Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Sezonul X, Episodul 10 – curățarea și ecologizarea locurilor cotropite de deșeuri

Curatarea si ecologizarea locurilor poluate de deșeuri
8 / 06 / 2021

#actiuni ecologizare, #editia X, #editoriale, #generale, #tema 10


Ultima temă a ediției la care căutăm soluții din partea copiilor pentru comunitățile lor, este curățarea și ecologizarea locurilor naturale. Vedem, în această ultimă lecție interactivă cu valențe practice, de ce merită să inițiem sau să ne implicăm în astfel de activități, cum le putem organiza și ce schimbări pozitive generăm, în acest fel.

Să ridice mâna cine știe o potecă de pădure, un loc de picnic, o plajă sau un mal de râu fără gunoaie. Exact acolo unde am vrea să găsim doar natură, cântec de păsări și aer curat, ne trezim lângă PET-uri, pungi și ambalaje de plastic, sticle, resturi textile, anvelope, materiale de construcții, câte și mai câte. Unele – aruncate de oamenii care au trecut pe acolo, altele – „scăpate” din gropi de gunoi și aduse de vânt, de ploaie sau de râuri, de la kilometri distanță.

Deseuri care polueaza Delta Dunarii

În general, martorii unui astfel de dezastru se împart în 4 categorii:
1.Cei pentru care e o „normalitate” cu care s-au învățat să trăiască („așa e la noi”, „așa a fost mereu”, „era de așteptat”);
2. Cei care se revoltă și nu fac decât să critice, să se vaite și să se victimizeze („ce păcat”, „ce lipsă de bun simț”, „autoritățile/salubritatea stau degeaba”, „nu face nimeni nimic”);
3. Cei care ar vrea să facă ceva, dar se descurajează singuri, din start („chiar dacă facem curat, o să se strângă altele, deci la ce bun?”, „de ce aș aduna eu gunoiul altora?” „e treaba autorităților, dacă ei nu fac față, ce am reuși noi?”).
4. Cei dispuși să-și suflece mânecile, să se pună pe treabă și să dea un exemplu de urmat și pentru alții.

Liceul Tehnologic „Cserey Goga”, Crasna jud. Sălaj

Curățarea și ecologizarea locurilor naturale – o treabă pentru autorități, salubrizori, dar și ONG-uri, voluntari și comunități

Schimbarea în bine începe cu răspunsurile la întrebările sau reținerile de care ne ciocnim, în general.

„De ce aș strânge gunoiul altora?”. În primul rând, pentru că e lângă tine. Pentru că e ceva care te deranjează și te afectează. Pentru că tu ești acolo și poți face ceva. În al doilea rând, nu prea există „gunoiul altora”, ci „gunoiul nostru, al tuturor și al fiecăruia”. Deșeurile circula, și nu doar între un oraș și altul, ci pe tot globul. Și paiul de plastic aruncat de tine poate să fi ajuns pe plaja unei insule tropicale. Cum ar fi ca localnicii de la celălalt capăt al lumii să te aștepte să vii să-l iei?

„Chiar dacă dacă facem curat, o să se strângă altele, deci la ce bun?” Și?  În casă nu faci curățenie, deși, tot se va face murdărie? Imaginați-vă cum ar fi să nu facem nimic care, oricum, „se strică”, după o vreme. Esențial, atunci când constatăm ceva în neregulă, așa cum sunt deșeurile aflate în mijlocul naturii, este să restabilim cât mai urgent echilibrul. Este prima șansă pe care o dăm unei „curățenii” de durată. Într-un loc curat oamenii se abțin să arunce gunoi în mod iresponsabil. Într-un loc deja plin de resturi, fiecare-și spune: „a, uite, aici e deja mizerie, nu mai contează ce lăsăm și noi”.

„E treaba autorităților/salubrizorului”. Legal vorbind, e adevărat. Privind lucrurile per ansamblu, nimic din ceea ce ne înconjoară nu este „doar” treaba unei primării sau a unei companii. Gestionarea problemelor unei societăți este o muncă de colaborare între autorități publice, business, societate civilă și cetățean, la nivel individual. Aceasta înseamnă că ne putem informa cine ar trebui să intervină ca să preia deșeurile care poluează anumit loc. Putem face o sesizare. Putem insista până când reușim să intrăm în contact cu o persoană responsabilă. Uneori, presa locală poate fi un aliat, dacă preia subiectul. Știm, nu e ușor. Dar „ceva” tot se pune în mișcare.

Școala Gimnazială ”Constantin Morariu”, Pătrăuți, jud. Suceava

Întrebarea care a schimbat un colț de lume

„Cum pot să ajut?”  Aceasta este întrebarea care schimbă în bine orice colț din lume.

Prin urmare, explorăm, în materialele create pentru această temă, ce înseamnă să inițiem sau să ne alăturăm unei acțiuni de curățare și ecologizare a unui loc din natură.

Ne amintim de voluntarii temerari care au făcut asta, pe parcursul anilor: dl. Gaftoneanu, pensionarul care a strâns zeci de kilograme de baterii aruncate aiurea, pentru a susține copiii din Patrulă, Școala Gimnazială ”Constantin Morariu” din Pătrăuți (jud. Suceava), Rareș și Anastasia Bocec din Botoșani sau echipa Liceului Tehnologic „Cserey Goga”, Crasna (jud. Sălaj).

Cum ne organizăm, atunci când ne-am pus în minte să redăm frumusețea unui loc care abia se mai vede, dintre gunoaie? Care sunt primele măsuri? Ce parteneri căutăm? Cum atragem alți voluntari? Ce norme de siguranță e important să respectăm? Ce se întâmplă cu deșeurile colectate?

V-am pregătit și o surpriză – o poveste imaginată special pentru Patrula de Reciclare de colaboratoarea noastră Flavia Idriceanu. Este o poveste în care va fi vorba despre voi. Cum? Pentru că, dacă Flavia a creat începutul și sfârșitul, „cuprinsul” îl veți scrie voi, cu ideile, fotografiile, desenele și filmele voastre.

Descărcați materialele și haideți să scriem, împreună, această poveste!

Prezentare „Curățarea și ecologizarea locurilor naturale”
Fișa 1 „Imaginează-ți natura curată
Fișa 2 – povestea „Întrebarea care a schimbat un colț de lume

Tema 10 a ediției este despre ceva ce se întâmplă, din păcate, aproape peste tot – poluarea cu deșeuri a unor locuri naturale, dar și despre ceva ce putem face, fiecare, în familie, alături de colegii de școală sau alăturându-ne unor organizații sau instituții – curățarea și ecologizarea acestor locuri.