Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Am făcut curățenie, haideți să o și păstrăm!

8 / 06 / 2022

#2022, #actiuni ecologizare, #editoriale, #FEPRA, #generale, #judetul ilfov, #refacerea ecosistemelor, #Snagov


Agenții Patrulei din Tâncăbești au participat la acțiunea de ecologizare „Keep it clean!”, o inițiativă a grupului FEPRA, alături de Primăria Snagov și Ocolul Silvic Snagov. Jurnalul zilei:

E vineri, 3 iunie, începe primul week-end al verii. E ora 10, o zi cu soare, iar pe aleea care duce spre Palatul Snagov e agitație mare – oameni, copii, mașini, echipamente. Nu, nu e picnic sau vreo petrecere câmpenească. Toți cei prezenți au venit „la treabă”. Treabă de voluntari cu suflet mare și spirit eco, hotărâți să curețe locul de gunoaie, să lase pădurea să respire. Doar și ea – pădurea, ne ajută pe noi – oamenii, să respirăm. Cei mai mulți dintre voluntari, aproape 50, sunt angajați ai grupului FEPRA – binecunoscut în industria de waste management și preluare a responsabilității pentru reciclarea deșeurilor de ambalaje. FEPRA fac din sustenabilitate misiunea lor și au decis să curețe pădurea Snagov, cu sprijinul Primăriei și al Ocolului Silvic Snagov, ca parteneri.

Copiii din Patrula de Reciclare, programul Asociației Volens, sunt „invitați speciali”. Agenții echipei de la Școala Gimnazială „Constantin Băicoianu” din Tâncăbești, coordonați de prof. Mihaela Leuștean au o misiune aparte. Ei vor crea mesaje pentru educarea și conștientizarea publicului, pentru păstrarea curățeniei în pădure și pentru grija generală pentru natură.

Pregătiri de curățenie într-o rezervație naturală

La ora 10.30, începem cu instrucțiunile pentru buna desfășurare a acțiunii. Pentru că suntem într-o rezervație naturală, ing. Nicolae Badea, de la Ocolul Silvic Snagov, ne face o prezentare a pădurii și ne spune cum să acționăm cu grijă față de speciile de plante și animale protejate. De la dna Oana Grigore, inspector în cadrul Primăriei Snagov, aflăm că acțiunea de ecologizare propusă de FEPRA face parte din implicarea Primăriei Snagov în campania națională „Curățăm România” lansată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și programul „Snagov Green and Clean”.

Responsabilii de proiect din partea FEPRA – Georgeta Cardos și colegii ei din echipa coordonatoare împart voluntarii în 3 echipe, care concurează pentru cea mai mare cantitate de deșeuri adunată.

Alexandra Arnăutu, reprezentanta Asociației Volens și prof. Mihaela Leuștean organizează activitățile creative (și distractive) pe care le vor face copiii (elevi de clasele a I-a, a IV-a și a V-a). În timp ce „cei mari” strâng deșeurile, elevii vor crea afișe care îndeamnă vizitatorii să respecte pădurea și să păstreze curățenia, afișe pe care le vom transforma în bannere și le veți regăsi amplasate pe traseu. Tinerii sunt fascinați de frumusețea împrejurimilor și foarte mândri de rolul lor în acest proiect. 

Ce am găsit în pădure

Timp de câteva ore, echipele de voluntari lucrează intens. Angajații FEPRA strâng tot ce nu ar trebui să se găsească în pădure – de la ambalaje și PET-uri la resturi de mobilier. Sentimentul primelor momente este, așa cum, era, poate, de așteptat, tristețea. „E incredibil ce poți găsi în pădure, într-o țară europeană, în anul 2022, de nebănuit” observă Cătălin (FEPRA). „Un ochi râde, pentru că ne simțim foarte bine alături de colegii, care la fel ca si noi, au mare drag de natură și facem totul dintr-un spirit civic ridicat. Celălalt ochi plânge, din cauza lipsei de respect pe care unii semeni o au față de natură” întărește Liliana (FEPRA).

Motivația rămâne, însă, puternică, mai ales pe măsură ce gunoiul dispare de pe iarbă iar sacii colectați sunt luați de salubrizor. Atmosfera destinsă și satisfacția unei fapte bune fac ca efortul să nu fie copleșitor. „Faptul că am muncit în aer liber ne-a făcut să nu resimtim efortul fizic. Am ajutat mediul înconjurător și, cel mai important, i-am făcut pe cei mici să conștientizeze beneficiile unui mediu curat” spuneElvira (GIS – Global Innovation Solution).

Ecologizare, învățare și conștientizare

În acest răstimp, elevii din Patrula de Reciclare îmbină pictura, jocul în aer liber și documentarea ecologică. Privesc încântați concursul vesel dintre echipe, voluntarii FEPRA și membri Ocolului Silvic care muncesc cu energie, voie bună și mult fair-play.

Copiii descoperă lucruri interesante despre mediu, sustenabilitate și lucrează cu entuziasm la „contribuția lor” – afișele cu apeluri la grijă față de natură. Speră ca mesajele lor să îi convingă pe cei care vor veni să se recreeze în pădure să o lase la fel de curată, din respect față de ceea ce ne oferă dar și față de munca voluntarilor. Câțiva copii se simt inspirați și creează ad hoc un imn al acțiunii.

Sute de kilograme de gunoi scoase din pădure

La finalul acțiunii, bucuria întrece oboseala. Pădurea Snagov este eliberată de peste o tonă de deșeuri, dintre care aproape 800 de kg sunt reciclabile, majoritatea fiind plastic, sticlă și hârtie. Adulții și copiii se adună ca să schimbe impresii. Elevii din Patrulă le spun ce au aflat despre reciclare, sustenabilitate și ce mesaje lasă mai departe pentru protejarea pădurii. Dau și câte un sfat din propria lor experiență, legat de ce înseamnă un stil de viață prietenos cu mediul, sau, în limbajul tipic al Patrulei de Reciclare – „bune eco-maniere”.

Într-o acțiune în afara școlii cu elevii, pentru mine ca dascăl este esențială siguranța lor. Excelenta organizare mi-a dovedit că a fost o prioritate și pentru cei care ne-au invitat să participăm la eveniment. Copiii au simțit că fac parte dintr-o mare echipă care are ca scop comun protejarea naturii. Au făcut schimb de bune practici cu adulții, totul cu zâmbetul pe buze și cu multă voie bună. S-au simțit prețuiți. La sfârșit, când i-am întrebat cum ar descrie experiența într-un singur cuvânt, am auzit: „minunată”, „interactivă”, „amuzantă”, „interesantă”, „prietenoasă”. Abia așteaptă să mai facă și alte acțiuni de acest fel” spune Mihaela Leuștean, profesorul coordonator al Patrulei de la Școala Gimnazială „Constantin Băicoianu” din Tâncăbești.

Membri echipei FEPRA și GIS le împărtășesc încântarea. „Mi s-a părut o ocazie excepțională să ieșim din rutină și să conștientizăm problemele de mediu, care oricum fac parte din viața noastră! A fost, pentru noi, o șansă în plus să ne dovedim aptitudinile și să ne reîntregim ca echipă. Implicarea copiilor, faptul că au înțeles principiile sustenabilității și au fost recompensați cu premii, sunt câteva dintre aspectele care au venit în primul rând să serbeze ziua copilului și, în același timp, să sublinieze fragilitatea mediului înconjurător” crede Maricica (GIS).

„O idee excelentă de a îmbina și sărbători Ziua Copilului și Ziua Mediului – prin muncă, zâmbete, veselie și…echipă” adaugă Alexandra (GIS).

O ieșire cu multiple beneficii, pe care le-am simțit din plin: am făcut mișcare în aer liber, am ecologizat o porțiune a pădurii, am socializat și am făcut o mini cură de aerosoli. Ne-am simțit excelent că am reușit să strângem atât de multe deșeuri” declară și Liliana (FEPRA).

Keep it clean! – Păstrați curățenia!

Pădurea Snagov este, acum, mai curată. Acest loc cu adevărate comori de biodiversitate, căminul a peste 2.700 de alte specii de arbori, plante și animale (inclusiv 15 fagi bătrâni, o raritate, deoarece, de regulă, ei nu se întâlnesc la altitudini atât de mici) a fost scăpat de sute de kg de deșeuri de voluntarii FEPRA, cu ajutorul Primăriei Snagov și al Ocolului Silvic Snagov și cu participarea Patrulei de la Școala din Tâncăbești.

Aceste deșeuri nu ar fi trebui să ajungă niciodată în pădure. Niciun deșeu nu are ce căuta în pădure. Acum, după toată această muncă, avem câteva speranțe și îndemnuri :
> Faceți din voluntariat un hobby și un stil de viață.
> Când vă propuneți o activitate distractivă, în aer liber, cu prietenii, sau un teambuilding cu colegii, alegeți să organizați o acțiune de ecologizare. Multe alte locuri din Pădurea Snagov dar și alte colțuri minunate de natură așteaptă ajutorul nostru.
> Nu vă sfiiți să adunați deșeurile pe care le găsiți prin drumeții, dacă puteți. Treceți peste imboldul pasiv de a-i acuza pe cei care le-au lăsat acolo și faceți ceva constructiv, pentru prietenii noștri din alte specii care trăiesc acolo. Lăsați-vă inspirați de mișcarea plogging și de exemplele copiilor din Patrula de Reciclare.
> Fiți gardieni ai pădurii, chiar dacă nu v-a acordat nimeni acest titlu oficial. Când sunteți „la iarbă verde” aveți și voi grijă să rămână așa. Vegheați ca cei de lângă voi să lase locul curat, comunicând cu ei cu respect și bună credință.
> Vizitați Pădurea Snagov, păstrați curățenia, admirați peisajul, iar, dacă, după ce vor fi amplasate, vedeți pe traseu desenele copiilor realizate cu ocazia acțiunii „Keep it clean!”, scrieți-ne un gând, pentru ei și pentru toți voluntarii care au făcut acest loc și mai frumos.