Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Patrula vegheaza, sibienii colecteaza DEEE! Povestea Patrulei de reciclare de la Scoala Gimnaziala Sura Mica, judetul Sibiu

14 / 08 / 2013

#2013, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #cel mai activ profesor, #poveste, #școală, #Sibiu


Să facem un scurt exerciţiu de imaginaţie şi să ne gândim ce titulară le găsim celor 25 de elevi din clasele a III-a şi a IV-a ai Patrulei de reciclare din localitatea Şura Mică şi profesoarei lor, doamna Adela Cindrea, în urma obţinerii celor două premii în cadrul competiţiei: premiul pentru cea mai mare cantitate DEEE colectată/per elev, respectiv premiul pentru cel mai activ profesor din judeţ.

Să le spunem oare buni promotori? Ne-a şoptit o vrăbiuţă că imediat ce şi-au primit caietele şi insignele de agenţi, au studiat cu seriozitate informaţiile şi au început să pună la cale un plan bine ticluit pentru a- şi îndeplini misiunea primită. Din acel moment, restul e poveste. Fie ger, fie zăpadă, fie soare şi frumos afară, copiii au fost neobosiţi în a le spune oamenilor că Patrula ajută la colectarea deşeurilor electrice, baterii şi acumulatori portabili, lămpi şi becuri, orice produs defect sau uzat. Mânaţi de dorinţa de a reuşi să colecteze cât mai mult, agenţii Patrulei au răspândit prin toată localitatea afişe, pliante şi fluturaşi. Practic, n-a existat locşor sau om binevoitor care să nu fi aflat de la copii că Patrula are nevoie de tot sprijinul.

Întreaga comunitate a fost informată de campania noastră. De asemenea, am reușit să facem cunoscută dorința noastră de a ajuta la colectarea și reciclarea de deşeuri electrice și în rândul mai multor organizații din județ care au dat curs invitației noastre și au predat aparatură uzată în contul şcolii noastre” ne spune doamna profesoară Adela Cindrea.

Vă propun totuşi să-i considerăm adevăraţi artişti! Deoarece, cu drag şi multă sârguinţă, copiii noştri de poveste au realizat compoziţii plastice cu tema „Salvaţi Pământul!”. Creativitatea lor a fost pusă cu totul în slujba obiectivului măreţ: cât mai mulţi oameni conştienţi de toxicitatea DEEE şi de necesitatea de a le strânge din natură sau din case. Astfel a luat naştere şi Recup-Art, atelierul creativ în care elevii Patrulei au făcut ca becurile stricate să prindă din nou viaţă, pictându-le cu multă ingeniozitate. Şi uite asa, rând pe rând, au apărut pe masa de lucru diverse animăluţe, care mai de care mai colorate şi mai vesele. „Copiii au fost foarte încântați de activitatea propusă, s-au distrat foarte mult pe parcursul derulării acesteia, în special în momentul în care fiecare «animăluţ» a fost gata și a fost prezentat clasei”, ne povesteşte cu elan doamna profesoară.

Dar ce spuneţi totuşi de talentul lor literar, care îi recomandă drept poeţi şi scriitori de seamă? Se pare că acolo, în Şura Mică, este un loc roditor pentru scriitură bună, inspirată de o misiune nobilă. Şi uite aşa, din condeiul de elev de generală, se naşte un frumos îndemn în versuri: „Copii, cu mic, cu mare,/Veniţi la reciclare,/Deşeuri să adunăm,/Natura s-o protejăm.” (creaţie Sabina Ciolan, clasa a III-a).

Oricum aţi dori să-i numim, Agenţii Patrulei de reciclare de la Şcoala Gimnazială Şura Mică ne-au demonstrat că în slujba unui ţel înalt, poţi antrena toate resurse creative de care dispui pentru a reuşi să faci performanţă. Dar mai presus de toate a stat, după cum ne spune şi doamna profesoară, faptul că: „Elevii s-au dedicat trup și suflet acestui proiect. De aceea, toate activitățile desfășurate în cadrul Patrulei au fost realizate cu zâmbetul pe buze și cu multă implicare. Finalitatea proiectului a reprezentat pentru școala noastră o mândrie și o motivare pentru ediția de anul viitor.

Povestea elevilor din Şura Mică nu se încheie aici. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem ce alte activităţi creative mai pun la cale pentru ediţia ce va urma.