Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Speranţele Patrulei judeţene din Vrancea zâmbesc – Liliana Bunea, cel mai activ profesor coordonator în 2013

30 / 01 / 2014

#2013, #câștigător, #cel mai activ profesor, #liceu, #poveste, #Vrancea


5 iunie 2013 a fost o zi în care Liliana Bunea a zâmbit mult timp. Începuse să zâmbească încă de dimineaţă, privind, cu mândrie maternă, agenţii Patrulei, cum coborau din microbuz, fericiţi şi curioşi de ce avea să le aducă evenimentul. Zâmbise şi cu câteva zile înainte, când primise invitaţia la ceremonia de premiere a ediţiei 2012-2013 cu o bucurie moderată. Se aştepta la o recunoaştere şi câteva felicitări pentru activitatea de profesor coordonator al Patrulei de Reciclare a Liceului „Simion Mehedinţi” din Vidra, judeţul Vrancea. Nici nu îndrăznise să spere la un premiu deşi se implicase cu dăruire pentru ca Patrula de Reciclare să însemne, pentru agenţii ei, o experienţă de învăţare care creează un stil de viaţă.

Surpriză, deci, în ciuda modestiei – a primit premiul pentru cel mai activ profesor coordonator al Patrulei din judeţul Vrancea, la ediţia 2012-2013, şi, poate, o nouă pasiune pedagogică, pe care o continuă cu acelaşi entuziasm.

În emoţia festivităţii, elevii Lilianei Bunea au uitat, temporar, cât de năzdrăvani sunt, în general. „M-au impresionat în mod deosebit copiii pe care i-am dus la festivitate. Au fost foarte pătrunși de eveniment și le-a plăcut foarte mult atmosfera de-acolo.” Cu fiecare cuvânt, doamna Bunea dovedeşte pasiunea, atenţia şi tandreţea profesorului permanent preocupat de evoluţia copiilor, receptiv la semnalele lor, mişcat de reuşitele lor. Un profesor remarcabil, ca atâţia alţii care au făcut din Patrula de Reciclare un proiect care formează caractere, schimbă atitudini şi dezvoltă aptitudini.

Aptitudinea de a schimba atitudini

Munca de informare pe care au dus-o a cerut abilităţi – au explicat, au negociat, s-au organizat şi au creat. Cu siguranţă v-a rămas în minte mascota Patrulei de la Liceul Simion Mehedinţi din Vidra – o baterie uriaşă, ambulantă, realizată cu precizie inginerească şi armonie artistică.   Vrancea (castigator)_Liceul Simion Mehedinti Vidra

Feţele zâmbitoare din poze ar putea lăsa impresia că ar fi fost uşor să atragă atenţia oamenilor şi să-i convingă să nu mai privească indiferent deşeurile de echipamente electrice şi electronice din jur. N-a fost aşa.

Lumea nu este încă pregătită pentru o atitudine prietenoasă față de mediu: nu sunt cunoscute noțiuni elementare privind obligațiile conform  legislației de mediu, cum trebuie gestionate deșeurile, ce ar trebui să se întâmple dacă aruncăm la întâmplare gunoaiele și de ce nu se aplică pedepsele prevăzute” a constatat Liliana Bunea, în urma activităţilor iniţiate în cadrul programului.

Succesul lor s-a construit pe 3 piloni: un mesaj clar, insistenţă şi susţinători. Mesajul? „Eliberaţi-vă onorabil de aparatele inutile.” Atitudinea? „Am abordat cu insistenţă deținătorii de deșeuri și am dat importanță fiecărui gram de DEEE colectat. » Susţinătorii ? În primul rând, toţi profesorii şi elevii din Liceu. Au dat exemplu şi autorităţile locale, Primăria Vidra și Consiliul Local, şi agenţii economici, ca S.C. Roşca Conf Focșani.

Motor, echipă, performanţă judeţeană, premiu

Liliana Bunea şi agenţii Patrulei sale sunt un motor al „mişcării” eco din liceul lor, din oraşul lor, din ţară.  Încurajează oamenii să colecteze DEEE şi nu numai, să trimită la reciclare şi alte deşeuri care se pot transforma în resurse utile şi pot salva mediul. În plus, participă la acţiuni de împădurire, menţin vie preocuparea pentru natură în comunitate.

« Avem un liceu frumos, într-o zonă minunată și încercăm să o păstrăm așa cum este» îşi conştientizează ei propria motivaţie.

Vrancea_ Liceul Simion Mehedinti, VidraPatrula de Reciclare a făcut-o să zâmbească mult pe Liliana Bunea. Ea şi agenţii s-au amuzat copios şi când au realizat mascota, şi când au « îmbrăcat-o » dar şi cum i-a prins o ploaie torenţială, tocmai când plecau fericiţi cu trofeul de la ceremonia de premiere. Patrula de Reciclare le-a prilejuit multe descoperiri şi bucurii.

Anul acesta, contăm din nou pe ei să-şi activeze « fanii » existenţi, să cucerească noi susţinători, să ne dea noi exemple de creativitate şi, mai ales, să-şi ofere lor înşişi, din nou, satisfacţia de a contribui la echilibrul comunităţii lor.

Fiecare reuşită înseamnă şansa nu doar la premiul local, ci şi la premiul naţional. Eforturile fiecărei Patrule îi pot aduce atât recunoaşterea ca cea mai activă Patrulă la nivel local cât şi statutul de câştigător naţional, pe care îl vom acorda tuturor Patrulelor din judeţul sau din municipiul Bucureşti, unde vom reusi să colectăm, datorită activităţii lor, cantitatea de 50g DEEE/locuitor. Succes deci Patrulei Liceului « Simion Mehedinţi » şi tuturor celelalte 14 unităţi de învăţământ vrâncene. 15 ambasadori ai comportamentului responsabil, 15 coechipieri în Patrula judeţeană, 15 drumuri către performanţă.