Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Reciclarea fericirii sau ce poate face un suflet de copil

repararea si donarea obiectelor folosite
17 / 11 / 2021

#2021, #donare, #editoriale, #freecycling, #generale, #Ghidul Bunelor Eco-Maniere, #reparare


de Gabriela Tranciuc

Când în viața profesională ai șansa să îmbini plăcutul cu utilul, ai parte de împliniri fără să mai simți că faci un efort. Patrula de Reciclare rămâne proiectul meu de suflet, care mi-a dat libertatea de a-mi folosi atât abilitățile intelectuale, cât și pe cele socio-emoționale. Patrula nu este doar un proiect de educație de mediu, ci, mai presus de toate, un proiect care unește oameni și tot ce pot oferi ei mai bun. Când sufletele oamenilor se unesc cu dorința de a face bine, rezultatele nu pot fi decât extraordinare. Ghidul de față este un astfel de rezultat. Nu poți lăsa neobservate, nevalorificate exemplele de dărnicie și bunătate ale copiilor voluntari, care demonstrează mereu că cei mici pot face fapte mari. Nu poți sta deoparte nepăsător, fără să contribui și tu cu puțin la ceea ce fac ei sau fără să le urmezi exemplul.

Ce poate fi mai frumos decât să faci bine și să vezi efectul multiplicat la sute și mii de oameni? Aceasta este rațiunea pentru care am acceptat să scriu acest capitol și să pun pe hârtie cum pot niște copii să fie exemple de viață pentru oameni mari. Copiii POT schimba lumea! Copiii ne demonstrează în fiecare zi ce pot face mai bun și mai frumos. Ne uimesc cu creativitatea lor, cu energia lor, cu perseverența lor și, nu în ultimul rând, cu empatia și bunătatea lor. Sunt adevărate modele, ne încarcă cu energia lor bună și ne aduc fericire. Iar și iar. Am spune că reciclează fericirea. Și nu doar pentru ei, ci și pentru cei din jur.

Școala Gimnazială Nochrich, jud. Sibiu

Repararea și donarea obiectelor folosite în scopuri caritabile

Acest capitol din Ghidul Bunelor Eco-Maniere ar fi trebuit să se numească „Repararea și donarea obiectelor folosite în scopuri caritabile”, dar am ales altfel, tocmai pentru a sublinia ce contează cel mai mult – ceea ce ne definește ca oameni, bunătatea din sufletul nostru și preocuparea de a face bine.

Toţi avem în casă diferite obiecte pe care nu le mai folosim: haine, accesorii, jucării, aparate, piese de mobilă, cărți etc. Uneori le aruncăm. Alteori le analizăm cu atenție și ne dăm seama că sunt într-o stare bună și încă mai pot fi folosite. Descoperim că am putea ajuta pe cineva care nu are posibilitatea de a-și achiziționa acele lucruri și, în același timp să ocrotim mediul. Împreună cu upcycling-ul, repararea, recondiționarea și donarea în scopuri caritabile a obiectelor folosite reprezintă încă o metodă de a prelungi durata de folosire a produselor, de a proteja resursele, dar, mai ales, de a încuraja generozitatea. O piesă de mobilă, o haină, o pereche de pantofi, chiar și un aparat pot fi date mai departe, astfel încât să folosească și altora. Cu condiția să fie într-o stare cât mai bună sau recondiționate cu grijă. Dăruim obiecte bune, curate, întregi, obiecte care să fie primite și folosite cu plăcere, ca un adevărat cadou! Facem acest gest cu respect față de cei cărora le donăm, față de noi înșine și, desigur, față de natură.

repararea si donarea obiectelor folosite

Freecycling – dăruim ceea ce nu mai folosim dar poate fi încă bun și util

Nu obiectele ne umplu viața, ci oamenii buni și frumoși din jurul nostru, micile lor gesturi care ne fac să ne simțim susținuți, iubiți și apreciați. Tema reparării și donării obiectelor i-a inspirat pe copiii din Patrula de Reciclare, care au contribuit la o întreagă colecție de bune practici locale ce ne ajută să fim generoși față de ceilalți și față de natură. Copiii din Patrula de Reciclare nu au încetat să ne copleșească cu gesturile lor și ne-au demonstrat că, indiferent cât de mic sau mare ești, cât de bogat sau plin de lipsuri, oricând poți dărui. Nu este nevoie de cadouri scumpe, împachetate frumos.

Când iubești natura, nu poți fi decât darnic, asemenea ei! Dar mai întâi haideți să vedem: de ce să reparăm sau să donăm?