Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Cavalerii Mesei Rotunde in lupta cu DEEE – Povestea Patrulei de reciclare a Liceului Regina Maria, din Dorohoi, judetul Botosani

22 / 08 / 2013

#2013, #Botoșani, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #liceu, #poveste


Asemeni Regelui Arthur şi a cavalerilor săi curajoşi reuniţi de idealuri nobile în jurul Mesei Rotunde, profesoara Aurica Borşan și agenții Patrulei de reciclare ai Liceului „Regina Maria” din Dorohoi au pornit la luptă cu un inamic aparent greu de doborât: ignoranța și nepăsarea față de nevoia de a colecta selectiv și de a recicla deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE). Ce şi-au propus eroii noştri de poveste? Să își elibereze concetățenii de povara DEEE-urilor, înarmându-i cu informație și învățându-i cum să le colecteze.

Planul de bătaie

S-au pregătit ”ca la carte” şi n-au precupețit nici un efort. Au stabilit cui se vor adresa, ce reguli vor respecta şi ce responsabilități își va asuma fiecare agent. Au organizat meticulos colţul Patrulei în şcoală. Au plasat strategic ”Centrul de comandă” în laboratorul de fizică, unde aveau să fie realizate mascote care mai de care mai inspirate, pentru concursul național.

Cum le stă bine unor nobili cavaleri, au organizat şi o masă rotundă în școală, despre „Legislația privind DEEE”. Au adus un invitat special ­- reprezentantul Primăriei pe probleme de protecția mediului, ca să convingă și mai abitir adunarea interesată de elevi și profesori.

Au înțeles că e bine să ai alături un aliat de nădejde, pe care l-au găsit în Primăria Municipiului Dorohoi. Împreună, au lansat în tot orașul acțiunea „Colectăm ca să ne protejăm”. Au determinat oamenii să predea, cu mic, cu mare, DEEE-uri la cele două puncte de colectare din oraș. Fiecare deșeu care a ajuns la colectare a fost victoria lor în fața nepăsării, un pas înainte către lumea frumoasă în care vor să trăiască. Agenții Patrulei au constatat fericiți că eforturile lor dau roade, iar cetăţenii oraşului încep, încet-încet, să aducă deşeurile din case la punctele de colectare.

Iar, pentru că în epoca modernă, ”cavalerii” lucrează cu evaluări şi măsurători clare atunci când vor să câştige o luptă, Patrula Liceului „Regina Maria” din Dorohoi a realizat un sondaj de opinie privind eficienţa acţiunilor sale în colectivitate. Membrii Patrulei au prezentat, într-una din clase devenită ad-hoc sală de conferințe, realizările incontestabile ale proiectului – înscrise pentru posteritate în jurnalul Patrulei de reciclare. Profesorul coordonator Aurica Borşan a arhivat comoara de informații, producții creative și materiale educative pe un CD, bun de studiat şi în ediţia următoare. Raportarea rezultatelor i-a desemnat Patrula câștigătoare a premiului judeţean pentru cea mai mare cantitate colectată de DEEE/per elev înscris.

Un câștig pentru ”casa” tuturor

Ceea ce i-a stimulat pe copii a fost cu siguranţă anvergura acţiunii, ideea lucrului în echipă, dorinţa de a păstra mediul curat, nevoia de socializare cu membrii comunităţii locale pentru a se colecta o cantitate cât mai mare de deşeuri şi, nu în ultimul rand, dorinţa de a obţine un loc fruntaş în clasamentul judeţean şi în cel naţional. Sunt onorată să mă număr printre laureaţii Patrulei de reciclare – ediţia 2013. Consider că suntem cu toţii câştigători, întrucât mediul, marele beneficiar al acestui proiect, ne este tuturor casă”, ne spune cu aplomb doamna profesoară Aurica Borşan.

Ne place spiritul de echipă, ambiția și competitivitatea care marchează povestea Patrulei de la Dorohoi. Îi felicităm pentru seriozitatea cu care și-au asumat rolul, pentru conștiința că ceva important depinde de ceea ce fac ei înșiși. Așteptăm să ne ofere subiecte și mai fascinante la anul, să-și continue performanțele, să continue să își scrie propria legendă.