Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Ghidul Bunelor Eco-Maniere, un cod de conduită necesar în epoca schimbărilor climatice

16 / 10 / 2021

#10 teme de mediu, #eco-maniere, #economia de apa, #economie de energie, #educație de mediu, #educație ecologică, #generale, #Ghidul Bunelor Eco-Maniere, #obiceiuri bune, #poluare, #reciclare, #solutii pentru comunitate


Patrula de Reciclare lansează Ghidul Bunelor Eco-Maniere, un e-book gratuit despre obiceiuri responsabile pe 10 teme de mediu, cu exemple concrete de la echipele de copii și profesori din program. Îl puteți descărca de mai jos!

Pot trăi mai sustenabil, mai prietenos față de Planetă? Ce ar trebui să fac ca să reduc poluarea sau să contribui la lupta contra crizei climatice? Contează, oare, ce fac eu sau familia mea? Ce aș putea schimba la stilul meu de viață? Ce lucruri bune se întâmplă în România, când e vorba de protejarea mediului?

Avem răspunsuri la toate aceste întrebări și chiar la mai multe! Citește mai departe!

Ghidul bunelor Eco-Maniere – primul „manual” de educație de mediu creat în colaborare cu beneficiarii

Ghidul bunelor Eco-Maniere este, cel mai probabil, primul „manual” de educație de mediu creat în colaborare cu beneficiarii programului Patrula de Reciclare. Zeci de echipe din grădinițe, școli și licee din toată țara povestesc despre schimbările pe care le-au produs în propriile școli, familii și comunități, în cadrul programului.

10 editori, 10 teme, 10 ani

O echipă editorială de 10 autori a lucrat timp de 10 luni pentru a crea 10 povești de succes, din sutele de exemple de bune practici implementate de Patrulele din toată țara. Ghidul abordează 10 teme legate de protejarea mediului parcurse de-a lungul celor 10 ani de educație de mediu. Pe scurt, vorbim despre: reducerea cantității de gunoi, prin colectarea selectivă a diferitelor categorii de deșeuri (ambalaje, aparate electrice, alte tipuri), refolosire creativă sau donații caritabile; economia de apă și energie; evitarea risipei de mâncare; lupta contra poluării datorate plasticului; regenerarea ecosistemelor prin plantări și împăduriri; ecologizarea locurilor naturale afectate de deșeuri.

Dar ce este special la acest Ghid?

Nu doar sfaturi și informații, ci și experiențe și soluții care funcționează

Ghidul Bunelor Eco-Maniere are o abordare inovatoare deoarece nu spune numai ce ar trebui să facem, ci mai ales ce au făcut, concret, copiii și profesorii voluntari. Astfel, pe lângă informații și sfaturi practice, acest ghid este o colecție de soluții și acțiuni care funcționează, adaptate la situații reale de viață și la contexte locale diferite.

Ghidul bunelor Eco-Maniere reprezintă încununarea a 10 ani de educație de mediu în România, dar și începutul unei noi conversații naționale despre valorile și principiile pe care ne bazăm în viața de zi cu zi. Știm că sunt mulți cei care practică «bune eco-maniere» și îi invităm să ne ajute să completăm acest nou cod de conduită, cu propriile lor exemple.

Andreea Idriceanu Calev, Coordonator Proiect

Ghidul bunelor Eco-Maniere, pentru profesori, părinți, copii și pentru oricine vrea să trăiască mai prietenos cu Planeta

Pentru cadrele didactice, Ghidul poate fi un material didactic modern, aplicat și distractiv, cu jocuri și provocări, util pentru lecții interactive pe teme de mediu, inițiative în comunitate și schimburi de experiență cu alte școli.

Părinții pot folosi Ghidul pentru a descoperi câte lucruri simple pot face acasă și cum să adopte un stil de viață sănătos și sustenabil, cel mai bun exemplu de responsabilitate pe care îl pot da copiilor.

E-book-ul este o lectură atractivă pentru copii și adolescenți, deoarece le oferă informații accesibile, frumos ilustrate grafic și modele de la alți tineri de vârsta lor.

Orice cititor interesat de moduri simple prin care să trăiască în armonie cu natura va găsi, în acest Ghid, un suport util și inspirator.

Descarcă, pune în practică, recomandă și promovează acest nou cod de conduită alături de noi

Dacă dorim să vedem o mobilizare cu rezultate tangibile în stoparea degradării mediului, este momentul ca ceea ce considerăm «bun, corect, etic, frumos, civilizat» să se refere nu numai la relațiile cu ceilalți oameni, ci și la relația cu ecosistemul care ne ține în viață. Depinde și de noi în ce direcție se va înclina balanța, prin efectul gesturilor mărunte însumate – ce cumpărăm și cât de mult irosim, cum folosim apa și energia, cum ne debarasăm de deșeuri, cum protejăm ecosistemul sau cum ne implicăm civic.”

Ada Lungu, Președinte Asociația Volens

Dacă ți-a plăcut, folosește-l! Adoptă cât mai multe bune eco-maniere, în familie. Dacă ești profesor, propune elevilor sau copiilor activități educative practice pe baza informațiilor și îndrumărilor din aceste pagini.

Dă Ghidul mai departe, scrie-ne pe Facebook, ajută-ne să-l completăm, să-l actualizăm, să-l îmbogățim. Împărtășește-ne ideile, obiceiurile, descoperirile tale. Povestește-ne ce se întâmplă în școala sau comunitatea ta, ca obiceiuri și inițiative de protejare a mediului.

În epoca schimbărilor climatice, avem nevoie de un nou cod de conduită, care să ne ajute să conviețuim în armonie nu doar cu semenii noștri, ci și cu restul lumii care ne înconjoară. Cum facem ca gesturile responsabile față de mediu să fie ceva la fel de normal ca „bună ziua”, „vă rog” și „mulțumesc”?

Haide să răspundem împreună la această provocare!

Mulțumiri partenerilor care au susținut realizarea și apariția acestui proiect: Asociatia RoRec, Banca Transilvania, E-kid Furniture, L’Oréal România, Rotary Club Pipera, ECOArena, eColectare.Ro, E-Recycling Services și Editura Club România.

* Reproducerea pasajelor sau selecțiilor din acest material se va face numai cu citarea sursei © Patrula de Reciclare, Ghidul bunelor Eco-Maniere, 2021, Editura Club România.