Autentificare
Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email,
apasă butonul Trimite și
vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Baterii și acumulatori

Reciclează corect bateriile direct în scara blocului tău din București

Cutia GalbenaFiecare baterie conţine în medie 20 de grame de metal, ceea ce înseamnă că 50 de baterii conţin aproximativ 1 kg de metal ce poate fi reintrodus în industrie ca materie secundară. În prezent, acest metal se pierde în deșeuri, ajunge la groapa de gunoi și poluează mediul înconjurător.

Cum ”scapi” fără efort de bateriile sau acumulatorii uzați?

Este foarte simplu să scapi în mod legal și corect de aceste deșeuri (baterii sau acumulatori). Fie apelezi la un punct de colectare care se află în vecinătatea ta (vezi harta cu punctele de colectare) fie instalezi în scara blocului o Cutie Galbenă în care să aduni aceste baterii uzate (proiectul Cutia Locatarului Responsabil este implementat momentan doar în municipiul București).

Răspunsuri la întrebări frecvente privind reciclarea bateriilor sau instalarea unei Cutii Galbene

Faceți click pe una din întrebările de mai jos pentru a primi răspunsul solicitat:

Ia legătura cu noi prin formularul de mai jos, scrie-ne şi noi te vom contacta în cel mai scurt timp!
* Vă rugăm să completaţi adresa de email şi numărul de telefon corecte, pentru a putea fi contactaţi de către echipa Patrula de Reciclare!

De ce trebuie să colectăm selectiv și să reciclăm bateriile sau acumulatorii?

În medie, o persoană deţine în jur de 2 baterii (pastilă) şi 10 baterii normale (A, AA, AAA, C, D, 9V, etc) și aruncă în jur de 8 baterii pe an. Raportat la populaţia României, efectul devine îngrijorător!

Bateriile uzate conţin metale grele extrem de toxice, care odată ajunse în natură sau eliminate necorespunzător, pot contamina solul şi pânza freatică. Incinerate, o parte din materiale sunt degajate în aer sau intră în contact cu apa, devenind nocive pentru mediul înconjurător şi mai ales pentru om. O baterie uzată aruncată la coşul de gunoi, ajunsă în ghena din spatele blocului, apoi la groapa de gunoi, poate polua un metru pătrat de pământ şi 10 litri de apă.

Colectând separat bateriile uzate, contribuim la prevenirea unor efecte majore asupra mediului înconjurător şi sănătăţii noastre, a tuturor. Prin colectarea separată, bateriile sunt stocate în siguranţă şi transferate apoi către instalaţiile de tratare, încetând astfel a fi un pericol pentru mediul înconjurător. Totodată, materialele şi substanţele conţinute pot fi reutilizate, contribuind în acelaşi timp şi la conservarea resurselor naturale.

Cum instalezi o Cutie Galbenă pentru baterii în scara blocului?

Amplasarea recipienților se va face în urma încheierii unui protocol de colaborare dintre Asociația de Proprietari a blocului în care locuiești și Asociația Română pentru Reciclare RoRec. Solicitările ferme de colaborare se pot trimite folosind formularul de mai sus, alegând ca ”județ” municipiul București, singurul unde este momentan disponibil acest serviciu.

Cine furnizează Cutia Galbenă?

Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec va furniza recipienții (Cutiile Galbene) în vederea colectării bateriilor sau acumulatorilor uzați. Asociația RoRec este înmatriculată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor sub nr. 88/2004, Cod de Înregistrare Fiscală RO 22318081, având adresa de corespondenta în Bucureşti, Str. Sevastopol nr. 24, etaj 5, sector 1.

Cine va instala Cutia Galbenă?

Montarea recipienților se face de către reprezentanții Asociaţiei Române pentru Reciclare – RoRec, în baza unei programări și în prezența unui reprezentant al Asociației de Proprietari, în maxim 7 zile de la semnarea protocolului. Recipientul se fixează în perete și are două chei, una pentru reprezentantul Asociației de Proprietari și una pentru Asociația RoRec. Montajul se face în mod gratuit.

Cum reciclez alte deșeuri ale unor echipamente electrice, electronice sau electrocasnice?

Dacă aveți alte tipuri de deșeuri de reciclat, în afară de baterii sau acumulatori, puteți folosi formularul online de mai sus, comanda de ridicare de la domiciliu ajungând direct la reprezentantul local din județul dumneavoastră, dacă acesta se regăsește în listă. Cu reprezentantul local veți stabili stabili ziua şi intervalul orar în care va avea loc ridicarea deşeurilor.

Dacă nu vă regăsiți județul în listă și aveți de reciclat deșeuri ale echipamentelor electrice sau electronice, puteți suna gratuit la TelVerde 0800-444.800 din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, zilnic între 9.00-17.00 și solicitați preluarea gratuită de la domiciliu sau sediu de firmă ori instituţie a acestor deșeuri. Echipa locală a Asociației RoRec va veni și va ridica deşeurile, transportul fiind gratuit.

Asociația RoRec are misiunea de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protejarea şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător, derulând procese de colectare şi reciclare și de aceea am creat o rețea de colectare a bateriilor, disponibilă în toată țara, în aproximativ 600 de locații.

Descarcă de aici în format * .pdf Regulamentul Campaniei ”Cutia Locatarului Responsabil