Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Tranziția ecologică – provocarea secolului 21

3 / 08 / 2017

#editia 2016-2017, #generale, #obiective mondiale, #Ora Patrulei de Reciclare, #protectia mediului inconjurator, #Radio Gold FM, #tranzitia ecologica


Aristotel spunea: “Care este esența vieții? Să îi servești pe ceilalți și să faci bine.” În zilele noastre, esența vieții este privită oarecum din cu totul altă perspectivă. Din motive multiple, am ajuns ca unii dintre noi să fim individualiști și să servim un singur scop: binele propriu. Dar, cum în viață există o balanță, mai sunt ceilalți (din ce în ce mai mulți, din fericire) care au decis să iasă din gregar și să rupă o parte din universul existenței proprii, orientându-și privirea și, implicit, acțiunile către cei din jurul lor și către mediul înconjurător. 

Așa a început una dintre emisiunile Ora Patrulei de Reciclare de pe Gold FM, emisiune în cadrul căreia s-au discutat campanii externe/internaționale ce au în vedere protecția mediului înconjurător și a resurselor planetei. Un exemplu în acest sens este programul de mediu și tranziție ecologică al noului președinte al Franței, Emmanuel Macron.

Acesta începe cu un DIAGNOSTIC: Tranziția ecologică, care este deopotrivă economică și energetică, reprezintă provocarea secolului 21.

O urgență mondială: 250 de milioane de persoane vor fi, până în anul 2050, “refugiați climaterici”, forțați să meargă în exil din cauza schimbărilor bulversante ale climei.
O urgență franceză: dacă populația mondială ar trăi precum francezii, ne-ar trebui 3 planete pentru a ne satisface cererile în materie de resurse naturale. Trebuie să învățăm să trăim mai bine.

Macron vorbește despre 5 obiective concrete:

  1. eliminarea combustibililor fosili;
  2. accelerarea trecerii către producerea unei energii echilibrate și fără carbon;
  3. transformarea economiei circulare și a reciclării în noul model economic;
  4. protejarea sănătății și mediului înconjurător ale francezilor;
  5. susținerea tranzițiilor de către stat.

Planul noii conduceri prevede, printre altele, închiderea centralelor pe cărbune și interzicerea explorării de gaz de șist, și, în același timp, dublarea capacității energiei eoliene și solare. Practic, se dorește înlocuirea practicilor tradiționale, cu efecte negative asupra mediului, cu practici noi, moderne, care au în vedere eficientizarea resurselor și protecția mediului.

Ultimul obiectiv de pe lista lui Macron este prezervarea planetei. Acesta propune mai multe tipuri de acțiuni, printre care mobilizarea tuturor șefilor de state și de companii, cu scopul de a genera conștientizarea problemei de amploare care este mediul înconjurător, prin organizarea unei Conferințe mondiale.

În România, agenții Patrulei de Reciclare mobilizează comunitățile prin diferite tipuri de acțiuni, cu același scop de a genera conștientizarea problemei pe care o reprezintă mediul înconjurător.