Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Arta voluntariatului devine o pasiune

15 / 12 / 2016

#câștigători, #judetul Tims, #povestile Patrulei, #profesor coordonator, #profesor veteran


Motto: Arta supremă a profesorului este de a trezi bucuria exprimării creatoare şi bucuria cunoaşterii.” Albert Einstein

Pentru al șaselea an, Dalia Druia ”trezește bucuria cunoașterii” în elevii de la Școala Gimnazială nr.16 ”Take Ionescu” din Timișoara. De la începutul programului, din 2011, profesoara formează echipa Patrulei de Reciclare, cooptează agenți noi, îi motivează pe cei cu experiență, care vor să continue ca voluntari și să-și îndrume colegii, menține viu interesul față de proiect în rândul unei generații cu atâtea alte opțiuni și tentații.

În 2011, când am demarat Patrula de Reciclare în școală, am creat grupuri de voluntari cu dascăli, care și în prezent colaborează cu mine în cadrul proiectului. Am numit elevi responsabili în fiecare clasă” rememorează povestea Patrulei, doamna Druia. Ca să-și atragă și să-și mobilizeze colegii, agenții din fiecare clasă s-au documentat despre colectarea și reciclarea deșeurilor electrice, și-au făcut strategii, au comunicat între ei. Au descoperit plăcerea ”exprimării creatoare” astfel încât unii dintre ei nu au părăsit programul nici  în ziua de azi. De exemplu, la fel ca profesoara lor, două dintre elevele școlii sunt ”veterane”ale programului – au început în acelați timp aventura școlii și a Patrulei, în clasa I.  Azi, sunt în clasa a VI-a și au devenit adevărați ”mentori” pentru colegii proaspăt întrați în program.

Doamna Druia a știut că activitățile Patrulei ei trebuie să fie incitante, ca să atragă sprijinul tuturor elevilor școlii. ”Ultima campanie desfășurată în școală a atras elevi noi în echipa noastră, care au fost foarte încântați de acest proiect. Elevii voluntari noi veniți se simt atât de utili și simt că munca lor contează încât doresc să  se implice și pe viitor.”

Cele mai mari satisfacții

Voluntarii echipei create an după an de profesoara Dalia Druia știu că ceea ce fac contează. Li se umple_ANG9169 inima de mândrie, pe măsură ce containerele din școală se umplu cu deșeurile electrice colectate cu grijă de colegi și profesori. Dalia Druia i-a învățat să muncească eficient pentru ceea ce își doresc și, prin urmare, satisfacțiile lor sunt cu atât mai importante. Nu au nevoie de recompense materiale pentru ceea ce fac, sunt voluntari adevărați, însă aprecierea sinceră a muncii lor îi motivează să continuie pe acest drum. Însăși Alteța Sa Regală Principesa Maria a României, sub al cărei Înalt Patronaj de desfășoară programul, a apreciat contribuția profesoarei și a copiilor. ”Unul dintre momentele emoționante  pe care le-am trăit cu Patrula de Reciclare  a fost când am participat la întâlnirea cu Alteța Sa Regală Principesa Maria a României, care ne-a felicitat pentru contribuția adusă în cei 5 ani de proiect – contribuție care a contat pentru succesul și dezvoltarea Patrulei de Reciclare”, își amintește Dalia Druia.

Profesoara Dalia Druia este mândră că le-a oferit elevilor ei ceva în plus pe lângă știința de carte. ”În calitate de Profesor Coordonator, în cadrul Patrulei de Reciclare am avut ocazia să cunosc oameni frumoși care sunt dăruiți formării și educării copiilor. Pentru mine și pentru Agenții din școala noastră, Patrula de Reciclare este un program foarte activ care le oferă copiilor și comunității un grad ridicat de implicare și îi determină să fie responsabili față de mediul înconjurător.”