Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Atelierul de Bune Ecomaniere – o activitate oferită profesorilor, pentru Săptămâna Verde sau alte inițiative de educație climatică

Atelierul de Bune Ecomaniere este, acum, accesibil profesorilor în căutare de idei pentru Săptămâna Verde. Pe baza Ghidului Bunelor Ecomaniere, Asociația Volens a creat și un workshop practic, interactiv și distractiv. Atelierul de Bune Ecomaniere este menit să le ofere elevilor informații interesante, pe tema reducerii deșeurilor, prin colectare și reciclare, dar, mai ales, inspirație și motivație să treacă la acțiune.

Ce probleme de mediu produc deșeurile, care sunt reciclabile și cum le colectăm corect

La Atelierul de Bune Ecomaniere, elevii:
– sunt familiarizați cu concepte precum: mediul înconjurător, deșeuri, poluare, colectare selectivă, compostare, biodegradabil, gropi de gunoi, cei 3R (Redu, Refolosește, Reciclează), upcycling, freecycling;
– cunosc principalele moduri în care sunt gestionate deșeurile și cum afectează mediul înconjurător;
– află care sunt principalele categorii de deșeuri și cum se colectează (plastic, metal, hârtie & carton, sticlă, organic, menajer, DEEE, speciale) de ce unele sunt reciclabile și altele nu;
– își clarifică percepții greșite, idei preconcepute sau mituri despre deșeuri și reciclare;
– înțeleg importanța și valoarea unor resurse și elemente de ecosistem;
– își fac, în echipă, un plan pentru reducerea cantității de deșeuri generate acasă și la școală.

Atelierul de Bune Ecomaniere – o activitate practică și participativă, pentru Săptămâna Verde și alte contexte de educație de mediu

Asociația Volens a susținut atelierul în mai multe școli din București și din țară, inclusiv în mediul rural.

De fiecare dată, și copiii, și profesorii au fost încântați. Este o activitate incluzivă, plină de jocuri, provocări de grup, dezbateri. Pe tot parcursul atelierului, copiii sunt antrenați să descopere, să analizeze, să asocieze informațiile cu viața reală și obiceiurile de zi cu zi. Abordăm subiectul constructiv, ghidând elevii să găsească propriile lor soluții pe care le pot aplica imediat. Nu vrem să se simtă copleșiți de informațiile pe care le află, ci, dimpotrivă. Vrem să înțeleagă de ce este nevoie să acționăm urgent dar și că fiecare putem face schimbări mici cu efecte pozitive importante.

Alexandra Arnăutu, director al programului Patrula de Reciclare

După ce l-a testat și perfecționat, Asociația Volens pune la dispoziția cadrelor didactice setul complet de materiale și instrucțiuni detaliate legate de desfășurare.

Orice profesor interesat va putea să țină acest Atelier ca activitate în Săptămâna Verde (și nu numai), cu versiuni adaptate pentru clasele III – IX. Și mai important, însă, Asociația lansează școlilor provocarea de a crea propriile Ateliere de Bune Ecomaniere, pe acest model!

Cum se poate accesa Atelierul de Bune Ecomaniere

1. Profesorii înregistrați în Patrulă, pe site, vor găsi în contul lor fișierul „Instrucțiuni pentru realizarea atelierelor de bune ecomaniere”. Documentul include și link-urile la setul digital complet de materiale pentru desfășurarea atelierului.

2. Alte cadre didactice interesate sunt invitate să se înscrie în programul Patrula de Reciclare și, după validarea contului, vor primi acces la resursele respective.

Susținerea sau realizarea unui atelier de ecomaniere este considerată activitate în cadrul Patrulei de Reciclare. Profesorii implicați vor primi adeverințe de participare la ediția curentă a programului.

Atelierul de Bune Ecomaniere activitate de educatie climatica la clasele primare

Premii pentru echipele care vor crea propriile Ateliere

Asociația Volens lansează profesorilor provocarea de a realiza, împreună cu elevii, propriile Ateliere de Ecomaniere, având deja un reper util. Toate criteriile de elaborare sunt explicate în instrucțiuni.

Continuăm abordarea co-participativă pe care am avut-o la Ghidul Bunelor Ecomaniere. Sperăm să inspirăm profesorii să aleagă și alte teme climatice pentru a crea astfel de ateliere, adaptate nivelului de vârstă al elevilor lor. Avem îndrumări detaliate și pentru cei care vor alege să contribuie la colecția Atelierelor de Bune Ecomaniere ale Patrulei, care poate exista numai prin „producțiile” originale ale Profesorilor și elevilor voluntari!

Ada Lungu, Președinte Asociația Volens

Asociația va oferi 5 premii, în perioada 10-11 iunie, prin tombolă, echipelor care trimit Ateliere de Bune Ecomaniere. Data limită de trimitere este 5 iunie 2024.

Pentru orice alte detalii, profesorii ne pot scrie la adresa de email office@patruladereciclare.ro

Profesorul care s-a întors la sat și a creat o echipă de campioni naționali

Când a plecat acasă cu insigna de agent al Patrulei de Reciclare în piept, George plutea pe nori. În școala din satul lui din comuna Băișoara se întâmpla pentru prima oară ceva nemaipomenit. 

Profesoara Lucreția Presecan le-a propus copiilor să formeze o Patrulă de Reciclare și să aibă grijă de natură. Pentru prima oară în viața lui de școlar, George era voluntar. Nu știa el prea bine ce înseamnă asta, dar era încântat că mai face „și altceva” . Mergea glonț spre casă cu misiunea să identifice deșeuri electrice. Avea deja în minte radioul vechi, stricat „de secole”, de pe frigider, și abia aștepta să le povestească alor lui ce mare bine ar însemna să-l ducă la școală, la reciclat. 

A doua zi, însă, George a apărut în clasă cu mâna goală. „Tata mi-a zis că nu vin la școală ca să fiu gunoier” i-a spus profesoarei, cu lacrimile în gât, întinzându-i insigna înapoi. Profesoara – Lucreția Presecan a respirat adânc. Nu era prima, nici ultima oară când propunerile ei „extra curriculare” primeau reacții dintre cele mai descurajante. Dar Lucreția avea o misiune personală și l-a rugat pe George să păstreze insigna.

Copiii erau avizi de o schimbare

Eram profesorul care venise „de la oraș” cu idei „diferite”. Da, făcusem o alegere „ciudată” în ochii multora, ca, după ce predasem la școli din Cluj, să revin „la țară”. Pentru mine, Băișoara înseamnă acasă, iar copiii din Băișoara au un loc aparte în sufletul meu. Deși proveneau din familii modeste, învățau bine, aveau șanse să ajungă departe dar potențialul lor se irosea într-un sistem care nu le cerea decât să repete mecanic ce învățau în clasă. Mi s-a spus de multe ori că treaba mea e să îi învăț să scrie și să citească, nu să-i duc brambura prin sat și prin alte locuri. Pentru ei, însă, TREBUIA să schimb ceva, în ciuda oricăror piedici. Erau avizi de o schimbare în acea școală, unde singurele evenimente erau serbarea de 1 decembrie și de sfârșit de an. Am căutat parteneriate, proiecte culturale, pe probleme de mediu, iar Patrula de Reciclare mi s-a părut de la bun început binevenită pentru elevi.”

spune Lucreția Presecan

Prima echipă a Școlii Gimnaziale „Mircea Luca” au fost elevii ei din clasa a V-a. A fost primul proiect la care întreaga clasă a lucrat în echipă: copii premianți împreună cu cei în risc de abandon sau aflați în grija statului. Toți și-au luat rolul de ecologiști în serios. Au fost atenți la prezentările profesoarei, au studiat ghidurile pe care le primiseră ca voluntari în proiect. Au descoperit o mulțime de lucruri interesante despre natură, despre poluare, despre reciclare și au acționat. Au mers prin vecini, au povestit ce știau, au cerut oamenilor să predea aparate electrice vechi și defecte pentru punctul de colectare din școală. 

De la „gunoieri” la campioni naționali

Când au fost tratați de „gunoieri”, elevii mei s-au ambiționat. Au luat-o ca pe o provocare și atunci am știut că trebuie să continui să-i susțin din toate puterile.” Începuse să le placă să negocieze, să prezinte argumente, să creeze afișe și fluturași, să-și dea frâu liber creativității. Trăiau, împreună, o aventură a faptelor bune în care până și „codașii” sau „rebelii” clasei erau implicați trup și suflet. Iar asta pentru că, acum, nu mai era „fiecare pentru el” în cursa pentru notă sau calificativ. De data asta, știau că nu vor reuși decât sprijinindu-se unii pe ceilalți.

„Vedeam pe chipul copiilor că făceau ceva ce le plăcea. Vedeam entuziasmul care îi cuprindea când se știau utili lumii în care trăiesc! Când domnul Nelu, unul dintre cei mai cârcotași vecini, la început, a apărut în fața școlii cu o roabă plină de deșeuri electrice, s-au bucurat toți de parcă venise Moș Crăciun. Era munca lor de echipă, care dădea roade.”

De la prima participare, au câștigat premiul „cea mai activă Patrulă” din județ. Era „nota 10” la reciclare, o notă pe care unii dintre ei n-o văzuseră niciodată în catalog. Era, pentru mulți copii, prima ocazie să strige, intrând pe poartă, „mamaaa, știi ce am făcut??” Dintr-o dată, echipa de „gunoieri” a devenit o echipă de campioni despre care se vorbea la nivel național. Au primit felicitări de la alte echipe din țară. Au apărut la TV și în ziare locale. Scepticismul părinților s-a transformat în mândrie. Vecinii care le închiseseră ușa în nas veneau singuri cu aparatele defecte, „ca să câștige și la anu’”. 

Patrula de Reciclare – bucuria intrării la gimnaziu pentru copiii din Băișoara

Să fii agent al Patrulei e un rol visat de toți cei care încep ciclul gimnazial, iar preluarea ștafetei a devenit un adevărat ritual. Cum intră în clasa a V-a, prima întrebare a elevilor la ora de română e:Doamna, ne luați în Patrulă?” Iar asta se întâmplă pentru că știu de la colegii lor mai mari că să fii în patrulă este șansa fiecărui copil să facă ceva bun” povestește cu emoție dna Presecan.

Sprijinim dascălii cu har, de la țară, care luptă cu inerția sistemului, cu prejudecățile unor părinți, cu lipsurile materiale din școală, de dragul elevilor lor. Ei sunt oamenii alături de care „schimbăm macazul” în viața elevilor celor mai năpăstuiți. 

Sunt mulți copii care în continuare au  nevoie de această schimbare și noi avem nevoie de tine pentru a-i ajuta. Începutul anului școlar e un moment decisiv. Acum, donația ta decide câți copii vom putea ajuta să-și descopere puterea și să găsească un drum frumos în viață, indiferent de unde l-au început.

Colectare deșeuri electrice. Scapă de electrocasnicele vechi

Trimite la reciclare electrocasnicele vechi sau stricate, frigidere, mașini de spălat, combine frigorifice.

Patrula de Reciclare susține colectarea separată a deșeurilor, inclusiv a celor provenite din echipamente electrice sau electronice, așa numitele DEEE. Colectarea gratuită de la domiciliu se realizează prin operatorii parteneri autorizați pentru efectuarea acestor servicii de colectare și transport a deșeurilor electrice mari și voluminoase de la domiciliu sau sedii de firme și instituții.

Scapă acum GRATUIT de electrocasnicele vechi sau stricate cum ar fi frigidere, mașini de spălat, combine frigorifice, televizoare sau alte electronice mici sau mari. Completează formularul de mai jos pentru colectarea deșeurilor electrice și vei fi contactat de operatorul autorizat pentru a stabili ziua și intervalul orar, dar și alte detalii privind colectarea gratuită a acestor deșeuri direct de acasă. Dacă îți este mai ușor apelează telefonic operatorul de colectare la telefon 0752.568.092.

    Numele dumneavoastră:

    E-mail (obligatoriu):

    Telefon (obligatoriu):

    Localitatea de colectare (obligatoriu):

    Adresa de colectare (Str./ Nr./ Bl./ Ap.):

    Detalii / Mesajul dumneavoastră / Ce deșeuri aveți?

    Operatori Locali Autorizați pentru colectare deșeuri electrice

    Operatorul Local Autorizat pentru colectare deșeuri electrice în municipiul București și județele Ilfov, Dolj, Gorj, Giurgiu, Teleorman și Vâlcea este:

    ECOTRANS DANARA SRL (eColectare.ro), cu sediul în Ilfov, Sat. Domnești, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului Ilfov, sub nr. J23/2918/2014, CUI RO33669215, autorizată să colecteze DEEE conform autorizației de mediu nr. Nr.20 / 09.03.2016.

    De ce să scapi de electrocasnicele vechi? Răspunsuri la întrebări frecvente (FAQ).

    Află mai multe informații despre nevoie de colectare deșeuri electrice, reciclarea frigiderelor și a combinelor frigorifice:

    De ce trebuie să colectăm selectiv și să reciclăm frigiderele sau combinele frigorifice?
    Ce se întâmplă dacă un frigider ajunge în mediul înconjurător?
    Ce trebuie știut referitor la consumul energetic al frigiderelor vechi?
    Cum ”scapi” gratuit și fără efort de frigiderul defect sau uzat?
    Ce beneficii am dacă dau la reciclare frigiderul defect?
    Cine este responsabil pentru reciclarea frigiderelor defecte?

    Află mai multe informații despre colectarea și reciclarea mașinilor de spălat rufe și a mașinilor de spălat vase.

    De ce trebuie să colectăm selectiv și să reciclăm mașinile de spălat rufe sau vase?
    Ce se întâmplă dacă mașinile de spălat ajung în mediul înconjurător?
    Ce trebuie știut referitor la consum energetic al mașinilor de spălat vechi?
    Cum ”scapi” gratuit și fără efort de mașina de spălat defectă sau uzată?
    Ce beneficii am dacă dau la reciclare mașina de spălat defectă?
    Cine este responsabil pentru reciclarea mașinilor de spălat defecte?

    „Fă ceva bun, mai puțin plastic de acum!” Nou concurs național cu premii, lansat de Asociația Volens și susținut de La Fântâna

    Pe 20 octombrie 2021, Asociația Volens lansează un nou concurs național cu premii: „Fă ceva bun, mai puțin plastic de acum!”. Organizat cu sprijinul La Fântâna, concursul este dedicat copiilor cu vârste între 8-15 ani și profesorilor de oriunde din țară. Competiția se va derula în perioada 20 octombrie – 2 decembrie 2021. La final, vor fi oferite 10 premii  pentru copii și un premiu profesorului cel mai activ. 

    O nouă inițiativă pentru reducerea poluării cauzate de plastic

    Reducerea plasticului Colegiul de Arte Baia Mare Maramures

    Patrula de Reciclare vine cu o nouă inițiativă menită să contribuie la reducerea poluării cauzate de deșeurile de plastic, prin educarea și implicarea elevilor și cadrelor didactice.

    Peste tot în lume și în România, acumularea deșeurilor de plastic în natură este o problemă de mediu acută. 300 de milioane de tone de deșeuri de acest tip sunt generate anual în lume și, cu toate progresele reciclării, trei sferturi din această cantitate ajung, în continuare, în gropile de gunoi sau în natură. Nefiind biodegradabil, plasticul afectează masiv ecosisteme vitale – păduri, mări și oceane. 

    Expresia „ne îngropăm în plastic” nu mai este doar o figură de stil. Deși se studiază deja înlocuirea plasticului cu materiale mai prietenoase cu mediul și se dau legi care interzic anumite produse de unică folosință, nu putem renunța definitiv la plastic, cel puțin nu imediat. Avem, însă, soluții – reutilizarea, alegerea unor alternative biodegradabile, colectarea cât mai riguroasă pentru a ne asigura că plasticul ajunge la reciclare etc. 

    Acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care elevii vor avea ocazia să le afle, să le discute și să le pună în practică, la concurs. 

    De ce îl folosim atât de mult, cum afectează natura și sănătatea oamenilor și cum facem să fie „mai puțin plastic”?

    În prima fază (20 octombrie – 18 noiembrie), cu ajutorul prezentării pe care o pot descărca de mai jos, profesorii interesați vor susține lecții, ateliere sau alte activități eco. Această etapă va ajuta elevii să înțeleagă, într-o formă interactivă și prietenoasă, aspecte esențiale legate de contextul complex al plasticului în viața noastră

    Informațiile vor fi difuzate și prin postări pe pagina de Facebook a Patrulei de Reciclare. Orice cadru didactic poate lua parte la concurs. Înscrierea în Patrula de Reciclare nu este obligatorie, dar este recomandată.

    10 recompense pentru copii și un profesor activ premiat

    După ce vor avea toate informațiile necesare, copiii vor fi invitați să răspundă, asistați de un părinte/tutore, la un chestionar online, în perioada 19-25 noiembrie. Completând răspunsurile, elevii își vor valida cunoștințele dobândite, dar vor transmite și schimbările de comportament pe care le-au făcut, în ceea ce privește folosirea și debarasarea de obiectele și ambalajele din plastic. Copiii care răspund la acest chestionar vor putea indica, opțional, și numele profesorului care i-a îndrumat în cadrul concursului. 

    În data de 2 decembrie se vor acorda 10 premii, prin tragere la sorți, elevilor care au răspuns corect la toate întrebările. Profesorul numit de cei mai mulți respondenți ca fiind cel care le-a facilitat procesul de învățare va primi, de asemenea, un premiu.

    Obiceiuri mai bune, de acum!

    În cei zece ani în care am desfășurat Patrula de Reciclare, copiii și adolescenții s-au dovedit foarte dornici să se implice în lupta contra poluării și schimbărilor climatice. Mai mult, au reușit să producă schimbări benefice tangibile în familiile, școlile și comunitățile lor. 

    Cultura reciclării PET-urilor – sau, mai precis, absența acesteia din societate – este unul dintre principalele motive pentru care La Fântâna a dezvoltat un produs cu apă de izvor în sticlă reutilizabilă de 8 litri, livrată acasă, prin care se elimină utilizarea unică și aruncarea PET-urilor. 

    Prin concursul național „Fă ceva bun, mai puțin plastic, de acum !” derulat de Asociația Volens și susținut de La Fântâna, urmărim atât creșterea nivelului de informare și conștientizare a acestei probleme, în rândul tinerilor, cât și o evoluție reală către obiceiuri mai responsabile, în rândul tuturor celor la care va ajunge mesajul lor. 

    Ghidul Bunelor Eco-Maniere, un cod de conduită necesar în epoca schimbărilor climatice

    Patrula de Reciclare lansează Ghidul Bunelor Eco-Maniere, un e-book gratuit despre obiceiuri responsabile pe 10 teme de mediu, cu exemple concrete de la echipele de copii și profesori din program. Îl puteți descărca de mai jos!

    Pot trăi mai sustenabil, mai prietenos față de Planetă? Ce ar trebui să fac ca să reduc poluarea sau să contribui la lupta contra crizei climatice? Contează, oare, ce fac eu sau familia mea? Ce aș putea schimba la stilul meu de viață? Ce lucruri bune se întâmplă în România, când e vorba de protejarea mediului?

    Avem răspunsuri la toate aceste întrebări și chiar la mai multe! Citește mai departe!

    Ghidul bunelor Eco-Maniere – primul „manual” de educație de mediu creat în colaborare cu beneficiarii

    Ghidul bunelor Eco-Maniere este, cel mai probabil, primul „manual” de educație de mediu creat în colaborare cu beneficiarii programului Patrula de Reciclare. Zeci de echipe din grădinițe, școli și licee din toată țara povestesc despre schimbările pe care le-au produs în propriile școli, familii și comunități, în cadrul programului.

    10 editori, 10 teme, 10 ani

    O echipă editorială de 10 autori a lucrat timp de 10 luni pentru a crea 10 povești de succes, din sutele de exemple de bune practici implementate de Patrulele din toată țara. Ghidul abordează 10 teme legate de protejarea mediului parcurse de-a lungul celor 10 ani de educație de mediu. Pe scurt, vorbim despre: reducerea cantității de gunoi, prin colectarea selectivă a diferitelor categorii de deșeuri (ambalaje, aparate electrice, alte tipuri), refolosire creativă sau donații caritabile; economia de apă și energie; evitarea risipei de mâncare; lupta contra poluării datorate plasticului; regenerarea ecosistemelor prin plantări și împăduriri; ecologizarea locurilor naturale afectate de deșeuri.

    Dar ce este special la acest Ghid?

    Nu doar sfaturi și informații, ci și experiențe și soluții care funcționează

    Ghidul Bunelor Eco-Maniere are o abordare inovatoare deoarece nu spune numai ce ar trebui să facem, ci mai ales ce au făcut, concret, copiii și profesorii voluntari. Astfel, pe lângă informații și sfaturi practice, acest ghid este o colecție de soluții și acțiuni care funcționează, adaptate la situații reale de viață și la contexte locale diferite.

    Ghidul bunelor Eco-Maniere reprezintă încununarea a 10 ani de educație de mediu în România, dar și începutul unei noi conversații naționale despre valorile și principiile pe care ne bazăm în viața de zi cu zi. Știm că sunt mulți cei care practică «bune eco-maniere» și îi invităm să ne ajute să completăm acest nou cod de conduită, cu propriile lor exemple.

    Andreea Idriceanu Calev, Coordonator Proiect

    Ghidul bunelor Eco-Maniere, pentru profesori, părinți, copii și pentru oricine vrea să trăiască mai prietenos cu Planeta

    Pentru cadrele didactice, Ghidul poate fi un material didactic modern, aplicat și distractiv, cu jocuri și provocări, util pentru lecții interactive pe teme de mediu, inițiative în comunitate și schimburi de experiență cu alte școli.

    Părinții pot folosi Ghidul pentru a descoperi câte lucruri simple pot face acasă și cum să adopte un stil de viață sănătos și sustenabil, cel mai bun exemplu de responsabilitate pe care îl pot da copiilor.

    E-book-ul este o lectură atractivă pentru copii și adolescenți, deoarece le oferă informații accesibile, frumos ilustrate grafic și modele de la alți tineri de vârsta lor.

    Orice cititor interesat de moduri simple prin care să trăiască în armonie cu natura va găsi, în acest Ghid, un suport util și inspirator.

    Descarcă, pune în practică, recomandă și promovează acest nou cod de conduită alături de noi

    Dacă dorim să vedem o mobilizare cu rezultate tangibile în stoparea degradării mediului, este momentul ca ceea ce considerăm «bun, corect, etic, frumos, civilizat» să se refere nu numai la relațiile cu ceilalți oameni, ci și la relația cu ecosistemul care ne ține în viață. Depinde și de noi în ce direcție se va înclina balanța, prin efectul gesturilor mărunte însumate – ce cumpărăm și cât de mult irosim, cum folosim apa și energia, cum ne debarasăm de deșeuri, cum protejăm ecosistemul sau cum ne implicăm civic.”

    Ada Lungu, Președinte Asociația Volens

    Dacă ți-a plăcut, folosește-l! Adoptă cât mai multe bune eco-maniere, în familie. Dacă ești profesor, propune elevilor sau copiilor activități educative practice pe baza informațiilor și îndrumărilor din aceste pagini.

    Dă Ghidul mai departe, scrie-ne pe Facebook, ajută-ne să-l completăm, să-l actualizăm, să-l îmbogățim. Împărtășește-ne ideile, obiceiurile, descoperirile tale. Povestește-ne ce se întâmplă în școala sau comunitatea ta, ca obiceiuri și inițiative de protejare a mediului.

    În epoca schimbărilor climatice, avem nevoie de un nou cod de conduită, care să ne ajute să conviețuim în armonie nu doar cu semenii noștri, ci și cu restul lumii care ne înconjoară. Cum facem ca gesturile responsabile față de mediu să fie ceva la fel de normal ca „bună ziua”, „vă rog” și „mulțumesc”?

    Haide să răspundem împreună la această provocare!

    Mulțumiri partenerilor care au susținut realizarea și apariția acestui proiect: Asociatia RoRec, Banca Transilvania, E-kid Furniture, L’Oréal România, Rotary Club Pipera, ECOArena, eColectare.Ro, E-Recycling Services și Editura Club România.

    * Reproducerea pasajelor sau selecțiilor din acest material se va face numai cu citarea sursei © Patrula de Reciclare, Ghidul bunelor Eco-Maniere, 2021, Editura Club România.

    88 de scoli din România câștigă premiile locale ale Patrulei de Reciclare, ediția 2014-2015

    88 de echipe din grădinițe, școli și licee din România câștigă premiile locale ale programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare. Și la această ediție, mii de copii și elevi și sute de profesori din toată țara au promovat obiceiurile bune față de mediu și colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în comunitățile lor.

    În fiecare județ și în București, Asociația RoRec, organizatorul programului, acordă două categorii de premii : pentru « Cea mai activă Patrulă » și pentru Patrula care a colectat « Cea mai mare cantitate de baterii ». Prin tradiție, câștigătorii locali sunt onorați pe 5 iunie, de Ziua Internațională a Mediului.

    Unitățile de învățământ câștigătoare pot alege să primească aparate electrice pentru uz didactic sau finanțarea parțială a unei excursii educative.

    Cine urcă acum pe podium ? Toți câștigătorii premiilor locale vă invită să-i descoperiți pe site și pe Facebook și să vedeți cum au reușit să ii ajute pe români sa devina mai conștienți de impactul gesturilor lor asupra naturii și mai atenți la felul în care se debarasează de deșeurile electrice.

    Cu prilejul premierilor locale ale ediției, constatăm că programul ia avânt din ce în ce mai mult: primul argument – anul acesta am avut cel mai mare procent de școli eligibile pentru premiile locale. Aceasta înseamnă că tot mai multe școli înscrise în program sunt performante și reușesc să mobilizeze românii că colecteze civilizat și responsabil din ce în ce mai multe deșeuri electrice.

    Apoi, suntem mândri să vedem și că unii dintre premianți câștigă pentru a doua oară trofeul local, deci am creat o tradiție a educației de mediu în grădinițele, școlile și liceele din România. În unele cazuri, este vorba de unități școlare din mediul rural, Patrule care s-au implicat cu toată energia în această oportunitate de educație și voluntariat și și-au crescut mult impactul în comunitate. Nu există satisfacție mai mare pentru copii decât să vadă că adulții devin receptivi la apelurile lor.

    Adăugăm faptul că Patrula de Reciclare a primit, recent, Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Nicolae. De asemenea, mai avem foarte puțin până să atingem recordul de 1 milion de kg DEEE colectate în România, în cadrul programului. Avem motive incontestabile să considerăm Patrula de Reciclare un program de nivel european, care nu numai ca a deschis drumuri noi în educația de mediu, ci le și continuă cu succes” declară Alexandra Arnăutu, managerul programului.

    Premiile locale recompesează eforturile și reușitele profesorilor și copiilor din timpul anului școlar. Premiile naționale ale ediției se decid la finalul lunii august și depind de implicarea Suporterilor – firmele, instituțiile și persoanele care vor preda la reciclare deșeuri electrice, în contul Patrulei din județul lor sau din București. Se califică pentru premiile naționale primele 3 Patrule locale din unitățile teritoriale (județ / municipiul București) care au colectat cele mai mari cantități de DEEE peste pragul de minimum 50g DEEE/locuitor (*conform Recensământului din 2011).

    La ediția precedentă copiii din Patrulele județelor Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea au câștigat premiile naționale, datorită solidarității pe care le-au dovedit-o comunitățile lor.

    Cursa pentru premiile naționale continuă până la 31 august 2015 – copiii predau ștafeta celor mari. Orice instituție, firmă sau cetățean poate crește șansele Patrulelor din județul său (respectiv București) la aceste premii, dacă scapă legal și responsabil de aparatele electrice vechi sau defecte din gestiune sau din gospodărie, prin serviciul gratuit de colectare DEEE – TelVerde 0800 444.800.

    ”Hai să facem un milion ! Dă gratis un telefon !”

    Toți putem contribui la recordul ecologic al tinerilor din Patrula de Reciclare, doar debarasându-ne de deșeurile electrice ! Preșcolarii, elevii și profesorii din programul național de educație de mediu Patrula de Reciclare au reușit să convingă românii să colecteze responsabil peste 850.000 de kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) până astăzi.

    „Noi, copiii și profesorii din Patrula de Reciclare, ne-am propus să atingem un prim record: mai avem doar puțin până vom reuși să colectăm 1.000.000 de kilograme de deșeuri electrice, prin activitățile de sensibilizare pe care le desfășurăm în comunitățile în care trăim! Ajută-ne și tu – simplu și gratuit! Predă la reciclare orice aparat electric vechi sau stricat și ne vom bucura împreună de acest succes! ” ne transmit cei peste 20.000 de participanți în program.

    Agenții și dascălii Patrulei lansează un apel fiecăruia dintre noi să scăpăm de aparatele electrice vechi sau defecte sunând gratuit la TelVerde 0800 444 800. Cu sprijinul membrilor comunităților, care devin Suporteri, Patrula de Reciclare va atinge curând un milion de kg de DEEE colectate la nivel național.

    ”Patrula de Reciclare ne oferă, fiecăruia dintre noi, prilejul unic de a contribui la un record ecologic fără niciun efort : doar sa scăpăm civilizat de deșeuri pe care, oricum, legea ne obligă să le trimitem la reciclare. Tinerii care au realizat o asemenea performanță merită susținerea noastră pentru a face acest pas important. De fapt, ei ne ajută pe noi,  ”cei mari”, să înțelegem că grija față de natură e mai mult decât o temă la modă. Avem responsabilități pe care nu le conștientizăm pe deplin, cum ar fi recuperarea decalajului îngrijorător față de normele europene în ceea ce privește colectarea deșeurilor electrice. Acest decalaj poate aduce mari penalități plătite din bugetul statului. Ce credeți ? Aceste amenzi înseamnă taxe mărite, deci, până la urmă, vor fi ”decontate” de fiecare dintre noi, ”din buzunar” spune Alexandra Arnăutu, managerul programului.

    Toți cei care predăm deșeuri electrice printr-un apel gratuit la TelVerde 0800 444 800 în beneficiul Patrulei de Reciclare creștem șansele echipelor participante – din fiecare județ și din București – la unul din premiile naționale ale ediției.

    Există și câteva ”bonusuri” cum ar fi faptul că, prin acest gest, contribuim direct la atingerea unui record în educația de mediu din România. Apoi, dovedim că suntem capabili să respectăm standardele europene de mediu. De asemenea, ne debarasăm legal și responsabil de deșeuri periculoase, cu potențial toxic și, poate cel mai important avantaj este că facem un act de solidaritate cu acești tineri, oferind un exemplu celor din jurul nostru.

    ”Prin susținerea acestui program, vrem să încurajăm elevii, dovedindu-le ca implicarea lor în comunitate și initiațivele lor pot produce cu adevărat efectul la care speră, că pot contribui concret la ecologizarea locului în care trăiesc. În plus, cred că este important ca noi, companiile private, să susținem practica voluntariatului în rândul profesorilor și elevilor, un exercițiu care formează conștiința civică” spune Ionel Volintiru, director general al Medicarom, unul din Suporterii Patrulei.

    Firmele sau instituțile pot obține statutul de Suporter Oficial al Patrulei dacă aleg să caseze deșeurile electrice din gestiune în beneficiul copiilor și să dea mai departe mesajul lor. Patrula de Reciclare reprezintă un proiect de responsabilitate socială fără costuri pentru orice companie și instituție.


    Acordați-ne două minute și vă vom arăta câte lucruri minunate facem. Vedeți cel mai nou film al Patrulei !

    Concursul național „Nicio baterie la gunoi!” revine: o nouă ediție cu premii pentru școlile din România care contribuie la reciclarea bateriilor

    Asociația Volens, cu sprijinul SisCoBat, lansează ediția a VI-a a concursului național de educație de mediu „Nicio baterie la gunoi!”. Profesorii din grădinițe, școli și licee se pot înscrie până pe 21 martie 2025 în acest proiect care, an după an, stabilește recorduri la colectarea deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA), în unitățile de învățâmânt. Competiția va acorda 12 premii, atât pentru cantitățile DBA colectate cât și pentru impactul acțiunilor de comunicare și conștientizare organizate de echipele școlare.

    „Nicio baterie la gunoi!” este o activitate reprezentativă și pentru Săptămâna Verde, deoarece dezvoltă competențele pentru adaptarea la schimbările climatice și pentru protejarea mediului, în rândul copiilor și tinerilor. 

    Cum funcționează competiția?

    Concursul se adresează tuturor unităților de învățământ preșcolar, școlar și liceal din România (cu excepția județelor Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare) și pune accent pe lucrul în echipă, creativitate și implicare comunitară. Profesorii Coordonatori vor forma echipe incluzive și vor pune în aplicare campanii de conștientizare pentru a promova colectarea selectivă a deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA) în comunitățile lor. Proiectul inspiră elevii să devină agenți ai schimbării și să încurajeze acțiuni concrete pentru un mediu mai sănătos.

    „Elevii creează mesaje inspirate și își pun în practică activitățile cu entuziasm și seriozitate de oameni mari. Concursul oferă profesorilor șansa unei abordări inter-disciplinare. Este un cadrul ce combină cunoștințele teoretice cu gesturile practice și aduce participanților satisfacția de a vedea rezultatul concret al efortului lor. În fiecare an, tot mai mulți copii și tineri înțeleg că orice facem pentru a combate poluarea și pentru a proteja resursele pâmântului o facem pentru noi înșine – ca să fim sănătoși, ca să ne fie bine, ca să putem privi cu încredere către viitor” spune Alexandra Arnăutu, directorul programului Patrula de Reciclare.

    Șanse la unul sau mai multe premii

    Școlile participante au șansa să câștige unul sau mai multe dintre cele 12 premii disponibile, oferite la trei categorii:

    Premiile vor fi acordate în mai multe momente ale anului – lunile iunie, octombrie și noiembrie 2025. O școală poate câștiga premiu la toate categoriile (sunt cumulabile). Câștigătorii vor beneficia de echipamente educaționale și materiale didactice pentru dotarea unității de învățământ.

    Un proiect care reduce poluarea și promovează bunele ecomaniere

    „Nicio baterie la gunoi!” este un exercițiu de responsabilitate ecologică care a redus sensibil o sursă majoră de poluare – deșeurile de baterii și acumulatori. Datorită elevilor și profesorilor, 12.000 de kilograme de baterii consumate și acumulatori uzați au fost reciclate corespunzător și nu au ajuns în gropile de gunoi, unde ar fi poluat apa și solul pentru zeci de ani.

    Mă bucur să constat că există, deja, familii, școli, sate, blocuri unde, literal, nicio baterie consumată nu mai ajunge la gunoi. Copiii veghează ca fiecare astfel de deșeu să ajungă în recipientele lor din școală sau grădiniță. Noi le preluăm de acolo, prin rețeaua operatorilor autorizați, și avem grijă ca aceste obiecte să fie reciclate conform standardelor de mediu. Astfel, ținem substanțele toxice departe de sol, și recuperăm materiale importante, salvând resursele naturale pe cale de epuizare” spune Mihaela Șerban, administrator SisCoBat.

    Ediția din 2025 vine cu noi provocări, oportunități de învățare și, de ce nu, noi recorduri. La ediția precedentă o singură școală a colectat aproape 500 kg DBA. Se va depăși acest record, în 2025 ?

    Profesorii coordonatori își pot înregistra echipele până pe 21 martie 2025, completând formularul de înscriere. Asociația Volens va oferi, la finalul ediției, certificate și adeverințe profesorilor implicați, dar și resurse de învățare și asistență pentru buna derulare a activităților, pe parcursul proiectului.

    Detalii în Regulamentul concursului.

    Nou record la colectarea bateriilor – „Nicio baterie la gunoi!” 2024

    Ați crezut vreodată că este posibil ca o școală să colecteze aproape 500 de kg de baterii și acumulatori consumați, în doar 7 luni? Noi abia am îndrăznit să sperăm. Cum ai putea să crezi că o mână de copii și profesori poate mobiliza un oraș să trimită la colectare peste 10.000 de baterii, într-un răgaz atât de scurt? Dar ei – Patrula Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Râmnicu Vâlcea au reușit! Campania de colectare a DBA (deșeuri de baterii și acumulatori) coordonată de profesoarele Aurelia Tertereanu și Adeluța Lupășteanu a stabilit un nou record în istoria Patrulei de Reciclare  – 491 kg DBA trimise la reciclare în decurs de 7 luni!

    La ediția 2024 a competiției naționale „Nicio baterie la gunoi!”, echipa lor a câștigat locul I la categoria „Cea mai mare cantitate de baterii” colectată în incinta unei unități școlare. De altfel, succesul lor se anunța încă din primele luni de campanie. În iunie 2024 strânseseră deja peste 300 kg de baterii și câștigau premiul „Cel mai bun start la colectare”.

    Premiul ne onorează și ne dovedește că atunci când avem un țel comun căpătăm o putere de mobilizare pe care nici noi n-o bănuiam. Sunt impresionată de modul în care patrula noastră, formată din elevi de vârste și abilități diferite, a reușit să inspire întreaga comunitate a școlii. Colegii, părinții, vecinii au devenit mai responsabili. Mândria că au contribuit la depășirea unui record național îi va motiva să nu mai arunce vreodată o baterie la gunoi. Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut!
    Prof. Aurelia Tertereanu

    Echipa Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Râmnicu Vâlcea – Prof. Coord. Aurelia Tertereanu și Adeluța Lupășteanu

    Creativitatea în comunicare duce la mobilizare exemplară

    Competiția „Nicio baterie la gunoi!”, o inițiativă anuală organizată de Asociația Volens cu sprijinul SisCoBat este o dovadă a puterii tinerilor în promovarea bunelor ecomaniere. În acest scop concursul are și premii dedicate activităților creative cu impact în comunitate.

    Dincolo de simpla colectare a bateriilor, competiția încurajează o înțelegere mai profundă a problemelor de mediu în rândul minților tinere. Componenta educativă, dezvoltarea competențelor climatice în rândul copiilor sunt prioritare.
    Mihaela Șerban, Administrator SisCoBat

    Inspirația și perseverența au făcut ca o echipă proaspăt intrată în Patrula de Reciclare să câștige premii la ambele categorii! Un record în sine…

    Echipa Școlii Gimnaziale Nr. 27 din Timișoara, îndrumată de prof. Claudia Kortye a fost premiată și la categoria „Cea mai inspirată acțiune de informare a comunității” dar și pentru a doua cea mai mare cantitate de DBA colectată la nivel național.

    Aflată pentru prima dată în rolul de coordonator al Patrulei de Reciclare, doamna profesoară a creat, împreună cu echipa, o campanie care a inspirat și mobilizat o întreagă comunitate formată din părinți, prieteni și vecini. Expoziția-concurs „Nicio baterie la gunoi!” a atras ca un magnet tinerii de toate vârstele! Machetele spectaculoase realizate din baterii, picturile expresive pe tema naturii, afișele cu mesaje convingătoare, planșele cu informații despre pericolul pe care îl reprezintă bateriile i-au motivat pe elevi să se implice, să colecteze selectiv bateriile uzate și, mai ales, să-i învețe și pe ceilalți să o facă.

    Prin aceste acțiuni, am reușit să creăm o comunitate activă și implicată în protejarea mediului. Elevii au jucat un rol esențial. Prin această experiență, și-au dezvoltat competențe de comunicare, de lucru în echipă și au dobândit o conștientizare mai profundă a importanței protejării mediului.
    Prof. Coord. Claudia Kortye

    Echipa Școlii Gimnaziale Nr. 27 din Timișoara, Prof. Coord. Claudia Kortye

    Ideea care dă aripi

    Și Patrula Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a derulat o campanie de mare succes și a fost dublu premiată!

    La inițiativa doamnei profesoare Marcela Ștefu, liceul a pornit într-o misiune de colectare a bateriilor uzate – o misiune care a mobilizat peste 160 de elevi. Primul pas? Un afiș simplu, lipit la intrarea în școală. Apoi, o idee care a prins aripi: fiecare elev să aducă măcar 1 kg de baterii. Rezultatul? Fiecare sală de clasă a devenit un mic centru de colectare. Bateriile veneau nu doar din casele elevilor, ci și de la prieteni, vecini, rude – o întreagă rețea s-a format în jurul ideii de reciclare.

    La orele de fizică și chimie, elevii au aflat de ce contează reciclarea. Și nu a fost doar o lecție – a fost o provocare: cum ar arăta lumea dacă fiecare dintre noi ar începe să recicleze? Cu această viziune aspirațională, schimbarea a început într-o sală de clasă și s-a propagat în întreaga comunitate.
    Prof. Marcela Ștefu

    Echipa Colegiului Național „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe – Prof. Coord. Marcela Ștefu

    Filmul unei povești de succes

    Școala Gimnazială „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea are, deja, un palmares impresionant adunat în edițiile precedente ale competiției. Și la ediția 2024 prof. Daniela Cojocaru și elevii din echipă au dovedit că sunt super pricepuți la organizarea unor acțiuni de mediu mobilizatoare dar și la documentarea lor în materiale video extrem de reușite.

    Performanța recompensată cu două premii, de asemenea, se datorează muncii neobosite a profesoarei coordonatoare și agenților patrulei, de a interacționa cu colegii, cu părinții, cu oamenii din oraș.

    Echipa Școlii Gimnaziale „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea – Prof. Coord. Daniela Cojocaru

    12 tone de baterii și acumulatori salvate de la groapa de gunoi

    În cele 5 ediții de până acum ale competiției naționale de mediu „Nicio baterie la gunoi!” (care au inclus 2 ani de pandemie), Asociația Volens, împreună cu partenerul SisCoBat, au mobilizat preșcolari, elevi și profesori să trimită la reciclare peste 12.000 kg de baterii! Felicitări tuturor celor implicați! Nu e doar o competiție, ci o lecție despre responsabilitate, pentru un viitor sustenabil.

    După o ediție plină de energie, eforturi, baterii salvate de la groapa de gunoi și trimise la reciclare, unde se vor transforma în noi materiale, iată-i pe…

    Premianții ediției 2024

    Categoria „Cel mai bun start”:
    Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Râmnicu Vâlcea (jud. Vâlcea) – Prof. Aurelia Tertereanu 

    Categoria „Cea mai inspirată acțiune de informare a comunității”:
    – Școala Gimnazială nr. 27, Timișoara (jud. Timiș) – Prof. Claudia Kortye;
    – Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Sfântu Gheorghe (jud. Covasna) Prof. Marcela Ștefu;
    – Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, Grădinița cu Program Prelungit „Pinocchio”, Sfântu Gheorghe (jud. Covasna) Prof. Cornelia Dodan;
    – Școala Gimnazială „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea (jud. Vâlcea)- Prof. Daniela Cojocaru;
    – Școala Gimnazială „Cezar Bolliac”, Sector 3, București – Prof. Neacșa Mihai.

    Categoria „Cea mai mare cantitate de baterii colectată în incinta unei unități școlare”:
    Premiul I – Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Râmnicu Vâlcea (jud. Vâlcea) – Prof. Aurelia Tertereanu și Prof. Adeluța Lupășteanu;
    Premiul II – Școala Gimnazială nr. 27, Timișoara (jud. Timiș) – Prof. Claudia Kortye;
    Premiul III – Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Sfântu Gheorghe (jud. Covasna) – Prof. Marcela Ștefu.

    Mențiuni:
    – Școala Gimnazială „Cezar Bolliac”, Sector 3, București – Prof. Neacșa Mihai;
    – Scoala Gimnazială „ Mircea Sântimbreanu ”, sector 5, București, Prof. Victoria Păduraru și Prof. Irina Bludofschi;
    – Școala Gimnazială Rusănești, Fărtățești, (jud. Vâlcea), Prof Daniela Dinu;
    – Școala Gimnazială „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea (jud. Vâlcea) – Prof. Daniela Cojocaru.

    Volens și CleanAir@School – exemple de excelență în educația climatică, la Bruxelles

    Asociația Volens a fost onorată la Bruxelles, în cadrul Zilei Educației Climatice (Education for Climate Day 2024), pentru implementarea cu succes în România a unei metode inovatoare de educație climatică bazată pe știință: CleanAir@School.

    Ziua Educației Climatice a declarat proiectul ca fiind un exemplu de bune practici, la nivel european, datorită impactului extraordinar pe care l-a avut, în rândul tinerilor beneficiari și al comunităților. Numai 3 proiecte au primit această recunoaștere, la categoria inițiativelor inspirate de știință. Astfel, 5 școli din județul Dâmbovița pun România pe harta europeană a celor mai relevante proiecte educaționale pentru sustenabilitate.

    CleanAir@School, metoda care transformă elevii în oameni de știință

    CleanAir@School este o metodă de măsurare a calității aerului, creată pentru a fi practicată în școli, de către 4sfera Innova. În 2024 a fost introdusă pentru prima oară în școli publice din Romania, de Asociația Volens, în cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”. Proiectul a fost desfășurat cu sprijinul Heidelberg Materials Romania în 5 școli din județul Dâmbovița.

    Cu îndrumarea profesorilor, elevii participanți s-au transformat, pentru câteva luni, în mici oameni de știință. Au învățat despre ce înseamnă poluarea aerului, au amplasat senzori pasivi pentru colectarea particulelor în locuri strategice din jurul școlii și din comunitate, au transmis date prin intermediul unor instrumente digitale.

    Pe baza acestora, 4sfera Innova a generat un raport care le-a indicat, cu date concrete, sursele care influențează calitatea aerului. Fiecare echipă școlară a analizat rezultatele raportului și și-a creat un plan de acțiune prin care să contribuie la reducerea poluării aerului. Proiectul a propus o combinație unică de cunoștințe teoretice și lucru cu echipamente fizice și instrumente digitale.

    Ada Lungu, Președintele Asociației Volens, a prezentat inițiativa la Ziua Educației Climatice. 3000 de persoane au urmărit evenimentul live online. 

    Elevii au puține ocazii să folosească instrumente științifice ca să înțeleagă mai bine anumite fenomene sau să contribuie la realizarea unei analize serioase. Proiectul demonstrează cum știința poate deveni un instrument puternic de educație, care nu doar că îmbogățește cunoștințele, ci creează punți de colaborare între școli și comunități. Este un model de implicare care merită practicat pe o scară cât mai largă,” a declarat Ada Lungu.

    Vorbitori panel „Exemple de bune practici in educatia climatica - proiecte bazate pe stiinta” la Ziua Educatiei Climatice 2024

    Premiați pentru impactul în dezvoltarea competențelor climatice

    Juriul european a apreciat acest proiect pentru că a încurajat gândirea critică, disciplina, acțiunea colectivă în rândul elevilor beneficiari. CleanAir@School a venit și în sprijinul profesorilor, ca metodă trans-disciplinară și participativă de predare a temelor de mediu.

    CleanAir@School a ajuns în școlile din Dâmbovița ca parte din proiectul „Comorile vii de lângă noi”, prin susținerea acordată Asociației de Heidelberg Materials România.

    Colaborăm permanent cu școlile și cu organizațiile care aduc concepte inovatoare de educație non-formală, ca pilon al angajamentului nostru pentru dezvoltare durabilă. Suntem mândri că am putut sprijini Asociația Volens să ofere copiilor și profesorilor o experiență de învățare declarată exemplu de bune practici la nivel european”, a subliniat Bogdan Arnăutu, Manager de Comunicare și ESG al Heidelberg Materials România.

    Ziua Educației Climatice (E4C Day) este cel mai important eveniment anual al Coaliției Europene pentru Educație Climatică. E4C Day aduce pe scenă cele mai reprezentative „voci” din domeniu – profesori, creatori de politici de educație, coordonatori de proiecte, specialiști din mediul academic și ONG. Ediția de anul acesta, cu tema ”Reziliență climatică – Pregătiți pentru viitor” poate fi urmărită aici.

    Încurajată de această reușită, Asociația Volens continuă seria proiectelor de educație climatică bazate pe metode științifice. Astfel, construiește experiențe de învățare unice care ajută fiecare copil beneficiar să fie mai pregătit pentru viitor.

    Școlile din jud. Dâmbovița care au implementat CleanAir@School

    CleanAir@School este un instrument de învățare elaborat în cadrul proiectului european GreenSCENT – Smart Citizen Education for a Green Future. Iată școlile publice care l-au oferit elevilor lor:

    1. Liceul Aurel Rainu Fieni
    2. Școală Gimnazială „Diaconu Coresi”, Fieni
    3. Școala Gimnazială „Ion Ciorănescu” Moroeni
    4. Școala nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino”, Pucioasa
    5. Școala Gimnazială Lucieni

    Înscrie-te în noua ediție a concursului GreenUp my School

    Ești profesor și îți faci planul pentru Săptămâna Verde? Ai nevoie de idei de activități non formale pentru a dezvolta competențele climatice ale elevilor tăi? Dacă predai într-unul dintre județele Maramureș, Cluj, Satu Mare și Sălaj avem o veste bună pentru tine!

    Concursul GreenUp my School ediția 2024-2025

    The Green Project organizează o nouă ediție a concursului GreenUp my School, în cele 4 județe menționate. Este cadrul ideal să faci o mulțime de activități de educație de mediu cu impact real! Miza este colaborarea dintre școală și comunitate, pentru a încuraja colectarea de DEEE (Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice) și DBA (Deșeuri de Baterii și Acumulatori) și, în general, bunele ecomaniere

    Asociația Volens e în continuarea partener al proiectului. Te vom sprijini să faci din participarea la competiție o activitate de palmares în cadrul Săptămânii Verzi și al proiectelor non-formale ale unității tale de învățământ!

    Ediția din acest an are 5 provocări specifice pentru a te ghida și mai bine în activitățile creative și educative.

    13 premii la final de an școlar

    Avem recompense pentru:

    Îți vom pune la dispoziție materiale pentru activități în școală. De asemenea, vei beneficia de sprijin pentru colaborarea cu comunitatea și de un serviciu eficient de preluare a deșeurilor electrice și electronice. Poți organiza și întâlniri fizice sau online între echipa ta de preșcolari/elevi și reprezentanți ai TGP și ai celorlalți parteneri din proiect, prin programare – în măsura timpului disponibil.

    Grăbește-te să-ți înscrii echipa, există o dată limită!

    Nu știi cum e să participi la GreenUp my School? Îți povestesc campionii edițiilor trecute!

    De la deșeuri electronice la instalații artistice: Expoziția itinerantă Recycle Your Technology ajunge la Rezidența9

    Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 25 octombrie, de la ora 18:00, la Rezidența9 (I.L.Caragiale 32), București iar publicul va avea ocazia să descopere lucrările artiștilor Dorian Bolca, Sergiu Doroftei, Denis Flueraru și gH. [ d s l x ] și pe cele realizate de tineri din trei orașe din țară în urma atelierelor cu artiștii. Proiectul vizează un public divers și promovează practica reciclării, atât în rândul adulților, cât și al copiilor, punând accent pe importanța reciclării prin artă. 

    Viziunile celor patru artiști, Dorian Bolca, gH. [ d s l x ], Denis Flueraru și Sergiu Doroftei, cu participarea cărora Recycle Your Technology prinde formă și conținut prezintă patru instalații în care componente ale unor aparate electrice / electronice marcate de semnul obsolescenței, sunt transformate în generatoare de lumină, sunet și mișcare.

    Suzana Dan, curatoare

    Vernisajul va debuta cu o discuție despre importanța reciclării deșeurilor electronice și despre activitățile culturale și educative realizate pentru elevi și tineri cu Elena Scutaru (Eco Positive), Suzana Dan (Rezidența9), Ada Lungu (Asociația Volens, Patrula de Reciclare).

    Expoziția prezintă lucrările tinerilor care au participat la ateliere

    Un alt aspect esențial al expoziției este prezentarea lucrărilor realizate de tinerii care au participat la atelierele „Recycle Your Technology”. Acestea fac parte din programul „Care-i faza cu arta contemporană?”, inițiat de Rezidența9 și implementat cu sprijinul Asociației Volens. În cadrul atelierelor, elevii au fost provocați să transforme componente electronice defecte în instalații artistice, explorând atât reciclarea creativă, cât și potențialul estetic al tehnologiilor învechite.

    În cele trei orașe în care proiectul a fost implementat, acesta a beneficiat de sprijinul inspectoratelor școlare și al directorilor liceelor partenere: Liceul de Artă „Sabin Păuța” din Reșița, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad și Liceul Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch” din Brașov. 38 de elevi din aceste orașe au participat la ateliere, unde au învățat diverse tehnici de realizare a instalațiilor multimedia și sonore.

    Participanții au creat boxe portabile, microfoane de contact și lămpi dimabile, învățând în același timp cum să cositorească, să folosească loop tapes și chiar să compună și să masterizeze propria compoziție sonoră. Atelierele nu doar că i-au învățat despre reciclare, dar le-au oferit tinerilor și ocazia de a explora noi modalități de a utiliza tehnologia în mod creativ și funcțional.

    Activități educative și interactive la Rezidența9

    Din dorința de a obține un răspuns mai cuprinzător și mai detaliat la întrebarea „Care-i faza cu tehnologia reciclată?”, Rezidența9, în colaborare cu inițiatorii și artiștii implicați în proiectul „Recycle Your Technology”, propun o serie de activități educative și interactive care adaugă plus valoare conținutului expoziției. 

    Aceste activități, dedicate atât tinerilor, cât și adulților, au scopul de a educa publicul larg cu privire la importanța reciclării dispozitivelor electronice și reutilizării tehnologiei vechi. Prin ateliere creative și discuții tematice, tinerii au ocazia să învețe despre impactul pe care reciclarea îl are asupra mediului și societății, dar și despre cum pot transforma deșeurile electronice în artă.

    Tinerii între 15 și 25 de ani încă se mai pot înscrie la puținele locuri rămase disponibile în cadrul atelierelor accesând formularul de înscriere: https://bit.ly/3NDJHHi 

    Participarea este gratuită. 

    Tururile ghidate în expoziție vor avea loc pe 16 noiembrie și 23 noiembrie, de la ora 17:00. Nu există o limită de locuri, iar accesul este deschis tuturor. Rugămintea organizatorilor este ca participanții la tur să aducă un deșeu electronic pentru reciclare. În cadrul expoziției, va fi amplasată o urnă specială destinată colectării acestor deșeuri, oferind astfel o oportunitate concretă de a contribui activ la procesul de reciclare.

    Pentru mai multe informații despre evenimentele de la Rezidența9 urmărește paginile de Facebook și de Instagram 

    Partner inițiator și organizator al atelierelor „Recycle Your Technology”: Rezidența9
    Parteneri: Salonul de Artă și Industrie, Muzeul Cineastului Amator, kinema ikon, Muzeul de Artă Arad, Centrul Cultural Apollonia, Asociația Volens, Eco Positive
    Graphic design: Sorina Popescu
    Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN

    Pagina Facebook a Patrulei de Reciclare pierdută în urma unui atac cibernetic

    Programul Patrula de Reciclare continuă și în acest an școlar!

    După 13 ani de existență pe rețeaua de socializare Facebook, pagina Patrulei de Reciclare, unul dintre cele mai apreciate și de durată programe de educație de mediu din România, a fost spartă și eliminată de pe platformă, în urma unui atac cibernetic. Asociația Volens, ONG-ul care coordonează programul, asigură profesorii interesați că Patrula de Reciclare continuă în anul școlar 2024-2025 și strânge rândurile comunității, în urma acestui incident regretabil.

    Pagina Facebook a Patrulei dispărută de pe platforma de socializare

    Coordonată în prezent de Asociația Volens, Patrula de Reciclare este programul național de educație de mediu lansat în 2011 și derulat fără întrerupere de atunci în grădinițe, școli și licee din toată țara. Pe parcursul acestor ani, Patrula a devenit un reper important în domeniul educației climatice nonformale, în România. Pagina de Facebook a programului a însoțit întreaga sa istorie de 13 ani și a strâns o comunitate de peste 42.000 de urmăritori. A reprezentat un spațiu virtual în care echipa proiectului, beneficiarii și voluntarii au comunicat publicului larg mesajele, activitățile, reușitele lor și provocările cu care s-au confruntat. Cu o comunitate extrem de activă, pagina a atins în 2024 o audiență de peste 220.000 de persoane.

    În urma unui atac cibernetic care a început pe 22 august 2024, pagina oficială a Patrulei a fost preluată de utilizatori necunoscuți, în mod ilegal. Aceștia au eliminat administratorii paginii și au rulat conținut neautorizat. Ulterior, pagina a dispărut cu totul de pe rețeaua de socializare.

    Administratorii paginii au raportat imediat incidentul companiei Meta, care deține platforma Facebook și Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Asociația depune în continuare eforturi susținute de recuperare a paginii, însă, până în prezent, situația nu a fost rezolvată.

    Vulnerabilitate digitală în ciuda precauțiilor de securitate

    În primul rând anunțăm că tot ce s-a publicat pe pagina Patrula de Reciclare după data de 22 august 2024 nu are nicio legătură cu programul sau cu Asociația Volens. Suntem consternați de ceea ce s-a întâmplat cu pagina Facebook a Patrulei, în ciuda faptului că am luat toate măsurile de siguranță puse la dispoziția utilizatorilor de rețeaua de socializare. Acum, pare că Patrula de Reciclare nici nu ar fi existat vreodată pe Facebook. Toate linkurile, mențiunile, postările redistribuite de alte surse duc către un conținut care nu mai poate fi accesat. Inclusiv contul meu personal este suspendat. Este frustrant să înțelegi cât de vulnerabili suntem în plan digital, chiar și atunci când ne străduim să fim vigilenți. Este de dorit nu doar să revizuim periodic sistemele de securitate, așa cum noi am făcut, de altfel, dar și să asigurăm un echilibru între diferitele instrumente online ale organizațiilor și proiectelor noastre.

    Cel mai important de știut este că mergem mai departe, atât cu programul Patrula de Reciclare cât și cu alte proiecte de educație non-formală dedicate copiilor și profesorilor din toată țara! De altfel, va fi anul școlar cu cele mai multe proiecte derulate de Asociație, până acum. Avem așadar multe motive de optimism și multe alte canale online prin care vom continua să difuzăm conținutul interesant cu care ne-am obișnuit comunitatea și să ținem aproape voluntarii dedicați misiunii noastre. Îi invit să ne rămână alături pe pagina de Facebook a Asociației Volens, site-ul patruladereciclare.ro, canalul YouTube Patrula de Reciclare și pagina LinkedIn a Asociației.

    Ada Lungu, Președinte Asociația Volens

    Patrula de Reciclare și celelalte proiecte ale Asociației continuă!

    Echipa Asociației Volens este recunoscătoare tuturor susținătorilor și partenerilor pentru înțelegerea și sprijinul oferit în acest context și se angajează să continue eforturile pentru recuperarea paginii Patrula de Reciclare.

    Ne-a caracterizat întotdeauna optimismul cu care am privit spre viitor. Deși este dureros să pierzi o pagină Facebook ce documenta peste un deceniu de comunicare, munca și rezultatele din spate nu pot fi luate sau subminate. Oamenii care ne-au fost alături le știu, ne știu și vor fi acolo unde vom fi și noi. Pe canale vechi sau noi. În online sau în offline. Așa vom traversa cu bine și această provocare.

    Alexandra Arnăutu, managerul programului Patrula de Reciclare

    Asociația Volens vine către profesori și elevi, în anul școlar 2024-2025, cu o nouă ediție a programului de educație climatică Patrula de Reciclare dar și cu alte proiecte de educație non-formală dedicate dezvoltării unor competențe esențiale pentru viitor în rândul tinerilor și incluziunii sociale a copiilor vulnerabili.

    Biodiversitate, oameni, locuri prezentate prin ochii copiilor premiați pentru promovarea patrimoniului natural și cultural din Dâmbovița

    Elevi din toate cele 5 unități școlare implicate în proiectul „Comorile vii de lângă noi” s-au afirmat drept promotori de top ai patrimoniului natural și cultural local! În acest proiect de educație climatică Asociația Volens a implementat pentru prima oară în școlile publice din România cadrul european al competențelor pentru sustenabilitate GreenSCENT, cu sprijinul Heidelberg Materials România.

    Provocarea lansată de Asociația Volens, aceea de a descoperi și promova comorile ascunse ale comunității, a entuziasmat atât pitici de la clasele pregătitoare cât și elevi de liceu. Obiectivul a fost conturarea unei colecții de „atracții” din Fieni, Pucioasa, Lucieni și Moroeni, însă prezentate prin ochii copiilor. Sub îndrumarea profesorilor coordonatori din fiecare școală, elevii s-au documentat, au lucrat în echipă, au mers pe teren. Au descoperit specii protejate, zone sălbatice, personalități marcante ale comunităților lor dar și oameni simpli cu povești de viață aparte, clădiri istorice dar și locuri cu istorii amuzante, mai puțin știute. 

    Această experiență de învățare complexă, multidisciplinară, i-a ajutat să-și dezvolte competențe legate de protejarea mediului, a întărit legătura lor cu comunitatea și a încurajat spiritul civic.

    Profesorii coordonatori și elevii premiați de la Liceul „Aurel Rainu” din Fieni – echipa care a câștigat și unul dintre cele 2 premii „Cele mai multe comori găsite”
    Prof. Lidia Vatavu (st.) – premiul pentru cea mai bună documentare a metodologiei GreenSCENT

    Căutarea de comori – metodă de incluziune socială prin educație climatică

    Proiectul a acordat un premiu și profesorului cu cele mai eficiente metode incluzive – integrarea socială a copiilor vulnerabili, prin educație climatică, fiind unul dintre obiectivele Asociației Volens. A câștigat dna prof. Ramona Mihaela Buzatu, de la Școala Gimnazială Nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino” Pucioasa, care își descrie demersul astfel:

    Am selectat copii cu probleme medicale, copii din familii monoparentale, elevi ai căror părinți sunt plecați în străinătate, dar și elevi cu cerințe educaționale speciale. Am format astfel o echipă unică și pestriță, cu elevi din clasa mea (a IV-a), care s-au susținut reciproc, o mini-familie care va rămâne adânc în sufletele noastre mult timp de acum încolo. Am abordat tema orașului nostru la mai multe discipline (științe, geografie, istorie, biologie) pentru a ne documenta într-un mod plăcut și antrenant. În rândul elevilor am cultivat toleranța. S-au cunoscut mai bine și au învățat să se accepte așa cum sunt. Am încercat să nu încurajam competiția cu alții, ci doar competiția cu sine.

     prof. Ramona Mihaela Buzatu
    Profesorii coordonatori și elevii premiați de la Școala Gimnazială nr.4 „Elena Donici Cantacuzino” Pucioasa, echipa care a câștigat și unul dintre cele 2 premii „Cele mai multe comori găsite”.
    Prof. Ramona Buzatu (st.) câștigatoarea premiului „Cele mai eficiente metode incluzive”

    Tot un instrument de încurajare a incluziunii a fost premiul special „Comoara prieteniei” acordat elevilor care au realizat cele mai reușite portrete colegilor lor de echipă – copii din categorii vulnerabile.
    Geo, colegul cu privirea blajină, al cărui chip este țesut cu raze de soare, iar sufletul său este o comoară inepuizabilă de bunătate și optimism. Povestea lui este una apăsătoare, pentru că norocul nu i-a surâs mereu, însă el a reușit să cearnă ce a fost bun și ce a fost rău și să găsească frumusețea vieții. Încununat cu abilități multiple, Geo filtrează orice întâmplare a vieții prin sufletul său imaculat” scrie Cătălina, elevă la Școala Gimnazială „Ion Ciorănescu” din Moroeni, într-unul dintre portretele premiate la această categorie.

    Dir. prof. Oana Popa și elevii premiați de la Școala Gimnazială „Ion Ciorănescu” Moroeni

    Care sunt copiii, profesorii și echipele care au câștigat?

    Revelații despre dezvoltare durabilă

    Echipele școlare care au participat la proiect l-au invitat pe dl Cristian Voinițchi, Director tehnic al diviziei ciment al Heidelberg Materials România, să le vorbească despre istoria fabricii din Fieni dar și despre instrumentele și acțiunile din angajamentul pentru dezvoltare durabilă al companiei.

    Proiectul a creat un context foarte potrivit în care să ajutăm tinerii, de la primar până la liceu, să înțeleagă ce înseamnă progresul sustenabil, combinând perspectivele civice și academice date de Asociația Volens și Universitatea UNINETTUNO cu cele ale industriei în care activăm. Ne-am bucurat că Fabrica din Fieni a fost considerată de copii drept una dintre „comorile” istorice ale comunității și că au fost interesați să afle cât mai multe despre acest subiect. Din interacțiunile directe cu elevii am constatat că, în cadrul proiectului, au învățat despre biodiversitatea locală și și-au exersat competențe cognitive importante. Au dovedit gândire critică și analitică, maturitate în definirea problemelor și o atitudine constructivă atunci când decid să acționeze pentru binele naturii și al comunității.

    Bogdan Arnăutu, manager comunicare Heidelberg Materials România.
    Profesorii coordonatori și echipa Școlii Gimnaziale „Diaconu Coresi” din Fieni

    Aproximativ 200 de elevi din 5 unități școlare, din orașele Fieni și Pucioasa și comunele Lucieni și Moroeni au participat la proiectul-pilot „Comorile vii de lângă noi”. Proiectul a fost desfășurat de Asociația Volens cu sprijinul Heidelberg Materials România și în parteneriat cu UNINETTUNO, în anul școlar 2023 – 2024. Datorită impactului benefic pe care conceptul educațional l-a avut în rândul elevilor, la nivelul dezvoltării competențelor pentru dezvoltare durabilă, proiectul va continua și se va extinde și în anul școlar 2024-2025.

    Profesorii Coordonatori și echipa Școlii Gimnaziale Lucieni
    Prof. Nicoleta Stan (a treia din dreapta) – premiul pentru „Coordonarea eficientă a celei mai tinere echipe de vânători de comori”

    Găsiți câteva dintre comorile prezentate prin materiale video aici! Va urma!

    Ada Lungu: Susținem profesorii din mediul rural să adopte metode inovatoare de dezvoltare a literației și de incluziune a elevilor vulnerabili

    Interviu cu Corina Negrea – emisiunea Știința 360, Radio România Cultural

    Abandonul școlar este, încă, una dintre marile probleme ale învățământului românesc. Cea mai dramatică situație este la sat. În multe școli din sate și comune învățătorii au clase primare de o diversitate extremă în care sunt încadrați elevi cu vârste și niveluri de școlarizare diferite, incluzând copii cu CES (cerințe educaționale speciale), copii care provin din medii sărace, familii monoparentale, plasament, părinți plecați la muncă în străinătate etc.

    Deși, teoretic, acești copii sunt încadrați în sistemul de învățământ, metodele de predare și exigențele  curriculare nu sunt adaptate nevoilor lor. Miza abandonului este aici – în învățământul primar. În cazul unor asemenea colective de elevi, abordarea pedagogică convențională nu face decât să adâncească disparitățile. Așa cum arată statisticile, 1 copil din 5 rămâne în urmă, pe parcursul acestor primi ani, și este mai provocator, chiar imposibil să mai recupereze decalajul o dată ajuns în ciclul gimnazial.

    Ada Lungu, Președintele Asociației Volens, vorbește cu Corina Negrea, la emisiunea Știința 360, la Radio România Cultural, despre un proiect construit pentru a oferi sprijin profesorilor și copiii din mediul rural.

    Incluziune socială prin educație non formală și implicare în probleme climatice

    Proiectul „Pot să-mi schimb povestea!” are în centru ideea incluziunii sociale prin educația non formală și implicarea în acțiuni de protejare a mediului. Este derulat de Asociația Volens, cu susținerea Fundației Vitol, în câteva școli din mediul rural, în județele Vâlcea, Constanța și Sibiu.

    În baza unei nevoi stringente semnalate de profesori și în colaborare cu aceștia, dorim să aprofundăm și să scalăm impactul activităților nonformale de mediu pe planul incluziunii sociale, prin crearea și pilotarea unei metodologii, a unui set de resurse și a unei comunități de practică și suport formată din specialiști și profesori.

    Ada Lungu, Președinte Asociația Volens

    De ce este numit „Pot să-mi schimb povestea”?

    Poveștile multor dintre copiii din aceste zone și din aceste sate nu sunt cele mai fericite. Vrem să-i ajutăm să-și redobândească puterea asupra propriei lor povești de viață. Testăm un design de educație incluzivă în școli din aceste zone, prin care să dezvoltăm literația dar și alte competențe esențiale: gândire creativă, gândire critică, lucru în echipă, încredere în sine, curaj.

    Deși sunt unele dintre competențele cele mai importante ale viitorului, copiii vulnerabili din mediul rural au în general puține șanse să și le dezvolte.

    Cum se pot dezvolta aceste competențe?

    Noi alegem ca, în primul rând, să susținem profesorii din mediul rural. Mulți dintre ei au de gestionat colective foarte diverse. Predau uneori în învățământ simultan, au în clasă un procent din ce în ce mai mare de copii cu CES (cerințe educaționale speciale).  Sunt dascăli care fac tot ce le stă în putință să acorde șanse egale fiecărui copil, iar acest proiect le vine în ajutor.

    Mai concret, ce presupune proiectul?

    În primul rând – design educațional, într-o manieră colaborativă. Cu îndrumarea unui consilier educațional, profesorii creează metode, instrumente, activități, lecții. Noi nu vrem să dăm „rețete” prefabricate, planuri de lecție etc. Vrem să fie un proces participativ. Profesorii beneficiari își cunosc cel mai bine copiii și comunitățile. Împreună cu ei creăm aceste activități menite să dezvolte un anumit set de competențe în rândul copiilor.

    Am pornit de la o cercetare care ne-a spus la ce nivel sunt competențele vizate de proiect, atât în rândul elevilor, cât și în rândul profesorilor. Pe parcursul anului școlar vom organiza întâlniri regulate între profesori și experți, întâlniri de rețea între profesorii beneficiari. Vom încuraja mult comunicarea și schimbul de experiență. Ținem aproape de beneficiari, adaptăm cât mai bine activitățile realității din clasă. Ne dorim ca materialul care rezultă din acest proiect să fie replicabil. Îl construim astfel încât să servească și altor cadre didactice din mediul rural, să fie foarte ușor de aplicat și de adaptat pentru a contribui la integrarea acelor copii care nu au avut o experiență școlară pozitivă.  

    Într-o echipă care are misiunea să facă ceva pentru mediul înconjurător, nu se remarcă doar elevii olimpici, cei cu note bune, primii din clasă… Proiectele de educație non-formală creează o coeziune între copii foarte diferiți. În astfel de contexte, acei copii care se simt singuri la școală, cei considerați coada clasei”, cei retrași care nu participă la ore dobândesc încredere și curaj iasă din „găoace și să se implice mai mult.

    Aceasta este esența proiectului.

    Cum vor ajunge rezultatele proiectului Pot să-mi schimb povestea la alte cadre didactice care au nevoie de ele? Aflați ascultând interviul pe site-ul Radio România Cultural!

    Câștigătorii concursului din cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”

    Unde veți merge în vacanță, vara aceasta ? Într-un oraș unde se află cea mai veche fabrică de ciment în funcțiune, din România ? Într-o stațiune cu ape vindecătoare și o deltă ascunsă între dealuri? Într-un sat pitoresc unde ați avea vecini majestuasele berze și ați putea culege plante medicinale? Sau într-un loc pe unde trece o mocăniță istorică, prin mijlocul sălbăticiei ?

    Copiii din Fieni, Pucioasa, Lucieni și Moroeni au descoperit atâtea „comori” naturale și culturale locale încât chiar ar putea forma un oficiu de turism neconvențional. Acești copii minunați și profesorii lor s-au documentat, au mers pe teren, au găsit specii aparte de plante și animale, locuri cu însemnătate istorică și oameni cu povești fascinante. Au ales, cu mintea și cu sufletul, ceea ce vor prezenta din patrimoniul comunităților lor. Au filmat, au realizat interviuri, au scris eseuri captivante, au făcut fotografii.

    Avem, așadar, o colecție de „comori” care ar putea convinge pe oricine să vină la Fieni, Pucioasa, Lucieni și Moroeni. Mai presus de atât, elevii din echipele celor 5 școli implicate în proiectul Asociației Volens susținut de Heidelberg Materials România au trăit bucuria de a învăța, de a descoperi și de a crea împreună. Și-au folosit cunoștințele de la școală în mod practic, au vorbit despre teme care îi pasionează, și-au găsit prieteni noi în rândul colegilor cu care interacționau mai puțin.

    Vom reveni și vom prezenta, rând pe rând, pe site și pe rețelele sociale ale Asociației și Patrulei de Reciclare, toate comorile pe care le-au găsit.

    Deocamdată, împărtășim bucuria celor care au câștigat premiile din cadrul proiectului.

    Școlile beneficiare ale proiectului-pilot Comorile Vii de lângă noi

    Liceul „Aurel Rainu” Fieni :
    Dir. Prof. Maria Mădălina Mocanu, Prof. Lidia Vatavu, Prof. Elena Leotescu

    Școala Gimnazială „Diaconu Coresi” Fieni :
    Dir. Prof. Maria Gizela Aldica, Prof. Lăcrămioara Prundaru, Prof. Dana Maria Negulescu

    Școala Gimnazială Lucieni :
    Prof. Nicoleta Stan, Prof. Loredana Stan, Prof. Rodica Pătulea

    Școala Gimnazială „Ion Ciorănescu” Moroeni :
    Dir. Prof. Oana Popa, Dir. Adj. Prof. Vasilica Simona Zamfir

    Școala Gimnazială Nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino” Pucioasa :
    Dir. Prof. Elena-Alina Gealepu, Prof. Daniela-Maria Anastase, Prof. Ramona – Mihaela Buzatu

    Elevii premiați pentru cele mai bune prezentări vizuale (video sau fotografi) ale comorilor locale

    Dan Șuhan – Liceul „Aurel Rainu”, Fieni
    Maya Ștefania Balea – Școala Gimnazială Nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino”, Pucioasa
    Andrada Ștefan – Școala Gimnazială Nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino”, Pucioasa
    Anastasia Stan – Școala Gimnazială Lucieni
    Maia Neghina, Timeea Mănoiu și Alexandru Duia – Școala Gimnazială „Diaconu Coresi”, Fieni
    Ioana Anastasia Leotescu și Diana Elena Leotescu – Școala Gimnazială „Ion Ciorănescu”, Moroeni

    Elevii premiați pentru cele mai bune texte de prezentare a comorilor locale

    Cristian Uță – Liceul „Aurel Rainu”, Fieni
    Daria Maria Cârstea – Școala Gimnazială Lucieni
    Anastasia Elena Mercan –    Școala Gimnazială „Diaconu Coresi”, Fieni
    Andrada Burdui – Școala Gimnazială „Ion Ciorănescu”, Moroeni

    Elevi cărora li se acordă premiul „Comoara prieteniei” pentru cel mai frumos portret realizat unui coleg de echipă

    Maria Denisa Banu – Școala Gimnazială Nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino”, Pucioasa
    Vlad Honciu – Școala Gimnazială Lucieni
    Cătălina Moraru – Școala Gimnazială „Ion Ciorănescu”, Moroeni

    Mențiuni la categoria „Comoara prieteniei”

    Maria Raluca Dumitrache    – Liceul „Aurel Rainu”, Fieni
    Anastasia Elena Mercan –    Școala Gimnazială „Diaconu Coresi”, Fieni
    Maria Theodora Homeghiu – Școala Gimnazială „Ion Ciorănescu”, Moroeni

    Premiul pentru cele mai eficiente metode incluzive care au asigurat coeziunea echipei și integrarea elevilor vulnerabili                                                  

    Prof. Ramona Buzatu – Școala Gimnazială Nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino”, Pucioasa

    Echipele școlare premiate pentru că au găsit cele mai multe comori locale

    Liceul „Aurel Rainu”, Fieni
    Școala Gimnazială Nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino”, Pucioasa

    Mențiune specială pentru documentarea aplicării metodologiei GreenSCENT  

    Prof. Lidia Vatavu – Liceul „Aurel Rainu”, Fieni

    Mențiune pentru coordonarea eficientă a echipei celor mai tineri vânători de comori   

    Prof. Nicoleta Stan – Școala Gimnazială Lucieni

    Vasile Brașovanu: „Normalitatea pedagogică este atunci când toate nevoile copilului sunt puse pe primul plan în activitatea de zi cu zi a profesorului”

    Interviu Radio Romania Cultural

    Predă și copiilor, și adulților. Știe ce înseamnă viața la catedră și într-o școală publică de la sat dar și într-o școală privată din București. Învață în continuu, descoperă și aduce în clasă cele mai noi practici de predare. Împărtășește experiențele de succes cu alți profesori.

    Vi-l prezentăm pe Vasile Brașovanu – învățător la Școala Aletheea și formator pentru adulți.

    A lucrat de-a lungul timpului atât cu tineri și copii ce provin din medii vulnerabile, cât și cu elevi din școli private. A fost învățător în cadrul programului Teach for Romania. Are colaborări cu diverse instituții de învățământ din întreaga țară în rol de consultant educațional sau trainer, organizații nonguvernamentale din zona educației. Dezvoltă programe de formare ce răspund abilităților socio-emoționale, a celor de literație cât și a felului în care integrăm și creștem cultura organizațională potrivită în școală și sala de clasă.

    Este consilier educativ în proiectul „Pot să-mi schimb povestea” derulat de Asociația Volens cu sprijinul Fundației Vitol.

    Pe 19 mai a fost invitatul Corinei Negrea la emisiunea „Născut în România” – Radio Romania Cultural. Au vorbit despre nevoile copiilor și despre cum îi ajută școala să se dezvolte, despre cât de important este exemplul adulților și rolul profesorilor, în special în viața copiilor vulnerabili, despre diferențele între școlile publice și private.

    Vasile a împărtășit din principiile aflate la baza experiențelor de învățare pe care le construim alături de profesorii de la școlile rurale, în proiectul „Pot să-mi schimb povestea”.  

    Pentru mine, normalitatea pedagogică este atunci când toate nevoile copilului – emoționale, de dezvoltare fizică, socială și cognitivă sunt puse pe primul plan în activitatea de zi cu zi a profesorului. La Școala Aletheea, unde predau în prezent, nu suntem preocupați numai de dezvoltarea cognitivă, academică, a copiilor, ci și de dezvoltarea lor emoțională și socială.

    Vasile Brașovanu

    Corina Negrea: Ce face cu adevărat diferența între o școală publică și una privată?

    Vasile Brașovanu: Din experiența mea cu ambele sisteme, aș spune că diferența o face filozofia școlii, ceva ce nu ține numai de lideri, de directori sau de echipa executivă, ci și de credințele și practicile tuturor adulților din școală. Mă refer atât la profesori cât și la personalul auxiliar. Dacă toți adulții își asumă că motivul pentru care sunt acolo este să producă învățare pentru toți copiii care trec pragul școlii, să creeze un mediu în care copiii să se dezvolte armonios, lucrurile merg în direcția cea bună.

    Dacă nu există o astfel de filozofie comună, nu există nici colaborare între profesori, dimpotrivă, apare un spirit de competiție între adulți, care nu face bine copiilor. Neînțelegerile între profesori, perpectivele diferite îi bulversează pe copii. Ceea ce cred că este important în școală este această filozofie împărtășită despre cum vrem să se desfășoare învătarea.

    Corina Negrea: Ce considerați că lipsește cel mai mult din sistemul de învățământ actual?

    Vasile Brașovanu: Sistemul de învățământ ar trebui adus pe un făgaș în care valorile nu doar se predau, ci se și trăiesc, prin modelele reprezentate de adulți. Cu alte cuvinte, nu doar să predicăm, ci să și practicăm ceea ce spunem copiilor.

    Copii au mai puțină nevoie de discurs moralizator, și mai mult de interacțiuni în care să învețe cum să se raporteze la anumite valori – adevăr, cinste, corectitudine, bine… Nevoia de dreptate, de empatie, de colaborare le purtăm în noi încă de la naștere. Și cuvintele sunt importante. Poveștile, de exemplu, sunt un discurs moral „împachetat” într-o formă potrivită pentru copii. Însă, dincolo de povești, modul în care acționăm și interacționăm zi de zi este mai valoros decât ce spunem. Copiii sunt foarte perceptivi, observă imediat dacă există o congruență între ceea ce spunem și cum ne comportăm. O și verbalizează: „uite ce ne-ai spus tu despre … și cum te-ai purtat în situația asta….”

    Așa cum spun doi experți mondiali în pedagogie, „copiii învață ceea ce trăiesc”. Dincolo de ceea ce le spunem, de ideile și cunoștințele pe care le predăm, noi, adulții, le oferim modele de conduită prin felul în care ne raportăm la valorile pe care le promovăm.

    atelier cu profesori din judetul Constanta in proiectul Pot sa-mi schimb povestea
    Cu profesoarele din județul Constanța, atelier în proiectul Asociației Volens, „Pot să-mi schimb povestea”

    Corina Negrea: Acestea sunt și nevoile copiilor din medii defavorizate?

    Vasile Brașovanu: Nevoile sunt aceleași, ceea ce diferă sunt adulții prezenți în viața lor și modul cum aceștia răspund acelor nevoi. Un copil care nu are acoperite nevoile de hrană, odihnă, de condiții de trai, de igienă, are o predispoziție față de învățare mai mică decât un copil care are parte de toate acestea. Pornește cu alt start în viață și în școală.

    Vestea bună este că aceste nevoi pot fi, într-o anumită măsură, compensate prin prezența unui adult care să ofere un atașament de siguranță. Da, copilul poate veni dintr-un mediu cu multe dificultăți și provocări dar dacă măcar la școală are un învățător sau un profesor care crede în el, îl „vede”, îl validează, îi îndeplinește nevoi emoționale superioare, este posibil ca aceste lucruri aspiraționale să devină, în timp, mai importante decât lipsurile de acasă.

    Cu acest imbold, prin relația cu un astfel de mentor, un copil dintr-un mediu vulnerabil își poate depăși condiția socială și financiară. Psihologia ne spune că asta poate reprezenta salvarea pentru mulți copii proveniți din medii defavorizate.

    Corina Negrea: Ce vă place la relația cu copiii?

    Vasile Brașovanu: În fiecare zi, copiii sunt altfel. Orice sămânță de cunoaștere pe care ai plantat-o cu o zi mai devreme, fie că este vorba de o nouă literă, un calcul matematic, un experiment științific, o poveste în ziua următoare a rodit. Când revin la școală, a doua zi, constat cum toate aceste experiențe au prins viață. Copiii devin curioși, încep să-și pună întrebări, caută să afle mai mult de unii singuri. Pentru mine, aceasta este cea mai importantă realizare – să știu că le-am stârnit curiozitatea, că „rotițele” s-au pus în mișcare, că elevii preiau inițiativa.

    Despre miturile sistemului de învățământ privat, ce a învățat Vasile la Teach for Romania, cum putem dezvolta literația și numerația în interviul integral, aici:

    https://www.radioromaniacultural.ro/sectiuni-articole/nascut-in-romania-30-de-ani-de-libertate/vasile-brasovanu-suntem-modele-de-comportament-de-conduita-de-cum-ne-raportam-la-valorile-pe-care-le-predicam-in-sala-de-clasa-id43710.html

    Recycle your Technology– tinerii devin artiști ai upcycling-ului

    Asociația Volens se alătură unui nou proiect aparte – Recycle your Technology! Începând din 18 mai, invităm profesorii și elevii din 4 orașe la o experiență de învățare practică ieșită din tipare.

    „Recycle your technology” este un proiect inovator, ce explorează conceptul de „Recycle art” sau reciclarea pentru artă, aducând în prim-plan o metodă creativă și sustenabilă de relaționare cu tehnologiile vechi considerate depășite sau lipsite de utilitate.

    4 orașe, 4 artiști, 4 expoziții

    Pe parcursul anului 2024 vor avea loc expoziții în Reșița, Arad, Brașov și București. Expozițiile, curatoriate de Suzana Dan, vor prezenta publicului lucrări multimedia realizate din deșeuri electronice de artiștii: Dorian Bolca, Sergiu Doroftei, Denis Flueraru și Gheorghe Iosif.

    Artiștii vor coordona și ateliere de reciclare creativă din deșeuri electrice cu adolescenți. Integrate în programul „Care-i faza cu arta contemporană?”, aceste ateliere sunt dedicate elevilor și sunt implementate cu ajutorul Asociației Volens. Participanții vor deveni mai conștienți de impactul tehnologiei și al deșeurilor electrice în viața lor, vor practica metode artistice și tehnice pentru construcția obiectelor multimedia. Invităm la ateliere liceeni cu interese în domeniile precum arta, tehnologia, robotica, tehnica, fizica. Este o ocazie unică să descopere tehnici inovatoare de upcycling (refolosirea de materiale și obiecte reciclate) dar și să creeze obiecte electrice funcționale care vor fi parte dintr-o expoziție deschisă publicului larg.

    Start la Reșița, pe 18 mai

    Lansarea proiectului va avea loc pe 18 mai, la Salonul de Artă și Industrie din Reșița. Prima expoziție va fi deschisă între 18 mai și 2 iunie.

    Workshop-urile susținute de artiști cu tineri sunt următoarele:

    Gheorghe Iosif, „Artefact Sonic: Spații Sonice”
    Denis Flueraru, „Sonic Explorations”
    Sergiu Doroftei, „Creating a Theremin”
    Dorian Bolca, „Lămpi Dimabile”

    Expoziția este deschisă publicului larg, încă de la vernisajul din 18 mai, ora 17.00. La vernisaj, invitații: Florin Dinca (Eco Positive), Suzana Dan (Rezidența9), și Alexandra Arnăutu/Ada Lungu (Asociația Volens – via zoom) vor discuta despre proiecte de educație, conștientizare și creație care au în centru tehnologia, modalitățile corecte de reciclare a deșeurilor electronice și inițiativele culturale și educaționale realizate pentru tineri.

    Grupuri de elevi și profesori sunt invitate să viziteze expoziția, până pe 2 iunie, cu programare prealabilă, (persoana de contact: Ioana Ciolea – 0728212153).

    Expoziția va găzdui, pe toată durata sa, până pe data de 2 iunie, un spațiu dedicat colectării aparatelor electrice de dimensiuni mici și medii, ieșite din uz. Aceste obiecte vor fi utilizate direct în cadrul atelierelor desfășurate la Salonul de Artă și Industrie.

    Recycle your Technology – reutilizarea resurselor tehnologice prin intermediul artei

    Recycle Your Technology” este o inițiativă care promovează creșterea conștientizării asupra practicilor de reciclare și de reutilizare a resurselor tehnologice prin intermediul artei. Expoziția itinerantă va fi găzduită și de Muzeul de Artă Arad, Centrul Cultural Apollonia din Brașov și Rezidența9 din București.

    ______________________

    Parteneri: Rezidența9, Salonul de Artă și Industrie, Muzeul Cineastului Amator, kinema ikon, Muzeul de Artă Arad, Centrul Cultural Apollonia, Asociația Volens, Eco Positive

    Graphic design: Sorina Popescu

    Rezidența9 este centrul cultural al Fundației9, fondată și susținută de BRD Groupe Société Générale.

    Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

    O nouă aventură începe în Săptămâna Verde: concursul național „Nicio Baterie la Gunoi” 2024

    Asociația Volens lansează ediției 2024 a concursului național de educație de mediu „Nicio Baterie la Gunoi”, desfășurat cu sprijinul SisCoBat. Cea de-a V-a ediție a competiției invită profesorii și elevii să se angajeze într-o aventură educativă care depășește granițele învățământului convențional pentru a dezvolta competențe importante pentru protejarea mediului în epoca schimbărilor climatice, în rândul copiilor și tinerilor.

    Un „festival” al creativității și incluziunii

    „Nicio Baterie la Gunoi” nu este doar o competiție, ci și un adevărat festival al creativității. Participanții sunt provocați să gândească diferit despre ce înseamnă deșeurile și reciclarea. Asociația Volens oferă o platformă de resurse digitale utile profesorilor din întreg învățământul pre-universitar. De la preșcolari la elevi de liceu, toți copiii pot învăța despre impactul deșeurilor asupra mediului și pot crea campanii originale pentru colectarea bateriilor uzate.

    Ediția a V-a a concursului este deja așteptată de școli din toată țara. Profesorii și elevii deopotrivă apreciază mult abordarea practică. Se lucrează în echipe incluzive, există muncă de teren, interacțiuni cu membri comunității. Este un proiect care ajută profesorii nu numai să dezvolte competențele climatice în rândul elevilor, ci și să integreze mai bine copiii vulnerabili. Am creat un context în care orice copil să se poată remarca, să poată avea o contribuție apreciată, să se simtă campion, indiferent de abilitățile sale, rezultatele școlare sau mediul social din care provine. Creativitatea, colaborarea și dorința de a face o faptă bună sunt ingredientele succesului.

    Alexandra Arnăutu, directorul programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare, în cadrul căruia se desfășoară concursul.

    Premii pentru creativitate și cantități colectate

    Premiile ediției sunt menite să stimuleze participarea și să recompenseze eforturile deosebite încă din primele faze ale concursului. Sistemul de recompense este incluziv și echitabil. Orice echipă are șanse egale, fie că este vorba de o grădiniță sau de un liceu, de o școală de la țară sau de la oraș.

    Premiul ”Cel mai bun start la colectare” va fi acordat echipei care demonstrează cel mai rapid și eficient angajament în competiție. Sunt, de asemenea, prevăzute premii pentru „Cea mai inspirată acțiune de mobilizare a comunității” și „Cea mai mare cantitate de baterii colectate”.

    Este imperativ să ajungem, foarte curând, la situația în care nicio baterie consumată să nu mai ajungă la gunoi. Este nevoie de asta, pe de o parte, pentru a reduce poluarea pe care o generează aceste deșeuri ajunse la groapa de gunoi, și, pe de altă parte, pentru a recupera materiale care aproape că nu mai există, în natură. Școlile au un impact notabil în schimbarea de comportament de care este nevoie pentru a atinge acest obiectiv. Prin acest concurs, le stimulăm acest potențial, la nivelul educației și al conștientizării. Prin parteneriatul cu Asociația, integrăm educația în eforturile misiunea noastră de a transforma responsabilitatea ecologică într-un obiectiv accesibil și atractiv pentru toate vârstele.

    Mihaela Șerban – SisCoBat

    Inspirație din Partea Campionilor

    De 5 ani, „Nicio Baterie la Gunoi” inspiră elevi și profesori să devină ambasadori ai cauzei mediului. Fiecare ediție a creat o colecție de cunoștințe și bune practici, un model de colaborare de succes între școală și comunitate. Proiectul dovedește că educația ecologică nu se limitează la teorie, ci se traduce în gesturi concrete care fac școlile mai „verzi”.

    În urma proiectului cu toții am avut de câștigat. Am cultivat o atitudine pozitivă, de respect faţă de mediul în care trăim. În școala noastră, niciun elev nu va mai arunca vreo baterie la gunoi ! Este vital să implicăm copiii în activități extra curriculare, să nu ne rezumăm doar la conținuturile din programa școlară! Trebuie să-i pregătim și pentru piața forței de muncă, pentru viață. Recomand colegilor mei de la catedră să își mobilizeze elevii și să devină ambasadori ai schimbării.

    Aurelia Tertereanu, Profesor Coordonator al echipei de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Râmnicu Vâlcea, câștigători ai locului II la nivel național, la ediția 2023

    Cine poate participa

    Participarea la concurs este deschisă profesorilor din orice unitate de învățământ pre-universitar. „Nicio baterie la gunoi” – ediția 2024 este organizat în cadrul programului național de educație climatică Patrula de Reciclare. Patrula de Reciclare se desfășoară cu avizul Ministerului Educației și în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

    Cadrele didactice care nu sunt încă înscrise în program o pot face aici. Toate detaliile competiției se găsesc în Regulamentul competiției.

    Cursa colectării de baterii a început! Nu uitați de premiul special pentru cei care strâng cea mai mare cantitate până pe 28 mai 2024!