Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Primele 4 județe câștigă premiul național al Patrulei de Reciclare 2014 !

9 / 09 / 2014

#50g DEEE, #Castigatori editia 2013-2014, #comunicat, #judetul bihor, #județul Covasna, #judetul sibiu, #județul Vâlcea, #premianți, #premiu național, #suporteri


București, 9 septembrie. Județele Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea au câștigat premiile naționale ale Programului de Educație de mediu Patrula de Reciclare – ediția 2013-2014! Asociația Română pentru Reciclare RoRec va premia prin câte un eco-party toți elevii și profesorii înscriși în cele 4 Patrule de Reciclare județene. Ei au reusit să îi convingă pe concetățenii lor să trimită la reciclare peste 50g de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) de fiecare locuitor din judet, în perioada 15 noiembrie 2013 – 31 august 2014!

Este o veste bună nu numai pentru câștigători, ci și pentru noi, toți românii. Înseamnă, în primul rând, că agenții și profesorii Patrulei sunt o forță reală a schimbării. În trei ani, au contribuit la colectarea a peste 600.000 kg de deșeuri electrice în România, comunicând importanța acestui gest familiilor, colegilor, prietenilor și vecinilor lor. Apoi, succesul celor patru județe înseamnă că noi, românii, suntem din ce în ce mai receptivi la apelul copiilor. Acesta este ”premiul” suprem pe care îl câștigă, de fapt, toti bihorenii, covăsnenii, sibienii și vâlcenii: au câștigat lupta cu indiferența și cu inerția și au dovedit întregii țări că putem fi solidari, responsabili și generoși”, a declarat Alexandra Arnăutu, coordonatorul programului.

Performanța Patrulelor județene nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Suporterilor – firmele, instituțiile și cetățenii care au predat la reciclare aparate electrice și electronice vechi sau stricate, în contul Patrulelor.

”Sperăm ca, în curând, comunitatea Suporterilor să devină la fel de numeroasă ca cea a agenților și profesorilor Patrulei de Reciclare – cei mai harnici europeni la colectarea deșeurilor electrice. Dacă fiecare agent a reușit să contribuie la colectarea, în medie, a peste 10 kg de deșeuri electrice pe an, atunci fiecare dintre noi ar trebui să putem colecta cele 4 kg cerute de legea europeană”, spune Alexandra Arnăutu.

Doar pe parcursul ediției 2013-2014, echipa națională a celor aproape 20.000 de participanti activi în program a convins mii de oameni să colecteze peste 360.000 kg de deșeuri electrice. Astfel, datorită eforturilor lor, substante toxice conținute de aceste aparate nu vor mai ajunge să polueze mediul, pentru că sunt deja trimise spre reciclare, în instalații specializate. De asemenea, cantități importante de materii prime secundare – metal, sticlă, plastic, vor fi recuperate conform standardelor de mediu, evitându-se astfel risipa resurselor naturale.

Județele Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea vor sărbători Ziua Patrulei de Reciclare prin câte un eveniment public, la care vor participa agenții, profesorii coordonatori și toţi suporterii lor. În cele 4 județe câștigătoare evenimentele vor avea loc în perioada 26 septembrie-12 octombrie. “Programul va începe cu ateliere eco-educative și de creație, apoi vom parcurge împreună poveștile de succes ale patrulelor și ale suporterilor lor, iar petrecerea se va încheia cu un concert susținut de Los Hermanos Dinamita”, a mai declarat coordonatorul proiectului.

Ziua Patrulei de Reciclare este menită să celebreze succesul comunităților care s-au mobilizat exemplar și au arătat că le pasă de viitorul și de idealurile tinerilor lor.