Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Reciclare mașini de spălat rufe sau vase

Scapă corect de deșeurile electrice cum ar fi mașina de spălat rufe sau vase!

Ai prin casă o mașină de spălat rufe sau vase defectă, veche sau uzată? Nu merită să-ți ocupi casa cu aceste ”deșeuri”, dar mai ales nu trebuie să le arunci la gunoi sau în natură – este ilegal! Deșeurile de orice fel, dar mai ales deșeurile electrice poluează grav mediul în care trăiești.

Cum poți proceda pentru a trimite la reciclat mașina de spălat?

Pasul 1: Suni gratuit la tel-verde 0800444800 şi soliciți ridicarea gratuită a deşeurilor electrice sau completezi formularul online de mai jos. Poți suna la tel-verde de luni până vineri între orele 9:00 – 17:00.

Pasul 2: Vei fi contactat de către operatorul local autorizat din județul tău și vei stabili împreună data și ora pentru preluarea deșeurilor electrice.

Pasul 3: Pe baza programării, o echipă a operatorului local autorizat va veni să preia deșeurile direct de la ușa ta, transportul fiind gratuit.

Operatorii locali autorizați pentru ridicarea de la domiciliu sau sediu de firmă a deșeurilor echipamentelor electrice sau electronice (DEEE)

Din 16 mai toți Operatorii Locali Autorizați și-au reluat activitatea atât în municipiul București precum și în toate județele din țară.

Formular de comandă pentru ridicarea de la domiciliu a mașinilor de spălat vechi sau defecte:

* Vă rugăm să completaţi adresa de email şi numărul de telefon corecte, pentru a putea fi contactaţi de către echipa Patrula de Reciclare!

(FAQ) Răspunsuri la întrebări frecvente referitoare la reciclarea mașinilor de spălat

De ce trebuie să colectăm selectiv și să reciclăm mașinile de spălat rufe sau vase?
Ce se întâmplă dacă mașinile de spălat ajung în mediul înconjurător?
Ce trebuie știut referitor la consum energetic al mașinilor de spălat vechi
Cum ”scapi” gratuit și fără efort de mașina de spălat defectă sau uzată?
Ce beneficii am dacă dau la reciclare mașina de spălat defectă?
Cine este responsabil pentru reciclarea mașinilor de spălat defecte?


De ce trebuie să colectăm selectiv și să reciclăm mașinile de spălat rufe sau vase?

Dacă mașina ta de spălat vase sau rufe s-a stricat sau vrei să o înlocuiești cu una nouă, legea te obligă să ai grijă să ajungă la reciclare. Este ilegal să arunci electrocasnice vechi sau defecte la gunoi, pe stradă sau în natură deoarece riști amenzi și penalizări. Dacă respecți natura, respecți de fapt legea și te respecți pe tine însuți!

Colectarea pentru reciclare a masinilor de spălat vase sau rufe

În general, deșeurile electrice conțin metale grele și substanțe toxice. De aceea, deșeurile aruncate aiurea poluează solul, apa și aerul, ne afectează tuturor sănătatea și pot genera apariția unor boli precum cancer, alergii, sterilitate și afecțiuni ale inimii.

Numai procesul de reciclare elimină în siguranță substanțele periculoase și recuperează materiile care pot fi refolosite din deșeurile electrice. Astfel, dacă dai la reciclare mașina de spălat stricată, contribui la economisirea resurselor naturale și la reducerea poluării.

Ce se întâmplă dacă mașinile de spălat ajung în mediul înconjurător?

Majoritatea componentelor unei mașini de spălat vase sau rufe nu sunt non-biodegradabile. Aceasta înseamnă că o mașină de spălat aruncată pe câmp sau într-o groapă de gunoi va rămâne acolo peste 150 de ani. Deșeurile electrice reprezintă 5-6% din totalul deșeurilor unei comunități. Așa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare.

Ce trebuie știut referitor la consumul energetic al mașinilor de spălat vechi sau second-hand?

Mașinile noi de spălat rufe consumă cu 44% mai putină energie și 62% mai putină apă comparativ cu cele produse în 1985. Investiția într-o mașină de spălat nouă se amortizează în primii ani de utilizare. Mulți oameni aleg să repare și să păstreze aparatele vechi (second-hand) ca să facă economie la bani. Aceasta este o percepție greșită. Datorită consumului ridicat de energie, vechile mașini de spălat generează costuri ridicate la factura de energie electrică.

Aparatele electrice vechi, chiar dacă sunt reparate, ne costă mai mult decât beneficiile pe care credem că ni le aduc, deoarece consumă mai multă energie și sunt mai puțin performante decât cele noi. Piesele de schimb, reparația, transportul, tipul pierdut, toate reprezintă costuri. Ceea ce credeam a fi un ajutor, prin reparații, se transformă de fapt într-o cheltuială în plus.

Cum ”scapi” gratuit și fără efort de mașina de spălat defectă sau uzată?

Este foarte simplu să scapi în mod legal și corect de mașina de spălat veche sau defectă, oriunde ai fi, în România, cu ajutorul operatorii locali autorizați.

Suni gratuit la TelVerde 0800 444 800 iar un Operator Local Autorizat vine și te scapă gratuit de mașina de spălat și orice alt deșeu electric mare, preluându-le direct de la domiciliul sau locul tău de muncă.

(ATENȚIE această activitate este suspendată pe perioada stării de urgență și a limitării traficului datorită măsurile de prevenție împotriva răspândirii coronavirusului SARS-CoV2 : ”duci mașina de spălat defectă la cel mai apropiat punct de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE)”).

Ce beneficii am dacă dau la reciclare mașina de spălat defectă?

* Poți primi tichete valorice, în funcție de deșeurile predate și de campaniile operatorilor locali autorizați. Vezi campania din București și județul Ilfov.
* Respecți legea și eviți să primești amenzi;
* Câștigi spațiu în gospodărie sau la locul de muncă;
* Faci un gest responsabil și eviți să poluezi mediul cu substanțe toxice care intră în apa pe care o bei și aerul pe care îl respiri;
* Înlocuind mașina de spălat veche cu una nouă și performantă, economisești energie și apă, deci reduci costurile facturilor aferente.

Cine este responsabil pentru reciclarea mașinilor de spălat vechi sau defecte?

Posesorii de mașini de spălat rufe sau vase sunt primii care au responsabilitatea în procesul de reciclare. Este esențial ca fiecare dintre noi să colecteze selectiv orice deșeu electric, prima etapă a reciclării. Mașina de spălat ajunge să fie reciclată numai dacă aveți grijă să o predați unui serviciu specializat de colectare a deșeurilor electrice.

Rețineți! Cetățenii interesați să respecte mediul și să colecteze selectiv deșeurile electrice pot apela TelVerde 0800 444 800 pentru a beneficia gratuit de serviciile de colectare oferite operatorii locali autorizați.

Puteți vizualiza operatorii locali din următoarele județe: Botoșani, Dolj, Giurgiu, Gorj, Iași, Ilfov , Maramureș, Satu Mare și Vaslui.

Nu păstra electrocasnicele inutile în gospodărie sau la locul de muncă, deoarece ocupă spațiu și pot emana substanțe toxice.