Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Ziua Patrulei de Reciclare – Bucuria de a fi câștigător

23 / 10 / 2015

#Atelierul de bricolaj, #Teodora Popescu, #Ziua Patrulei de reciclare 2015


Ideea organizării unui eveniment comun pentru toate Patrulele din județ mi se pare absolut genială, deoarece este o oportunitate unică pentru agenții și profesorii Patrulei de a se întâlni și de a se cunoaște.

Pentru mine, atelierul de bricolaj de la Zilele Patrulei de Reciclare a fost o experiență extraordinară, pe care nu o voi uita niciodată. Împreună cu copiii am trăit momente fascinante, care m-au inspirat și m-au îmbogățit. Mândria  de a fi Agent al Patrulei, bucuria de a fi câștigător, dorința de a-și ZPR Pitesti 2015demonstra, încă o dată, cunoștințele și abilitățile alături de colegi din alte școli, satisfacția, în urma realizării obiectelor propuse   –  toate le-am descoperit pe chipul sutelor de copii și de tineri cu care am lucrat. Am fost plăcut impresionată de comportarea exemplară a agenților în timpul activităților de bricolaj. Spre cinstea părinților și a dascălilor, copiii au demonstrat că știu să își exprime o opinie în mod civilizat, știu  cum să solicite și să acorde sprijin, știu să lucreze în echipă, știu să se bucure și să se distreze.

În cadrul atelierului mi-am propus să-i ghidez pe copii să transmită mesajul ecologic al Patrulei de Reciclare –  promovarea  comportamentului responsabil față de natură, colectarea selectivă a deșeurilor de  echipamente electrice și electronice  – prin intermediul unor obiecte promoționale simple și atractive, realizate din diverse materiale reutilizabile, materiale pe care le găsim foarte ușor în preajma noastră.

ZPR Pitesti 2015Creativitatea – comoara ascunsă în fiecare copil

N-aș spune că  dețin un secret sau că folosesc o metodă anume pentru stimularea creativității. Copilul însuși, respectiv, cunoașterea lui, iți oferă modalități de a accede la gândirea, la emoțiile și sentimentele personale, un ”teritoriu” pe care trebuie ”să-l cucerești” sau de care să te apropii, cât mai mult posibil. Abia apoi, cunoscându-i înclinaţiile, interesele, capacităţille şi posibilităţile individuale, poți să-i ”alimentezi” trebuința naturală de cunoaștere, să-i stimulezi curiozitatea înnăscută, să-l încurajezi să găsească soluții la probleme,  să facă alegeri, să-i declanșezi motivația. Cum? Construindu-i un mediu stimulativ,  ludic, dezinhibant, non-evaluativ  și optimist în care copilul să poată să se exprime liber. Acest lucru este valabil și pentru noi, adulții. Toți ne putem cultiva creativitatea, toți putem fi mai creativi, indiferent de vârstă.

Profesorii Patrulei – o comunitate de oameni frumoși

La Zilele Patrulei de Reciclare am avut prilejul să întâlnesc zeci de profesori coordonatori ai Patrulelor de Reciclare din județele câștigătoare.

_MG_9716

Pe unii dintre profesori îi cunoșteam de pe pagina de Facebook  a Patrulei de Reciclare, de pe site-ul  Patrulei sau de pe Youtube, spații unde ne-aufost promovate activitățile eco-educative desfășurate în programul Patrulei. Pentru mine, întâlnirea cu ei, ”face-to-face”, a fost una emoționantă. Am simțit că fac parte dintr-o comunitate specială, cu oameni care cred și promovează  valori importante – respectul pentru sine, pentru ceilalți, pentru natura înconjurătoare, buna-cuviință, responsabilitatea și moralitatea;  o comunitate cu oameni frumoși,  pe care nu poți să nu-i admiri când vezi cât sunt de dăruiți educării și formării copiilor.

Teodora Popescu, profesor coordonator al Patrulei de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1, Bistrița-Năsăud, tutore al atelierului de bricolaj la Zilele Patrulei de Reciclare