Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Ecomaniere

Educație pentru sustenabilitate

Din 2011, educăm copii, tineri și, cu ajutorul lor, comunități întregi să adopte obiceiuri responsabile față de mediul înconjurător. 

Datorită Patrulei de Reciclare, milioane de români știu ce sunt schimbările climatice și cum ne afectează, ce înseamnă amprenta de carbon a fiecăruia dintre noi, care sunt sursele poluării, la ce duce excesul de deșeuri, cum am depășit limitele regenerabile ale Planetei și de ce vorbim din ce în ce mai mult despre sustenabilitate și dezvoltare durabilă. 

În primii 8 ani ai programului, am promovat colectarea și reciclarea deșeurilor electrice. 

Din 2019, am extins aria preocupărilor la cele mai actuale teme climatice. La finalul anului 2021 am lansat un concept unic – „ecomaniere”.


Ghidul Bunelor Ecomaniere

Am publicat primul Ghid al Bunelor Ecomaniere – un nou cod de conduită în epoca schimbărilor climatice, o colecție de bune practici pe 10 teme de mediu de actualitate. Zeci de echipe din grădinițe, școli și licee din toată țara povestesc despre schimbările pe care le-au produs în propriile școli, familii și comunități, în cadrul programului.

Ghidul răspunde la întrebări ca: Pot trăi mai sustenabil, mai prietenos față de Planetă? Ce ar trebui să fac ca să reduc poluarea sau să contribui la lupta contra crizei climatice? Contează, oare, ce fac eu sau familia mea? Ce aș putea schimba la stilul meu de viață? Ce lucruri bune se întâmplă în România, când e vorba de protejarea mediului?

Comportamentul responsabil față de mediul înconjurător ar trebui să fie la același nivel de „normalitate” ca bunele maniere care stau la baza funcționării societății. Grija față de natură trebuie să devină ceva la fel de firesc ca „Bună ziua!” și „Mulțumesc!”


Soluții locale la probleme globale

Soluțiile prezentate (de tipul „How to” – „Cum facem să….”) nu sunt doar teoretice. Sunt obiceiuri reale, aplicate și recomandate de echipele de copii și adolescenți din Patrula de Reciclare, adaptate la constrângerile și realitățile contextului local.

Știm cu toții că în România lucrurile nu se pot face în același fel peste tot și că fiecare loc are propriile mentalități și posibilități. Ceea ce au arătat acești copii și profesori este că, indiferent care ar fi nivelul de dezvoltare, infrastructură sau implicare a autorității din comunitățile lor, se pot găsi moduri de a reduce cantitatea de deșeuri generate, prin schimbarea obiceiurilor de consum, prin recycling-upcycling și freecycling, de a ecologiza și recupera locuri naturale poluate, de a cunoaște și proteja biodiversitatea, de a face economie de apă și electricitate, de a reduce amprenta de carbon. Inițiativele lor au avut rezultate validate și au atras inclusiv atenția unor mișcări europene și globale de educație climatică.


Află mai multe despre fiecare capitol
(click pe imagini)

repararea si donarea obiectelor folosite

Freecycling – donează în loc să arunci

upcycling ghidul bunelor eco-maniere

Upcycling – refolosește creativ obiectele

Evitarea risipei alimentare

Eliminarea plasticului de unică folosință

Colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje

Economia de apă și energie

Ecosisteme, Împăduriri, Gestionare sustenabila a padurilor

Restaurarea ecosistemelor prin plantări, împăduriri și îngrijirea spațiilor verzi

Curățarea și ecologizarea locurilor naturale poluate de deșeuri

Colectarea tipurilor speciale de deșeuri

Reciclarea deșeurilor electrice