Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Ecologizarea locurilor naturale – Eroii din cărţile de poveşti şi eroii din preajma noastră

Ecologizarea locurilor naturale poluate de deseuri - Ghidul Bunelor Eco-Maniere, Patrula de Reciclare
20 / 12 / 2021

#2021, #curatenie, #ecologizare, #editoriale, #generale, #Ghidul Bunelor Eco-Maniere, #poluare, #reducerea cantitatii de deseuri


Flavia Idriceanu este coordonatoarea capitolului „Curățarea și ecologizarea locurilor naturale poluate de deșeuri”, în Ghidul Bunelor Eco-Maniere. Ca om de condei, Flavia a decis să abordeze tema într-un mod inedit. A scris o poveste imaginată special pentru Patrula de Reciclare – o poveste care i-a provocat pe copii să găsească soluțiile potrivite. Cum? Flavia a scris începutul și sfârșitul, iar „cuprinsul” a fost creat de echipele de voluntari prin cuvinte, fotografii, desene sau filme. 

De altfel, Patrula de Reciclare însăși devine o poveste epică, în viziunea Flaviei.

Patrula de Reciclare – povestea eroilor din preajma noastră

Ecologizarea locurilor naturale poluate de deseuri - Ghidul Bunelor Eco-Maniere, Patrula de Reciclare
Liceul Teoretic „Horvath Janos” Marghita, jud. Bihor,
Profesor Coordonator Edit Barbu

M‑am apropiat de proiectul Ghidului Bunelor Eco‑Maniere cu sfială, așa cum mă apropiam de fiecare basm când eram mică. Deschideam cartea și îmi bătea inima mai tare când mă gândeam la eroii care înfruntau cele mai înspăimântătoare pericole, la prințesele înțelepte care știau mereu ce sfat să îi dea lui Făt‑Frumos ca să îl învingă pe zmeul cel hain, la fetele harnice și miloase care dădeau cu bucurie o mână de ajutor oricui se afla la ananghie, la zânele care nu foloseau magia ca să șteargă ca prin farmec orice necaz, ci ca să îi ajute pe cei buni și curajoși să își descopere calitățile datorită cărora puteau să depășească orice obstacol.

La fel și cu Patrula de Reciclare, care, știam bine, creștea într‑un an ca alte proiecte în zece, grație devotamentului coordonatorilor, entuziasmului profesorilor și hotărârii elevilor și preșcolarilor de a dovedi că împreună putem schimba lumea în bine.

Mi‑am dorit să îi cunosc pe membrii Patrulei. Povestea lor mi se pare atât de frumoasă, încât m‑am gândit să las un basm să ne apropie – unul pe care să îl scriem împreună. Așa a apărut “Întrebarea care a schimbat un colț de lume”.

Ecologizarea locurilor naturale poluate de deseuri - Ghidul Bunelor Eco-Maniere, Patrula de Reciclare
Grădinița cu P.P. nr.7 Târgu-Jiu, jud. Gorj, Profesor Coordonator Mirela-Zamfiroiu

Întrebarea care a schimbat un colț de lume

Eu am scris începutul și finalul și i‑am invitat pe ei să scrie miezul poveștii. I‑am întrebat ce cred că ar trebui să facem pentru ca maidanele și locurile virane pline de gunoaie să dispară pentru totdeauna.

Am așteptat cu mare nerăbdare ideile lor. Eram curioasă să văd cum vor transpune realitatea, așa cum o văd și o trăiesc ei, în povestea unei lumi mai curate și mai fericite. Materialele pe care le‑au trimis sunt impresionante. Mi‑aș fi dorit ca paginile Ghidului să fie fermecate, ca să cuprindă în ele fiecare colaj, desen, fotografie și film, fiecare zâmbet și fiecare gest de curaj și mărinimie prin care copiii au răspuns la această provocare. Și asta pentru că membrii Patrulei de Reciclare nu s-au mulțumit cu vorbe, ci au adus în poveste chiar acțiunile de ecologizare la care au participat.

Un lucru mi‑a atras atenția în mod special: aproape toți elevii știau de existența unui colț de natură cotropit de gunoaie undeva în apropiere de localitatea sau chiar de școala lor. Le‑am înțeles supărarea și dezamăgirea. Fiecare maidan plin de deșeuri le răpește copiilor un derdeluș, o pajiște plină de flori, un parc unde se pot juca. Mai mult decât orice, le‑am admirat hotărârea de a da ei exemplul cel bun, de a porni să schimbe lumea, ca eroii din poveste.

Ecologizarea locurilor naturale poluate de deseuri - Ghidul Bunelor Eco-Maniere, Patrula de Reciclare
Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” Osica de Sus, jud. Olt, Profesor Coordonator Maria Drăgan

Nu există baghete magice care să facă să dispară deșeurile pe care le aruncăm oriunde ne este mai ușor, fără să ne gândim la consecințe. Există însă copii curajoși și generoși, care sunt gata să ne arate că natura are nevoie de ajutorul nostru, că fiecare gest contează, că fiecare dintre noi poate să devină un personaj dintr‑o poveste cu final fericit.