Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Pisica la putere o viziune felina a reciclarii, de la Sighetu Marmatiei

28 / 06 / 2013

#2013, #câștigător, #cel mai activ profesor, #Maramureș, #poveste, #școală


Are urechile ciulite – fiare de călcat folosite,
lăbuțe din tastatură, un papion pe măsură
și-o codiță cu umor, dintr-un tub de-aspirator.
Cercelul din căști uzate ne-a plăcut de nu se poate.
E-o mascotă de senzație, de la Sighetu Marmației.

Știți despre cine vorbim, nu? Pisica reciclării, una din cele trei mascote finaliste ale ediției recent încheiate a Patrulei de reciclare. Să fii ales între primii trei din peste 70 de concurenți este o victorie în sine. Patrula de reciclare a Școlii gimnaziale ”George Coșbuc” din Sighetu Marmației se poate deci mândri că propunerea lor de mascotă a ajuns în finală și a obținut peste 1360 de ”Like”-uri de la fani, pe Facebook.

”Dorinţa noastră a fost să folosim materiale reciclabile pentru a crea o mascotă care să reprezinte cu adevărat acest proiect. Copiii au făcut desene despre cum să arate această mascotă, iar rezultatul final a fost o pisică din deşeuri electrice, foarte frumoasă.” își aduce aminte doamna Reghina Dragoș, profesorul coordonator al Patrulei de la ”George Coșbuc” și deținătoarea premiului pentru cel mai activ profesor coordonator din județul Maramureș.

Într-adevăr, Pisica reciclării a fost unul din cele mai inspirate moduri de a face artă din deșeuri electrice! Vă imaginați cum ar arăta un depozit de DEEE ”amenajat” de elevii de la școala din Sighet? Probabil că nu am mai vedea frigidere, ci urși!

Doamna Dragoș acordă întreg meritul elevilor ei. ”Lor le aparţine întreaga creaţie, de la desenele realizate înainte de a-i da forma fizică la conturarea pisicii cu ajutorul materialelor reciclabile și alegerea fiecărui element”, spune dânsa, dar noi știm că un astfel de proiect nu poate fi împlinit fără îndrumarea și motivația insuflată de profesorul coordonator. Ca orice proiect creativ de echipă, realizarea mascotei rămâne o experiență demnă de povestit: ”elevii s-au implicat cu plăcere şi dăruire. Am râs, ne-am amuzat, mai ales că anumite elemente ale mascotei dădeau naştere la tot felul de idei şi discuţii, de la ce culoare să aibă ochii pisicii, până la urechile din maşini de călcat, care erau extrem de uzate şi făceau ca pisica să arate în degrade. Întreaga experienţă a fost o bucurie.”

Creatorii Pisicii reciclării au avut o concurență serioasă, nu doar la nivel național, ci chiar la ei acasă, în Maramureș, unul din județele cele mai active în Patrula de reciclare, cu 31 de unități de învățământ și aproape 860 de copiii înscriși în program!

Cu toată competiția, activitatea lor a fost remarcată și apreciată. Au câștigat premiul pentru cel mai activ profesor coordonator din județ și recunoașterea talentului lor pentru o mascotă reprezentativă.

Doamna Dragoș ne-a mărturisit cu o oarecare tristețe că nu au putut păstra intactă Pisica reciclării datorită lipsei de spațiu din școală. Noi credem că felina din DEEE-uri trăiește în continuare, pentru că este mai mult decât un obiect. E o idee, un ”design”, o viziune ușor replicabilă și o sursă de inspirație. Colectați un televizor vechi, un computer, două fiare de călcat și un radio mic, un aspirator și o pereche de căști stricate și Pisica va renaște, oriunde. Mai mult chiar, încercați să vă închipuiți și alte personaje care ar putea prinde viață după exemplul ei. Vacanța e numai bună pentru exerciții de imaginație. Și de colectare…