Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Cei mai harnici europeni la colectare, chiar în România

29 / 08 / 2014

#baisoara, #campanie ziare.com, #cluj, #Constanta, #mediaș, #performante Patrula de Reciclare


Suntem o societate a contrastelor. Pe de o parte, tinerii noștri obțin premii la olimpiade internaționale, programatorii și inventatorii români sunt recunoscuți drept unii din cei mai competitivi profesioniști din lume. Pe de altă parte, de câțiva ani, examenul de bacalaureat e o adevărată dramă pentru jumătate dintre absolvenții de liceu.

Pe de o parte, avem una din cele mai rapide conexiuni la internet din lume, dar și localități lipsite de electricitate. Avem cel mai bogat folclor din Europa, dar și tradiții pe cale de dispariție, pe care tinerii nu mai sunt interesați să le continue.

Și la responsabilitatea față de mediu, în particular în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), oscilăm între comportamente la fel de polarizate.

De la 1 la 10

1, 4, 10. Trei cifre cheie ale colectării DEEE în România, obicei de care depinde rata reciclării acestor deșeuri extrem de poluante. Explicăm:
1 kg – de fapt, sub 1 kg. Aceasta e cantitatea de DEEE pe care o trimite fiecare român la reciclare, anual, față de 4 kg, standardul european de mediu pe care ar trebui să-l realizăm.
La nivel național, așadar, abia atingem un sfert din cantitatea de deșeuri pe care fiecare dintre noi ar trebui să o colecteze pe an.
Totuși, tot în România există aproximativ 20.000 de cetățeni a căror medie de colectare anul acesta este de 15 kg DEEE, adică la nivelul celor mai performante țări europene în domeniu.

Bihor_Gradinita nr. 30, Oradea.jpg_22 aprilie 2014.jpg (3)

 

 

Cei mai harnici europeni la colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice au o medie de vârstă de …10 ani. Aproape o treime dintre ei sunt încă prea mici ca să ajungă la comutatorul electric, dar știu că trebuie să stingem lumina ori de câte ori ieșim din cameră. Mulți au încă jucării electronice, dar nu ar arunca niciodată o baterie la gunoi sau pe jos. Este vorba de 20.000 de copiii și adolescenți și 800 de cadre didactice, înscriși în programul național de mediu Patrula de Reciclare.

Ce au făcut ei ca să contribuie la colectarea a 320.000 de kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice, la ediția 2013-2014? Citiți pe ziare.com