Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Cum evităm risipa de mâncare? Soluții și rețete

Editorial risipa de mâncare Ghidul Bunelor Eco-Maniere
26 / 11 / 2021

#10 teme de mediu, #editoriale, #generale, #Ghidul Bunelor Eco-Maniere, #risipa de mancare


de Elena Scutaru

Dragă cititorule, te salut! Eu sunt Elena, iar Patrula de Reciclare a intrat în viața mea simultan cu pătrunderea în lumea reciclării. În decursul vieții, noi, oamenii, consumăm resursele pe care planeta Pământ ni le pune la dispoziție cu nemărginită generozitate și cred că avem o datorie, cel puțin morală, să fim cumpătați și atenți. Copiii, prin inocența și simțul lor firesc, sunt pentru noi toți un exemplu în ceea ce privește atitudinea față de mediu. De fiecare dată când am avut ocazia, m-am alăturat mișcării și inițiativelor Patrulei și m-am hrănit cu energia și veselia lor debordantă.

Desigur că nu puteam rata ocazia de a contribui la acest Ghid de bune Eco-Maniere și, pentru că tocmai am pomenit de hrană, am ales o temă, importantă pentru mine, respectiv risipa alimentară. Pe cât posibil, încerc să eficientizez cât mai mult. Fie că e vorba de timp, de energie sau de orice altă resursă. Și-mi place foarte mult să gătesc. Pentru mine, gătitul este o formă de manifestare a iubirii față de cei dragi. Iar prin gătit îmi arăt recunoștința față de planeta noastră.

Gătitul, o dovadă de iubire pentru cei dragi, dar și pentru Planetă

sfaturi pentru a evita risipa de mâncare, Ghidul Bunelor Eco-Maniere

Mie îmi place să gătesc! Mă încântă tare să văd că ceea ce am pregătit aduce bucurie celor dragi. Probabil am moștenit asta de la părinții mei, mai ales de la mama. Tot acasă am deprins un tipar nu tocmai sănătos în ceea ce privește cantitatea de mâncare. Crescuți și formați în timpul comunismului, părinții mei au dezvoltat o mare frică de a nu avea. Această frică, combinată cu dorința de a ne vedea pe noi, copiii, frumoși și sănătoși, o determina pe mama să gătească cât pentru o armată. Inevitabil că mereu găseam resturi de mâncare prin frigider. Dacă am fi locuit la curte, s-ar fi găsit cine să le mănânce, dar la bloc… ghena de gunoi era singura aptă să le înghită.

Rețete din ce a mai rămas bun, soluție la risipa de mâncare

Grădinița cu PN nr.4, Grupa isteților, prof. Elena Cioroianu, Caracal, jud. Olt

E suficient să ne gândim la ce se întâmplă în supermarketuri înainte de marile sărbători. Deși programul este chiar prelungit și doar o singură zi sunt închise, tăbărâm cu toții în magazine ca niște termite, și cumpărăm ca și cum ar fi ultima noastră șansă. În cazul meu, declicul s-a produs când am realizat ce gaură face în buget stilul ăsta de a cumpăra. Și așa am început să plec de acasă cu lista de cumpărături și cu cantitățile necesare fiecărei rețete.

Desigur că mai rămân resturi, din când în când, dar și acestora le găsesc întrebuințare. Și uite așa ajungem la partea plăcută și distractivă a acestui articol: rețete simple și rapide cu ceea ce găsim prin frigider. Reutilizarea unor resturi de mâncare sau a ingredientelor cumpărate în exces poate fi un motiv de petrecut timp în familie. Subiectul risipei alimentare a intrigat și implicat mulți copii din Patrula de Reciclare, care au mers acasă și, alături de părinți, s-au distrat inventând rețete.