Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Reciclare frigidere și combine frigorifice

Reciclează corect deșeurile electrice cum ar fi frigiderul sau combina frigorifică

Frigiderul nu mai răcește sau nu mai congelează? Este vechi, uzat sau pur și simplu vrei unul nou? Nu merită să-ți ocupi casa cu ”deșeuri”, dar mai ales nu trebuie să le arunci la gunoi sau în natură – este ilegal! 

Patrula de Reciclare te învață cum să trimiți corect la reciclat frigiderul uzat

Pasul 1: Suni la 0752.568.092 și soliciți ridicarea gratuită a deșeurilor electrice sau completezi formularul online oferit de partenerul nostru autorizat pentru colectarea gratuită a deșeurilor electrice de acasă sau de la sediu de firmă. Poți suna de luni până vineri între orele 9:00 – 17:00 sau poți lăsa un mesaj.

Pasul 2: Vei fi contactat de către Operatorul Local Autorizat din județul tău și vei stabili împreună data și ora pentru preluarea deșeurilor electrice.

Pasul 3: Pe baza programării, o echipă a Operatorului Local Autorizat va veni să preia deșeurile direct de la ușa ta, transportul fiind gratuit.

Răspunsuri la întrebări frecvente

De ce trebuie să colectăm selectiv și să reciclăm frigiderele sau combinele frigorifice?
Ce se întâmplă dacă un frigider ajunge în mediul înconjurător?
Ce trebuie știut referitor la consumul energetic al frigiderelor vechi?
Cum ”scapi” gratuit și fără efort de frigiderul defect sau uzat?
Ce beneficii am dacă dau la reciclare frigiderul defect?
Cine este responsabil pentru reciclarea frigiderelor defecte?

De ce trebuie să colectăm selectiv și să reciclăm frigiderele sau combinele frigorifice?

Dacă vrei să înlocuiești frigiderul tău cu unul nou, legea te obligă să ai grijă ca frigiderul vechi sau stricat să ajungă la reciclat. Este ilegal să arunci electrocasnice vechi sau defecte la gunoi, pe stradă sau în natură! Riști amenzi sau penalizări!

Ajută Patrulele de Reciclare să își îndeplinească misiunea ecologică!

  • Deșeurile aruncate la întâmplare poluează solul, apa și aerul, ne afectează tuturor sănătatea și pot genera apariția unor boli precum cancer, alergii, sterilitate și afecțiuni ale inimii;
  • În general, deșeurile electrice conțin metale grele și substanțe toxice;
  • Nu păstra electrocasnicele inutile în gospodărie sau la locul de muncă, deoarece ocupă spațiu și pot emana substanțe toxice.

Numai procesul de reciclare elimină în siguranță substanțele periculoase și recuperează materiile care pot fi refolosite din deșeurile electrice. Astfel, dacă dai la reciclat congelatorul, frigiderul sau combina frigorifică stricată contribui la economisirea resurselor naturale și la reducerea poluării.

Ce se întâmplă dacă frigiderele ajung în mediul înconjurător?

Majoritatea componentelor unui frigider sunt non-biodegradabile. Un frigider vechi sau unul cumpărat second-hand poate conţine două surse de CFC (clorofluorocarburi sau freon), care duc la epuizarea stratului de ozon. Una este circuitul frigorific, unde CFC are rol de agent frigorific, iar a doua este spuma poliuretanică unde CFC au rolul de agent de suflare. Rolul spumei poliuretanice este de a crea un strat izolator între interiorul frigiderului şi carcasa metalică.

Acest lucru înseamnă că un frigider aruncat pe câmp sau într-o groapă de gunoi unde va rămâne peste 150 de ani va reprezenta o sursă puternică de poluare. Citește cum frigiderul tău vechi contribuie la încălzirea globală.

Deșeurile echipamentelor electrice reprezintă 5-6% din totalul deșeurilor unei comunități. Așa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie.

Ce trebuie știut referitor la consumul energetic al frigiderelor vechi sau second-hand?

Frigiderele noi consumă mai putină energie decât cele vechi, astfel încât investiția într-un frigider nou se amortizează în primii ani de utilizare. Mulți oameni aleg să repare și să păstreze aparatele vechi (second-hand) ca să facă economie. Este o percepție greșită!

Aparatele electrice vechi, chiar dacă sunt reparate, ne costă mai mult decât beneficiile pe care credem că ni le aduc, deoarece consumă mai multă energie și sunt mai puțin performante decât cele noi. Piesele de schimb, reparația, transportul, timpul pierdut, toate reprezintă costuri. Ceea ce credeam a fi un ajutor, prin reparații, se transformă de fapt într-o cheltuială în plus. Evitând să achiziționați frigidere second-hand, faceți de fapt economie.

Cum ”scapi” gratuit și fără efort de frigiderul defect sau uzat?

Este foarte simplu să scapi în mod legal și corect de un frigider vechi, oriunde ai fi, în România, cu ajutorul partenerilor care sunt operatori autorizați pentru acest lucru. Tot ce trebuie să faci este să suni să completezi formularul online, iar operatorul local te scapă gratuit de orice alt deșeu electric mare, preluându-le direct de la domiciliul sau locul tău de muncă.

Ce beneficii am dacă dau la reciclare frigiderul defect?

  • Faci economie la energie electrică folosind un aparat nou și mai performant.
  • Respecți legea și eviți să primești amenzi.
  • Câștigi spațiu în gospodărie sau la locul de muncă.
  • Faci un gest responsabil și eviți să poluezi mediul cu substanțe toxice care intră în apa pe care o bei și aerul pe care îl respiri.

Cine este responsabil pentru reciclarea frigiderelor?

Deșeurile de orice fel, dar mai ales deșeurile electrice poluează grav mediul în care trăiești. Posesorii de aparate electrocasnice, în speță frigidere, congelatoare sau lăzi frigorifice sunt primii care au responsabilitatea în procesul de reciclare. Fiecare dintre noi trebuie să colecteze selectiv orice deșeu electric, prima etapă a reciclării. Frigiderul ajunge să fie reciclat numai dacă aveți grijă să îl predați unui serviciu specializat de colectare a deșeurilor electrice.