Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Cum reducem poluarea cauzată de deșeurile din plastic – bune eco-maniere

deseuri din plastic, reducerea poluarii cauzate de deseurile din plastic, bune eco-maniere
1 / 12 / 2021

#2021, #colectare deseuri, #deseuri reciclabile, #editoriale, #generale, #Ghidul Bunelor Eco-Maniere, #poluare, #reducerea cantitatii de deseuri, #reducerea plasticului


de Tincuța Ionescu

Deșeurile din plastic sunt peste tot. Nu e nevoie să vedem cu ochii noștri marea insulă de plastic din Oceanul Pacific, e suficient să ne uităm în cel mai apropiat coș de gunoi, sau pe stradă, în parc, în pădure, ca să ne dăm seama că suntem invadați! În viețile noastre există prea mult plastic. Mai mult decât ne trebuie, de fapt. Și, cu siguranță, mai mult decât se poate gestiona astfel încât să nu ne îngropăm în el. 300 de milioane de tone de deșeuri din plastic ne cotropesc planeta în fiecare an, pentru că, din dorința de confort, igienă sau din comoditate, vrem pungi, paie, tacâmuri și diverse ambalaje pe care le aruncăm după prima folosire.

Dar această situație nu poate continua, iar comoditatea nu mai este o scuză. Fiecare dintre noi trebuie să facă un efort de limitare a consumului de obiecte din plastic, mai ales al celor de unică folosință.

Reducerea plasticului Colegiul de Arte Baia Mare Maramures
Colegiul de Arte Baia Mare, jud. Maramureș

Revelații după 6 ani

Când m-am apucat de scris acest capitol din Ghidul Bunelor Eco-Maniere m-au năpădit amintirile. M-am alăturat acestui proiect acum mai bine de șase ani. Proverbul „omul sfințește locul” este valabil pentru profesorii înscriși în program. În sate izolate sau în orașe aglomerate, profesorii sunt cei care au modelat atitudinea copiilor față de natură. Tot ei sunt cei care au „trezit” comunitatea din inerție, implicând părinți, bunici, instituții și firme în activitățile lor. Prin intermediul lor, mi-au devenit familiare comunități unde nu călcasem niciodată. Mai mult, am ajuns să cunosc problemele și preocupările lor în ceea ce privește mediul înconjurător, să-mi fac o imagine a diversității de soluții și abordări de care este nevoie, la nivel local.

Mulți dintre noi încercăm să fim mai responsabili față de planetă, dar, de multe ori, nu știm cum ar fi mai bine să procedăm.

reducerea plasticului, deseuri din plastic, bune eco-maniere
Școala Gimnaziala nr. 2 Hunedoara

“Fără pungă, fără pai e un mod mai bun de trai!”

Ghidul de față vine în ajutor. Ghidul Bunelor Eco-Maniere al Patrulei este deosebit de orice alt material, pentru că a fost realizat din experiențele concrete ale voluntarilor, din ideile originale ale copiilor, din inițiative puse în acțiune, care au adus schimbări benefice atât de importante! Realizarea acestui ghid a fost firească și o bucurie pentru toți cei care iubim mediul. Voluntarii din Patrulă m-au convins că fiecare dintre noi, indiferent de vârstă sau de locul unde trăiește, poate contribui în această luptă de reducere a plasticului. “Fără pungă, fără pai e un mod mai bun de trai!” este îndemnul Patrulei de la Școala Gimnazială “Regina Maria” din Sibiu.

Școala Gimnazială „Alexandra Nechita” Vaslui

Cum reducem poluarea cauzată de deșeurile din plastic

Eu nu mai privesc ambalajele și produsele din plastic cu indiferență. Dimpotrivă. Am început să practicăm, în familie, diferite modalități de evitare și reducere a acestui tip de deșeuri. La cumpărături mergem cu sacoșe din pânză, refuzăm pungile din plastic la piață.

Preferăm produsele care nu sunt ambalate, optăm pentru ambalaje din carton sau sticlă, pe care le putem recicla sau reutiliza la conservele făcute în casă. Cumpărăm apa îmbuteliată în recipiente mari și apoi le colectăm în containerele speciale. Și mai avem pe listă multe obiceiuri bune de adoptat.

Cei care au încă impresia că „fără plastic nu se poate” nu au încercat alte soluții. Îi provoc să citească acest capitol ca să afle de ce nu ne mai permitem să așteptăm înainte de a lua măsuri, la nivel personal și colectiv, și cât de simple sunt anumite gesturi pe care le-am putea face cu toții, chiar de astăzi.

reducerea plasticului, deseuri din plastic, bune eco-maniere
Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud

Bunele Eco-Maniere pentru mai puține deșeuri din plastic

Putem renunța complet, cu un minimum de organizare, la multe dintre obiectele de unică folosință din plastic – pungi, paie, tacâmuri.
Putem învăța care sunt diferitele tipuri de material plastic și cum se reciclează sau elimină fiecare. Astfel, vom ști pentru ce fel de ambalaje optăm, când nu putem alege ambalaje biodegradabile. Putem susține proiectele autorităților și ale societății civile care merg în această direcție.

Criza cantității de deșeuri din plastic este reală și dramatică, dar nu trebuie să ne descurajăm, ci dimpotrivă. Avem soluții alternative, schimbări ușor de făcut în alegerile și comportamentul nostru cotidian. Vă invit să le descoperiți în acest capitol pe care ne dorim să îl completăm și cu idei de la voi.