Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Reclamat și, apoi, felicitat, pentru…voluntariat

30 / 01 / 2017

#5 ani de patrula, #patrula de reciclare, #patrula judet Timis, #performante Patrula de Reciclare, #profesor veteran


Vă amintiți ce făceați în 2 aprilie 2011? Profesorul Miodrag Ciuruschin își amintește în amănunt. Atunci, pe 2 aprilie 2011, a fost prima zi a unui lucru pe care îl face și azi.

Eram în cancelarie. Directoarea și reprezentantul Asociației RoRec au întrebat cine vrea să facă parte din proiectul Patrula de Reciclare.” A vrut. S-a dus la clasă și și-a ales echipa, din rândul elevilor. Nu știm exact ce le-a spus, dar trebuie să fi fost un discurs extrem de motivant, pentru că, în aceeași zi, pe drumul spre casă, copiii opreau oamenii pe stradă și le spuneau să nu mai arunce bateriile și aparatele electrice la gunoi.

Așa a început povestea domnului profesor Miodrag Ciuruschin, în Patrula de Reciclare. Datorită lui, Școala Gimnazială nr.24 din Timișoara este în topul școlilor ”veterane”, cele care au participat la toate edițiile programului național de educație de mediu!

Echipa a început cu câțiva ”temerari” – adică elevii aceia curajoși, care, fie din curiozitate, fie de dragul profesorului, s-au înscris imediat. Nu peste mult timp, însă, au început să li se alăture și alți colegi.Miodrag Ciuruschin

Le-am arătat elevilor și părinților, locul din curtea școlii unde au fost aruncate baterii care au otrăvit pământul. Pe măsură ce vedeau cât de important e să colectăm selectiv deșeurile electrice, din ce în ce mai mulți copiii vroiau să se implice.”

Primul semn de succes? Părinții au început să se plângă că nu mai au curaj să arunce nimic la gunoi.

Reclamat pentru voluntariat. Și felicitat… pentru reclamație

Profesorul Miodrag Ciuruschin nu aleargă după premii și distincții. E pasionat de meserie, modest și cu simțul umorului. Nu se aștepta neapărat să fie copleșit de elogii pentru inițiativa de a coordona Patrula, dar, cu atât mai puțin să fie… reclamat.

În 2014 Prefectura și Primăria au avut o campanie de reciclare care a durat 3 zile, la care am participat și noi cu Patrula de Reciclare. Un grup de mame care nu au înțeles ce facem, a fost la Inspectorat să mă reclame. În urma reclamației lor, m-a sunat dl Inspector General să mă felicite pentru că a considerat că acea reclamație este o dovadă a faptului că ceea ce facem este un lucru bun, dacă a atras atenția oamenilor – fie ei și nemulțumiți. Eu le-am explicat exact ce facem și ce se întâmplă cu aceste deșeuri, care este traseul lor. Acum, chiar și cei recalcitranți se implică în proiect și în echipă.”

Patrula de neoprit

Ca să reușească o asemenea performanță – să îi câștige pentru cauza lor până și pe cei reticenți, Profesorul Coordonator a venit mereu cu idei noi.

S-a asigurat că elevii au parcurs și înțeles informațiile din materialele primite dar și că că sunt capabili, la rândul lor, să lămurească și să îi convingă pe alții – cu precădere, adulți.

Logo Patrula 5 AniA devenit un promotor neobosit al Patrulei la ședințele școlii și întâlnirile cu părinții. A cultivat relația cu aceștia din urmă și i-a mobilizat să pună umărul la activitatea copiilor lor. Azi, părinții tuturor elevilor din școală, agenți ai Patrulei sau nu, vin cu deșeuri electrice mici să le depună la containerele de colectare. Și își fac poză. De mândrie…

A inițiat ”munca de teren”, o activitate pasionantă pentru tineri. Și-a trimis agenții în prospecțiuni, prin oraș, să găsească deșeuri electrice abandonate. După ce au constatat că, într-adevăr, în orașul lor se găsesc o mulțime de telefoane mobile, baterii, cafetiere și chiar ditamai televizoarele azvârlite prin spatele blocurilor, agenții Patrulei de la Școala nr. 24 și-au făcut propriile ”carnețelele de amenzi”, ca să sancționeze ”deponenții neregulamentari” de aparate electrice. ”Așa am simțit că facem din Timișoara un oraș mai curat.”

EcoMan, onorat la Palatul Regal

Pe lângă anecdota cu final neașteptat de mai înainte, domnul Ciuruschin a avut parte de multe alte surprize frumoase. A trăit emoția momentului când elevii l-au felicitat, în fața părinților.

A aflat, amuzat, că își câștigase o poreclă: EcoMan. Nu s-a supărat, dimpotrivă, și-a dat seama că ajunsese un simbol și a devenit și mai atent la exemplul pe care îl dădea copiilor, prin propriul lui comportament.

În 2016, Patrula de Reciclare a aniversat 5 ani de la lansarea programului, la Timișoara. Domnul Ciuruschin a fost onorat pentru că a făcut parte din profesorii proiectului-pilot, cei care au lansat Patrula de Reciclare pe drumul care a creat cea mai activă mișcare ecologistă de tineret, din România.Reuniune profesori veterani

În luna octombrie a aceluiași an, Miodrag Ciuruschin se urca în tren și venea la București, pentru a primi încă un trofeu. Avea în buzunar o invitație cu cifru regal pe antet. Alteța Sa Regală Principesa Maria a României, sub al cărei Înalt Patronaj se desfășoară programul, îl invita la reuniunea celor 14 profesori veterani.

În Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, Miodrag Ciuruschin a primit din mâna Alteței Sale Regale diploma și trofeul care atestă dăruirea și perseverența de care a dat dovadă în cei 5 ani de când promovează colectarea responsabilă a deșeurilor electrice, alături de elevii Școlii Gimnaziale 24 din Timișoara.

La întoarcerea acasă, îl aștepta o nouă surpriză. Deși nu apucase încă să povestească nimănui experiența de la București, elevii și colegii îl felicitau și îi mulțumeau că le-a reprezentat școala și orașul la întâlnirea cu ASR Principesa Maria. Aflaseră de pe Facebook…

Spuneam, într-un articol recent, că ne-am străduit ”să dovedim voluntarilor – adulți și tineri deopotrivă, că avem încredere în puterea lor de a-și influența pozitiv comunitatea, de a schimba lucrurile în bine”. Echipa profesorului Miodrag Ciuruschin ne dă dreptate. Participă la program, pentru al șaselea an, cu speranța să aducă unul din premiile naționale ale ediției în județul Timiș, cu ajutorul Suporterilor.