Refacerea ecosistemelor și protejarea biodiversității este declarată de ONU prioritatea centrală de mediu a zilelor noastre. Știați că, o dată cu anul 2021, a început „Decada Restaurării Ecosistemelor”? Până în 2030, încercăm cu toții – guverne, companii, ONG-uri, comunități și indivizi, să reducem la jumătate emisiile de carbon și să stopăm pierderea biodiversității. Cum se situează, prin activitățile lor, voluntarii din Patrula de Reciclare în cadrul mișcării globale #GenerationRestauration? O povestește Claudia Geicu, consilier în cadrul programului, în capitolul dedicat acestei teme din Ghidul Bunelor Eco-Maniere.
Vocea de la capătul firului
Ani de zile, am răspuns aproape zilnic la numărul de telefon al Patrulei de Reciclare. Interlocutorii mei au fost profesorii din program. Mii de profesori. Mii de întrebări. Milioane de minute și de momente în care le răspundeam curiozităților sau neclarităților ori încercam să le liniștesc temerile. Alteori eram eu cea care îi suna să afle cum se descurcă, ce nevoi ar avea, cu ce propuneri sau idei ar dori să contribuie la îmbunătățirea programului. Cu răbdare şi dragoste le-am răspuns tuturor, astfel că modul nostru de comunicare a fost foarte plăcut.
Am fost și la prezentări în școli. Și mare mi-a fost bucuria când am aflat că o fetiță s-a dus acasă si le-a spus părinților, că atunci când va fi mare, vrea să fie “Doamna de la reciclaţie”. Lângă acești oameni, în ciuda distanțelor fizice care ne despărțeau, am trăit momente de emoții profunde, am fost martor la schimbări de mentalități și de atitudini, am împărtășit bucuria unui succes, a câștigării unui premiu sau a unei distincții, dar mai ales am savurat euforia reușitei și a continuității acestui program de educație ecologică.
De ce am ales să coordonez capitolul legat de refacerea ecosistemelor, în Ghidul Bunelor Eco-Maniere? Pentru că am simțit că, în acești ani – alături de acești oameni plini de vervă, de creativitate, motivați de dorința de a schimba sistemul în care trăiesc și mai ales de a forma echipe de oameni responsabili care să poarte de grijă mediului în care vor trăi – am creat un adevărat ecosistem!
De ce mi-am ales tema legată de refacerea ecosistemelor?
Ce este mai exact un ecosistem? DEX-ul ne spune că reprezintă totalitatea organismelor care populează un anumit mediu, între care se stabilesc relații strânse – inclusiv cu factorii potrivnici – și care formează un tot unitar. Ei bine, cam asta am simțit eu că a devenit Patrula de Reciclare în acești 10 ani: un tot unitar! Prin urmare, iată-mă aici, alături de colegii mei și de toți membrii programului lângă care consider, fără modestie, că am creat acest ecosistem al Patrulei de Reciclare, un program minunat, menit să protejeze… ecosistemele în care trăim!
Așadar, vă invit să facem o incursiune prin înțelepciunea lumii, descoperită și aplicată de echipele Patrulei de Reciclare. Veți vedea felul în care copiii și tinerii, acești mici înțelepți, au ales să acționeze și să arate și altora că… lucrurile nu sunt chiar atât de complicate!
Un pic mai… europeni
Cu o motivație clară, aceea de a proteja darurile pământului – ape, păduri, munți și câmpii – și pe cele
pe care chiar noi le construim – așezările umane – ei au devenit ”mișcarea eco a unei generații” și și-au scris experiența în cuvinte pline de înțelepciune. Trist, dar vedem cum ”verdele” devine tot mai murdar, mai cenușiu. Îl stricăm și îl facem să își piardă culoarea vibrantă. Parcă pe nimeni nu mai interesează curăţenia din parcuri, comune şi oraşe. Ce este și mai trist e că tot mai puţini oameni au grijă chiar de curăţenia din faţa casei în care trăiesc.
Fiecare vrea ca altcineva să vină și să facă ordine. Cu ce ne alegem? E clar… aerul devine mai poluat chiar din cauza noastră, e mai dens, mai greu de respirat. Din ce în ce mai puțină culoare, mai puțină energie, pânza picturii e din ce în ce mai deteriorată…
De multe ori sunt martor când trecătorii aruncă pe stradă hârtii, ţigări, cutii, de parcă nu trăiesc și ei tot acolo. Schimbarea unei naţiuni depinde de felul în care acţionăm zilnic, fiecare. Am înțeles că ne facem bine treaba când mi s-a făcut această mărturisire: Ce bine că există Patrula de Reciclare! Vă mulțumim că ne faceți să ne simțim un pic mai europeni!
Cât de realistă este aspirația noastră către refacerea ecosistemelor și ce putem face pentru asta ?