Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Atelierul de Bune Ecomaniere – o activitate oferită profesorilor, pentru Săptămâna Verde sau alte inițiative de educație climatică

Atelierul de Bune Ecomaniere activitate de educatie climatica oferita profesorilor de Asociatia Volens
16 / 04 / 2024

#2024, #atelier ecomaniere, #colectare, #deseuri reciclabile, #generale, #saptamana verde


Atelierul de Bune Ecomaniere este, acum, accesibil profesorilor în căutare de idei pentru Săptămâna Verde. Pe baza Ghidului Bunelor Ecomaniere, Asociația Volens a creat și un workshop practic, interactiv și distractiv. Atelierul de Bune Ecomaniere este menit să le ofere elevilor informații interesante, pe tema reducerii deșeurilor, prin colectare și reciclare, dar, mai ales, inspirație și motivație să treacă la acțiune.

Ce probleme de mediu produc deșeurile, care sunt reciclabile și cum le colectăm corect

La Atelierul de Bune Ecomaniere, elevii:
– sunt familiarizați cu concepte precum: mediul înconjurător, deșeuri, poluare, colectare selectivă, compostare, biodegradabil, gropi de gunoi, cei 3R (Redu, Refolosește, Reciclează), upcycling, freecycling;
– cunosc principalele moduri în care sunt gestionate deșeurile și cum afectează mediul înconjurător;
– află care sunt principalele categorii de deșeuri și cum se colectează (plastic, metal, hârtie & carton, sticlă, organic, menajer, DEEE, speciale) de ce unele sunt reciclabile și altele nu;
– își clarifică percepții greșite, idei preconcepute sau mituri despre deșeuri și reciclare;
– înțeleg importanța și valoarea unor resurse și elemente de ecosistem;
– își fac, în echipă, un plan pentru reducerea cantității de deșeuri generate acasă și la școală.

Atelierul de Bune Ecomaniere – o activitate practică și participativă, pentru Săptămâna Verde și alte contexte de educație de mediu

Asociația Volens a susținut atelierul în mai multe școli din București și din țară, inclusiv în mediul rural.

De fiecare dată, și copiii, și profesorii au fost încântați. Este o activitate incluzivă, plină de jocuri, provocări de grup, dezbateri. Pe tot parcursul atelierului, copiii sunt antrenați să descopere, să analizeze, să asocieze informațiile cu viața reală și obiceiurile de zi cu zi. Abordăm subiectul constructiv, ghidând elevii să găsească propriile lor soluții pe care le pot aplica imediat. Nu vrem să se simtă copleșiți de informațiile pe care le află, ci, dimpotrivă. Vrem să înțeleagă de ce este nevoie să acționăm urgent dar și că fiecare putem face schimbări mici cu efecte pozitive importante.

Alexandra Arnăutu, director al programului Patrula de Reciclare

După ce l-a testat și perfecționat, Asociația Volens pune la dispoziția cadrelor didactice setul complet de materiale și instrucțiuni detaliate legate de desfășurare.

Orice profesor interesat va putea să țină acest Atelier ca activitate în Săptămâna Verde (și nu numai), cu versiuni adaptate pentru clasele III – IX. Și mai important, însă, Asociația lansează școlilor provocarea de a crea propriile Ateliere de Bune Ecomaniere, pe acest model!

Cum se poate accesa Atelierul de Bune Ecomaniere

1. Profesorii înregistrați în Patrulă, pe site, vor găsi în contul lor fișierul „Instrucțiuni pentru realizarea atelierelor de bune ecomaniere”. Documentul include și link-urile la setul digital complet de materiale pentru desfășurarea atelierului.

2. Alte cadre didactice interesate sunt invitate să se înscrie în programul Patrula de Reciclare și, după validarea contului, vor primi acces la resursele respective.

Susținerea sau realizarea unui atelier de ecomaniere este considerată activitate în cadrul Patrulei de Reciclare. Profesorii implicați vor primi adeverințe de participare la ediția curentă a programului.

Atelierul de Bune Ecomaniere activitate de educatie climatica la clasele primare

Premii pentru echipele care vor crea propriile Ateliere

Asociația Volens lansează profesorilor provocarea de a realiza, împreună cu elevii, propriile Ateliere de Ecomaniere, având deja un reper util. Toate criteriile de elaborare sunt explicate în instrucțiuni.

Continuăm abordarea co-participativă pe care am avut-o la Ghidul Bunelor Ecomaniere. Sperăm să inspirăm profesorii să aleagă și alte teme climatice pentru a crea astfel de ateliere, adaptate nivelului de vârstă al elevilor lor. Avem îndrumări detaliate și pentru cei care vor alege să contribuie la colecția Atelierelor de Bune Ecomaniere ale Patrulei, care poate exista numai prin „producțiile” originale ale Profesorilor și elevilor voluntari!

Ada Lungu, Președinte Asociația Volens

Asociația va oferi 5 premii, în perioada 10-11 iunie, prin tombolă, echipelor care trimit Ateliere de Bune Ecomaniere. Data limită de trimitere este 5 iunie 2024.

Pentru orice alte detalii, profesorii ne pot scrie la adresa de email office@patruladereciclare.ro