Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Recycle your Technology– tinerii devin artiști ai upcycling-ului

Banner proiect Recycle your technology
17 / 05 / 2024

#2024, #DEEE, #generale, #recycle your technology, #upcycling


Asociația Volens se alătură unui nou proiect aparte – Recycle your Technology! Începând din 18 mai, invităm profesorii și elevii din 4 orașe la o experiență de învățare practică ieșită din tipare.

„Recycle your technology” este un proiect inovator, ce explorează conceptul de „Recycle art” sau reciclarea pentru artă, aducând în prim-plan o metodă creativă și sustenabilă de relaționare cu tehnologiile vechi considerate depășite sau lipsite de utilitate.

4 orașe, 4 artiști, 4 expoziții

Pe parcursul anului 2024 vor avea loc expoziții în Reșița, Arad, Brașov și București. Expozițiile, curatoriate de Suzana Dan, vor prezenta publicului lucrări multimedia realizate din deșeuri electronice de artiștii: Dorian Bolca, Sergiu Doroftei, Denis Flueraru și Gheorghe Iosif.

Artiștii vor coordona și ateliere de reciclare creativă din deșeuri electrice cu adolescenți. Integrate în programul „Care-i faza cu arta contemporană?”, aceste ateliere sunt dedicate elevilor și sunt implementate cu ajutorul Asociației Volens. Participanții vor deveni mai conștienți de impactul tehnologiei și al deșeurilor electrice în viața lor, vor practica metode artistice și tehnice pentru construcția obiectelor multimedia. Invităm la ateliere liceeni cu interese în domeniile precum arta, tehnologia, robotica, tehnica, fizica. Este o ocazie unică să descopere tehnici inovatoare de upcycling (refolosirea de materiale și obiecte reciclate) dar și să creeze obiecte electrice funcționale care vor fi parte dintr-o expoziție deschisă publicului larg.

Start la Reșița, pe 18 mai

Lansarea proiectului va avea loc pe 18 mai, la Salonul de Artă și Industrie din Reșița. Prima expoziție va fi deschisă între 18 mai și 2 iunie.

Workshop-urile susținute de artiști cu tineri sunt următoarele:

Gheorghe Iosif, „Artefact Sonic: Spații Sonice”
Denis Flueraru, „Sonic Explorations”
Sergiu Doroftei, „Creating a Theremin”
Dorian Bolca, „Lămpi Dimabile”

Expoziția este deschisă publicului larg, încă de la vernisajul din 18 mai, ora 17.00. La vernisaj, invitații: Florin Dinca (Eco Positive), Suzana Dan (Rezidența9), și Alexandra Arnăutu/Ada Lungu (Asociația Volens – via zoom) vor discuta despre proiecte de educație, conștientizare și creație care au în centru tehnologia, modalitățile corecte de reciclare a deșeurilor electronice și inițiativele culturale și educaționale realizate pentru tineri.

Grupuri de elevi și profesori sunt invitate să viziteze expoziția, până pe 2 iunie, cu programare prealabilă, (persoana de contact: Ioana Ciolea – 0728212153).

Expoziția va găzdui, pe toată durata sa, până pe data de 2 iunie, un spațiu dedicat colectării aparatelor electrice de dimensiuni mici și medii, ieșite din uz. Aceste obiecte vor fi utilizate direct în cadrul atelierelor desfășurate la Salonul de Artă și Industrie.

Recycle your Technology – reutilizarea resurselor tehnologice prin intermediul artei

Recycle Your Technology” este o inițiativă care promovează creșterea conștientizării asupra practicilor de reciclare și de reutilizare a resurselor tehnologice prin intermediul artei. Expoziția itinerantă va fi găzduită și de Muzeul de Artă Arad, Centrul Cultural Apollonia din Brașov și Rezidența9 din București.

______________________

Parteneri: Rezidența9, Salonul de Artă și Industrie, Muzeul Cineastului Amator, kinema ikon, Muzeul de Artă Arad, Centrul Cultural Apollonia, Asociația Volens, Eco Positive

Graphic design: Sorina Popescu

Rezidența9 este centrul cultural al Fundației9, fondată și susținută de BRD Groupe Société Générale.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.