Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

O nouă aventură începe în Săptămâna Verde: concursul național „Nicio Baterie la Gunoi” 2024

Banner concurs national Nicio baterie la gunoi 2024
23 / 04 / 2024

#2024, #colectare baterii, #comunicat presa, #concurs, #generale, #nicio baterie la gunoi, #Siscobat


Asociația Volens lansează ediției 2024 a concursului național de educație de mediu „Nicio Baterie la Gunoi”, desfășurat cu sprijinul SisCoBat. Cea de-a V-a ediție a competiției invită profesorii și elevii să se angajeze într-o aventură educativă care depășește granițele învățământului convențional pentru a dezvolta competențe importante pentru protejarea mediului în epoca schimbărilor climatice, în rândul copiilor și tinerilor.

Un „festival” al creativității și incluziunii

„Nicio Baterie la Gunoi” nu este doar o competiție, ci și un adevărat festival al creativității. Participanții sunt provocați să gândească diferit despre ce înseamnă deșeurile și reciclarea. Asociația Volens oferă o platformă de resurse digitale utile profesorilor din întreg învățământul pre-universitar. De la preșcolari la elevi de liceu, toți copiii pot învăța despre impactul deșeurilor asupra mediului și pot crea campanii originale pentru colectarea bateriilor uzate.

Ediția a V-a a concursului este deja așteptată de școli din toată țara. Profesorii și elevii deopotrivă apreciază mult abordarea practică. Se lucrează în echipe incluzive, există muncă de teren, interacțiuni cu membri comunității. Este un proiect care ajută profesorii nu numai să dezvolte competențele climatice în rândul elevilor, ci și să integreze mai bine copiii vulnerabili. Am creat un context în care orice copil să se poată remarca, să poată avea o contribuție apreciată, să se simtă campion, indiferent de abilitățile sale, rezultatele școlare sau mediul social din care provine. Creativitatea, colaborarea și dorința de a face o faptă bună sunt ingredientele succesului.

Alexandra Arnăutu, directorul programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare, în cadrul căruia se desfășoară concursul.

Premii pentru creativitate și cantități colectate

Premiile ediției sunt menite să stimuleze participarea și să recompenseze eforturile deosebite încă din primele faze ale concursului. Sistemul de recompense este incluziv și echitabil. Orice echipă are șanse egale, fie că este vorba de o grădiniță sau de un liceu, de o școală de la țară sau de la oraș.

Premiul ”Cel mai bun start la colectare” va fi acordat echipei care demonstrează cel mai rapid și eficient angajament în competiție. Sunt, de asemenea, prevăzute premii pentru „Cea mai inspirată acțiune de mobilizare a comunității” și „Cea mai mare cantitate de baterii colectate”.

Este imperativ să ajungem, foarte curând, la situația în care nicio baterie consumată să nu mai ajungă la gunoi. Este nevoie de asta, pe de o parte, pentru a reduce poluarea pe care o generează aceste deșeuri ajunse la groapa de gunoi, și, pe de altă parte, pentru a recupera materiale care aproape că nu mai există, în natură. Școlile au un impact notabil în schimbarea de comportament de care este nevoie pentru a atinge acest obiectiv. Prin acest concurs, le stimulăm acest potențial, la nivelul educației și al conștientizării. Prin parteneriatul cu Asociația, integrăm educația în eforturile misiunea noastră de a transforma responsabilitatea ecologică într-un obiectiv accesibil și atractiv pentru toate vârstele.

Mihaela Șerban – SisCoBat

Inspirație din Partea Campionilor

De 5 ani, „Nicio Baterie la Gunoi” inspiră elevi și profesori să devină ambasadori ai cauzei mediului. Fiecare ediție a creat o colecție de cunoștințe și bune practici, un model de colaborare de succes între școală și comunitate. Proiectul dovedește că educația ecologică nu se limitează la teorie, ci se traduce în gesturi concrete care fac școlile mai „verzi”.

În urma proiectului cu toții am avut de câștigat. Am cultivat o atitudine pozitivă, de respect faţă de mediul în care trăim. În școala noastră, niciun elev nu va mai arunca vreo baterie la gunoi ! Este vital să implicăm copiii în activități extra curriculare, să nu ne rezumăm doar la conținuturile din programa școlară! Trebuie să-i pregătim și pentru piața forței de muncă, pentru viață. Recomand colegilor mei de la catedră să își mobilizeze elevii și să devină ambasadori ai schimbării.

Aurelia Tertereanu, Profesor Coordonator al echipei de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Râmnicu Vâlcea, câștigători ai locului II la nivel național, la ediția 2023

Cine poate participa

Participarea la concurs este deschisă profesorilor din orice unitate de învățământ pre-universitar. „Nicio baterie la gunoi” – ediția 2024 este organizat în cadrul programului național de educație climatică Patrula de Reciclare. Patrula de Reciclare se desfășoară cu avizul Ministerului Educației și în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Cadrele didactice care nu sunt încă înscrise în program o pot face aici. Toate detaliile competiției se găsesc în Regulamentul competiției.

Cursa colectării de baterii a început! Nu uitați de premiul special pentru cei care strâng cea mai mare cantitate până pe 28 mai 2024!