Scapă corect de deșeurile electrice cum ar fi mașina de spălat rufe sau vase
Ai prin casă o mașină de spălat rufe sau vase defectă, veche sau uzată? Nu merită să-ți ocupi casa cu aceste ”deșeuri”, dar mai ales nu trebuie să le arunci la gunoi sau în natură – este ilegal! Deșeurile de orice fel, dar mai ales deșeurile electrice poluează grav mediul în care trăiești.
Patrula de Reciclare te învață cum să trimiți corect la reciclat mașina de spălat?
Pasul 1: Dacă ești din Municipiul București sau în unul din județele Ilfov, Dolj, Gorj, Giurgiu, Teleorman și Vâlcea suni la 0756.026.814 și soliciți ridicarea gratuită a deșeurilor electrice sau completezi formularul online oferit de partenerul nostru autorizat pentru colectarea gratuită a deșeurilor electrice de acasă sau de la sediu de firmă. Poți suna de luni până vineri între orele 9:00 – 17:00 sau poți lăsa un mesaj.
Pasul 2: Vei fi contactat de către operatorul local autorizat din județul tău și vei stabili împreună data și ora pentru preluarea deșeurilor electrice.
Pasul 3: Pe baza programării, o echipă a operatorului local autorizat va veni să preia deșeurile direct de la ușa ta, transportul fiind gratuit.
Formular de comandă pentru ridicarea de la domiciliu a mașinilor de spălat vechi sau defecte
(FAQ) Răspunsuri la întrebări frecvente referitoare la reciclarea mașinilor de spălat
De ce trebuie să colectăm selectiv și să reciclăm mașinile de spălat rufe sau vase?
Ce se întâmplă dacă mașinile de spălat ajung în mediul înconjurător?
Ce trebuie știut referitor la consum energetic al mașinilor de spălat vechi
Cum ”scapi” gratuit și fără efort de mașina de spălat defectă sau uzată?
Ce beneficii am dacă dau la reciclare mașina de spălat defectă?
Cine este responsabil pentru reciclarea mașinilor de spălat defecte?
De ce trebuie să colectăm selectiv și să reciclăm mașinile de spălat rufe sau vase?
Dacă mașina ta de spălat vase sau rufe s-a stricat sau vrei să o înlocuiești cu una nouă, legea te obligă să ai grijă să ajungă la reciclare. Este ilegal să arunci electrocasnice vechi sau defecte la gunoi, pe stradă sau în natură deoarece riști amenzi și penalizări. Dacă respecți natura, respecți de fapt legea și te respecți pe tine însuți!
În general, deșeurile electrice conțin metale grele și substanțe toxice. De aceea, deșeurile aruncate aiurea poluează solul, apa și aerul, ne afectează tuturor sănătatea și pot genera apariția unor boli precum cancer, alergii, sterilitate și afecțiuni ale inimii.
Numai procesul de reciclare elimină în siguranță substanțele periculoase și recuperează materiile care pot fi refolosite din deșeurile electrice. Astfel, dacă dai la reciclare mașina de spălat stricată, contribui la economisirea resurselor naturale și la reducerea poluării.
Ce se întâmplă dacă mașinile de spălat ajung în mediul înconjurător?
Majoritatea componentelor unei mașini de spălat vase sau rufe nu sunt non-biodegradabile. Aceasta înseamnă că o mașină de spălat aruncată pe câmp sau într-o groapă de gunoi va rămâne acolo peste 150 de ani. Deșeurile electrice reprezintă 5-6% din totalul deșeurilor unei comunități. Așa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare.
Ce trebuie știut referitor la consumul energetic al mașinilor de spălat vechi sau second-hand?
Mașinile noi de spălat rufe consumă cu 44% mai putină energie și 62% mai putină apă comparativ cu cele produse în 1985. Investiția într-o mașină de spălat nouă se amortizează în primii ani de utilizare. Mulți oameni aleg să repare și să păstreze aparatele vechi (second-hand) ca să facă economie la bani. Aceasta este o percepție greșită. Datorită consumului ridicat de energie, vechile mașini de spălat generează costuri ridicate la factura de energie electrică.
Aparatele electrice vechi, chiar dacă sunt reparate, ne costă mai mult decât beneficiile pe care credem că ni le aduc, deoarece consumă mai multă energie și sunt mai puțin performante decât cele noi. Piesele de schimb, reparația, transportul, tipul pierdut, toate reprezintă costuri. Ceea ce credeam a fi un ajutor, prin reparații, se transformă de fapt într-o cheltuială în plus.
Cum ”scapi” gratuit și fără efort de mașina de spălat defectă sau uzată?
Este foarte simplu să scapi în mod legal și corect de mașina de spălat veche sau defectă, oriunde ai fi, în România, cu ajutorul operatorii locali autorizați.
Ce beneficii am dacă dau la reciclare mașina de spălat defectă?
* Respecți legea și eviți să primești amenzi;
* Câștigi spațiu în gospodărie sau la locul de muncă;
* Faci un gest responsabil și eviți să poluezi mediul cu substanțe toxice care intră în apa pe care o bei și aerul pe care îl respiri;
* Înlocuind mașina de spălat veche cu una nouă și performantă, economisești energie și apă, deci reduci costurile facturilor aferente.
Cine este responsabil pentru reciclarea mașinilor de spălat vechi sau defecte?
Posesorii de mașini de spălat rufe sau vase sunt primii care au responsabilitatea în procesul de reciclare. Este esențial ca fiecare dintre noi să colecteze selectiv orice deșeu electric, prima etapă a reciclării. Mașina de spălat ajunge să fie reciclată numai dacă aveți grijă să o predați unui serviciu specializat de colectare a deșeurilor electrice.
Nu păstra electrocasnicele inutile în gospodărie sau la locul de muncă, deoarece ocupă spațiu și pot emana substanțe toxice.