Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Reciclam in ritm vioi, defilam cum stim doar noi! Patrula de reciclare Gradinita Nr.7, Deva

Reciclam-in-ritm-vioi
6 / 08 / 2013

#2013, #câștigător, #cel mai activ profesor, #grădiniță, #Hunedoara, #poveste


Se spune că e frumos să vezi lumea prin ochii unui copil și că e bine ca din când în când să-ți uiți vârstă și să dai în mintea celor mici. Principiul rămâne valabil și când vine vorba de o chestiune atât de serioasă pe cât este reciclarea şi colectarea selectivă a deşeurilor electrice (DEEE). În această privință, micuţii de la Grădinița cu Program Prelungit Nr.7 din Deva au reușit să ne uimească prin feluritele moduri creative de a le transmite celor mari că nu e bine să arunce alandala deșeurile electrice și electronice.

Impulsionați de doamna educatoare Viorela Sandu, micuții au preluat inițiativa și au impresionat prin deschiderea și dezinvoltura cu care au promovat colectarea selectivă a DEEE. Și cum inițiativele frumoase dau mereu roade, eforturile lor au fost recunoscute şi premiate, iar doamna educatoare, câştigătoare şi în ediţia precedentă a Patrulei de reciclare, a luat premiul pentru cel mai activ profesor coordonator din judeţ.

Cum a reușit să sădească în inimile copiilor dorința de a învăța atât de multe despre reciclare la o vârstă așa de fragedă? Doamna Sandu ne spune „am reușit să-i direcționez pe copii spre activități folositoare prin entuziasmul pe care îl transmit, în primul rând ca om și apoi ca educator.

Și iată că, după ce a presărat ca o adevărată zână doza optimă de entuziasm pentru a face lucruri bune, doamna Viorela Sandu și-a aliniat micuții și a dat startul activităților Patrulei. Copiii au descoperit pe rând personajele Familiei Recicleanu, pe care le-au învățat ușor și le-au colorat cu spor, după ce în prealabil au cercetat temeinic locurile în care pot fi ele aduse la grădiniță. Au ascultat cu ochișorii mari și cu figurile pline de mirare detalii despre reciclare din prezentările Asociaţiei RoRec și au participat chiar și la un concurs de ghicitori despre personajele preferate din Familia Recicleanu. „Personajele haioase din broșură au reușit să le capteze atenția și să-i stimuleze” ne spune doamna educatoare.

Le-au plăcut atât de mult Reciclenii, încât au confecționat stegulețe din materiale reciclabile – paie din plastic și hârtie – pe care au lipit apoi fiecare, personajul preferat.

Dar cum nici un efort nu e prea mare atunci când îți dorești să faci un bine comunității, copiii au ieșit în văzul lumii pentru a promova cauza colectării selective a DEEE. Ca niște mici soldăței cu fundițe și șepcuțe colorate, înarmați cu stegulețele RoRec confecționate deunăzi și cu zâmbetele lor molipsitoare, vajnicii agenți au dat un mesaj clar și răspicat: „Faceţi și voi ca noi! Este timpul reciclării!”. Acțiunea a fost filmată de televiziunea locală Hunedoara TV și difuzată în cadrul ştirilor zilei.

Un agent al Patrulei chiar, pătruns de importanţa acţiunilor sale, și-a surprins părinții zicând că „de-abia așteaptă să se mai strice ceva prin casă, doar doar va ajunge la centrele de reciclare”, după cum ne-a mărturisit zâmbind, doamna educatoare. Atât de mare a fost dorința acestor copii de a susţine comunitatea lor în eforturile de a colecta și de a da un exemplu bun celor mari, într-un exercițiu care poate că a părut de neimaginat la început.

Dar iată că dorinţa celor mici şi curajosi a fost mai importantă decât orice fel de dificultate. Doamna Viorela Sandu ne-a promis că se vor înscrie în competiţia următoare şi vor continua astfel să demonstreze că „nu contează înălţimea, ci contează isteţimea” şi într-ale colectării DEEE.