același timp, și singurul program de educație de mediu aflat sub Înaltul Patronaj al Principesei Maria a României.

Este un sentiment inegalabil să facem parte din primele proiecte pe care Alteța Sa Regală a ales să le susțină, de când s-a mutat în România. Este încă un mod inedit de a arăta că suntem ”deschizători de drum”. Chiar dacă nu avem, încă, istoria impresionantă a unora din celelalte organizații patronate de Familia Regală, noi contribuim la ”crearea” unei tradiții – tradiția reciclării deșeurilor electrice în România.

ASR Principesa Maria semnând cartea de onoare a Școlii gimnaziale ”Titu Maiorescu” din Iasi

Pentru că evoluăm sub auspicii regale, trebuie să ne ridicăm la așteptări foarte înalte. Patrula de Reciclare devine o oportunitate și mai valoroasă de dezvoltare și impact în comunitate pentru școlile, profesorii și voluntarii participanți, cu exigențe de performanță la cel mai înalt nivel. Iar performanța noastră înseamnă ca fiecare român să înțeleagă că singurul loc unde trebuie să ajungă deșeurile electrice este la reciclare și să se poarte responsabil și cu grijă față de natură” spune Alexandra Arnăutu, managerul programului.