Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Mașini de spălat

Scapă corect de deşeurile electrice cum ar fi mașina de spălat rufe sau vase!

Ai prin casă o mașină de spălat vase sau rufe defectă, veche sau uzată? Nu merită să-ți ocupi casa cu aceste ”deșeuri”, dar mai ales nu trebuie să le arunci la gunoi sau în natură – este ilegal! Deșeurile de orice fel, dar mai ales deșeurile electrice poluează grav mediul în care trăiești.

La TelVerde 0800 444 800 suni gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, zilnic între 9.00-17.00, soliciţi preluarea gratuită de la domiciliu sau sediu de firmă ori instituţie a deșeurilor electrice, iar echipa locală a Asociației RoRec vine și ridică deşeurile, transportul fiind gratuit.

Pasul 1
Pas 1
Sună gratuit la 0800.444.800 şi solicită ridicarea gratuită a deşeurilor electrice! Sau completează formularul.
pas2
Pas 2
Pe baza programării, o echipă a Asociației RoRec va veni să preia deșeurile direct de la ușă!
pas3
Pas 3
Deșeurile electrice sunt încărcate și transportate corespunzător, în siguranță și ecologic.
pas4
Pas 4
La fabrica de reciclare, deşeurile electrice sunt supuse procesului de reciclare – află mai multe aici!
Poți solicita serviciul și completând formularul alaturat, dacă ești din municipiul București sau următoarele județe: Alba, Bacău, Brăila, Buzău, Bistrița, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea. Pentru alte localități sunați gratuit la Tel-Verde 0800-444800.

Răspunsuri la întrebări frecvente

* Vă rugăm să completaţi adresa de email şi numărul de telefon corecte, pentru a putea fi contactaţi de către echipa Patrula de Reciclare!

De ce trebuie să colectăm selectiv și să reciclăm mașinile de spălat rufe sau vase?

Dacă mașina ta de spălat vase sau rufe s-a stricat sau vrei să o înlocuiești cu una nouă, legea te obligă să ai grijă să ajungă la reciclare. Este ilegal să arunci electrocasnice vechi sau defecte la gunoi, pe stradă sau în natură! Riști amenzi și penalizări! Așadar respecți natura, respecți legea, te respecți pe tine însuți!

Ajută Patrulele de Reciclare să își îndeplinească misiunea ecologică!

  • Deșeurile aruncate aiurea poluează solul, apa și aerul, ne afectează tuturor sănătatea și pot genera apariția unor boli precum cancer, alergii, sterilitate și afecțiuni ale inimii;
  • În general, deșeurile electrice conțin metale grele și substanțe toxice;
  • Nu păstra electrocasnicele inutile în gospodărie sau la locul de muncă, deoarece ocupă spațiu și pot emana substanțe toxice.

Numai procesul de reciclare elimină în siguranță substanțele periculoase și recuperează materiile care pot fi refolosite din deșeurile electrice. Astfel, dacă dai la reciclare mașina de spălat stricată, contribui la economisirea resurselor naturale și la reducerea poluării.

Ce se întâmplă dacă mașinile de spălat ajung în mediul înconjurător?

Majoritatea componentelor unei mașini de spălat vase sau rufe nu sunt non-biodegradabile. Aceasta înseamnă că o mașină de spălat aruncată pe câmp sau într-o groapă de gunoi va rămâne acolo peste 150 de ani! Deșeurile electrice reprezintă 5-6% din totalul deșeurilor unei comunități. Așa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare.

Ce trebuie știut referitor la consum energetic al mașinilor de spălat vechi sau second-hand?

Mașinile noi de spălat rufe consumă cu 44% mai putină energie și 62% mai putină apă comparativ cu cele produse în 1985. Investiția într-o mașină de spălat nouă se amortizează în primii ani de utilizare. Mulți oameni aleg să repare și să păstreze aparatele vechi (second-hand) ca să facă economie. Este o percepție greșită!

Aparatele electrice vechi, chiar dacă sunt reparate, ne costă mai mult decât beneficiile pe care credem că ni le aduc, deoarece consumă mai multă energie și sunt mai puțin performante decât cele noi. Piesele de schimb, reparația, transportul, tipul pierdut, toate reprezintă costuri. Ceea ce credeam a fi un ajutor, prin reparații, se transformă de fapt într-o cheltuială în plus.

Cum ”scapi” gratuit și fără efort de mașina de spălat defectă sau uzată?

Este foarte simplu să scapi în mod legal și corect de mașina de spălat veche sau defectă, oriunde ai fi, în România, cu ajutorul Asociației RoRec:

  • Suni gratuit la TelVerde 0800 444 800 iar Asociația RoRec te scapă gratuit de mașina de spălat și orice alt deșeu electric mare, preluându-le direct de la domiciliul sau locul tău de muncă;
  • Duci mașina de spălat defectă la cel mai apropiat punct de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), pe care îl poți găsi ușor aici.

Ce beneficii am dacă dau la reciclare mașina de spălat defectă?

  • Susții Patrula de Reciclare locală, crești șansele copiilor și tineri care se luptă să aducă un premiu național în județul vostru, în cadrul acestui program de educație de mediu;
  • Respecți legea și eviți să primești amenzi;
  • Câștigi spațiu în gospodărie sau la locul de muncă;
  • Faci un gest responsabil și eviți să poluezi mediul cu substanțe toxice care intră în apa pe care o bei și aerul pe care îl respiri;
  • Înlocuind mașina de spălat veche cu una nouă și performantă, economisești energie și apă, deci reduci costurile facturilor aferente.

Cine este responsabil pentru reciclarea mașinilor de spălat defecte?

Posesorii de mașini de spălat rufe sau vase sunt primii care au responsabilitatea în procesul de reciclare. Este esențial ca fiecare dintre noi să colecteze selectiv orice deșeu electric, prima etapă a reciclării. Mașina de spălat ajunge să fie reciclată numai dacă aveți grijă să o predați unui serviciu specializat de colectare a deșeurilor electrice.

Normele europene de mediu ne impun să colectăm selectiv 4kg DEEE per locuitor, în fiecare an, iar noi, românii, colectăm mai puțin de 1kg!

Asociația RoRec preia responsabilitatea producătorilor de aparatură electrocasnică şi gestionează toate activităţile necesare colectării, tratării și reciclării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), asigurând, în acelaşi timp, eliminarea în siguranţă şi protecţia mediului, în conformitate cu legislaţia europeană în domeniu și cu standardele WEEE LABel of EXcellence sau “Eticheta de Excelență în Reciclare”. Asociația RoRec se ocupă cu colectarea, depozitarea și transportul deșeurilor electrice către fabricile de reciclare specializate, unde au loc procesele de reciclare specifice fiecărei categorii de deșeuri electrice.

Rețineți! Cetățenii interesați să respecte mediul și să colecteze selectiv aceste deșeuri pot apela gratuit TelVerde (0800 444 800) pentru a beneficia gratuit de serviciile de colectare oferite de Asociația RoRec sau ne puteți contacta folosind formularul de mai sus.