Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Ana – reciclarea, florile și redescoperirea bucuriei

Ana voluntar Patrula de Reciclare din Scoala Gimnaziala Vaideeni
24 / 08 / 2023

#2023, #copiii Patrulei de Reciclare, #doneaza, #generale, #scoli rurale, #voluntari


În Patrula de Reciclare, Ana a reînvățat să zâmbească.

Când Ana a pășit pentru prima oară în noua ei clasă de la Școala din Vaideeni, uitase parcă să vorbească. Privirea ei albastră îți pătrundea însă în suflet și îți împărtășea mai bine decât orice cuvânt suferința care o copleșea. Cu doar o lună în urmă, Ana își schimbase familia, căminul, școala, tot ce cunoscuse până atunci. La 8 ani, o vârstă la care copiii se bucură din orice, ea părea să nu mai știe ce înseamnă încrederea sau speranța.

Patrula de Reciclare, primul zâmbet

Irina Boțocan, profesoara ei, nu s-a lăsat descurajată. În Școala Gimnazială „Luca Solomon”, din Vaideeni, jud. Vâlcea peste jumătate dintre elevi sunt din grupuri vulnerabile. Experiența îi demonstrase deja că iubirea de copii și răbdarea pot face minuni. Patrula de Reciclare a fost și de această dată cadrul perfect pentru a o ajuta pe Ana să-și redobândească încrederea în ea însăși și să-și descopere abilitățile.

Ana era retrasă, dar în același timp grijulie cu nevoile celorlalți. Era foarte atentă când vorbeam despre natură și despre cum putem s-o ocrotim. Când i-am explicat că fiecare elev are o responsabilitate în mica noastră clasă și i-am propus să fie membru al Patrulei, am primit în dar primul ei zâmbet” își amintește dna Boțocan.

De atunci, drumul Anei a început să meargă spre bine, cu pași mici, dar neîntrerupți. După ce a învățat să colecteze selectiv, nimic n-a mai scăpat vigilenței ei. „Fiecare dintre noi păstrăm curățenia și nu aruncăm nimic la întâmplare că de nu, Ana știe să ne reamintească”, spune, mândră, profesoara.

Grădina bucuriei

Ana a reușit să se concentreze la ore și s-a străduit să fie cât mai activă și implicată. Citea din ce în ce mai bine pentru că avea acum un scop: să învețe tot ce-i de știut despre Patrulă și reciclare. Când, în primăvară, profesoara a adus pliculețe cu semințe de plantat, Ana a sărit din bancă : „Eu vreau să citesc indicațiile. Trebuie să le respectăm ca să avem grădina școlii plină de flori!” Și așa s-a întâmplat. Au plantat, s-au bucurat împreună de fiecare bobocel, ba au avut chiar curajul să pună și câteva straturi de legume.

Avem cele mai frumoase flori și cele mai gustoase legume pe care noi cu mâinile noastre le-am plantat și le-am îngrijit, pentru că suntem membri în Patrula de Reciclare” spune Ana cu mândrie celor care calcă pragul școlii. Vorbește cu încredere și zâmbește oricărei persoane dornice să afle despre Patrulă și despre grădina de flori și legume.

Patrula de Reciclare dă copiilor ca Ana șansa să-și descopere puterea și bucuria împlinirii. Datorită donatorilor Asociației Volens putem continua programul care îi face pe copii să învețe cu plăcere și să se simtă valorizați.

Cu o donație de 50 de lei, poți asigura acum participarea la program timp de o lună a unei echipe de la țară, echipă în care copii ca Ana, zâmbesc din nou și descoperă bucuria de a pune în aplicare ceea ce învață.