Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Bune Eco-Maniere, OGS & CSR

15 / 11 / 2021

#2021, #dezvoltare durabila, #evenimente, #generale, #Ghidul Bunelor Eco-Maniere, #zilele biz


Echipa Patrulei de Reciclare a fost invitată la cel mai mare festival de business din țară, Zilele Biz 2021. La Ziua de CSR, am prezentat cum se poate schimba lumea cu copii de grădiniță.

Ce pot avea în comun bunele eco-maniere, obiectivele de dezvoltare durabilă și responsabilitatea corporativă?

Colega noastră, Andreea Idriceanu Calev, a fost prezentă pe scena Zilelor Biz și a vorbit despre felul în care grija față de tot de ce înconjoară poate schimba lumea în bine. ”Bunele Eco-Maniere ar fi niște maniere pe care să le exersăm cu toții”, a spus Alex Grecu, amfitrionul nostru, în introducerea reprezentantei noastre.

”Da, așa este, pentru că lumea chiar poate fi schimbată cu copii de grădiniță”, a spus Andreea în deschiderea prezentării sale.

OGS – Obiectivele de dezvoltare durabilă

Patrula de reciclare, Zilele Biz, educatie de mediu, eco-maniere si obiective de dezvoltare durabila

Se discută la nivel global că până în 2030 trebuie să schimbăm, în bine, lumea în care trăim. Unul dintre primele 5 obiective de dezvoltare globală îl reprezintă educația. Patrula de Reciclare nu este un program despre gunoaie, el este un program despre educație. Copiii din Patrula de Reciclare, cei peste 125.000 care au participat în acești 10 ani de program, au reușit să schimbe comunități, au reușit să arate ce înseamnă să aplici principii frumoase de viață.

”Nu cred că putem vorbi despre smart cities sau despre inovație, nu cred că putem vorbi despre reducerea risipei alimentare și combaterea foametei sau despre schimbări climatice dacă nu pornim de la educație”, afirmă cu tărie prezentatoarea noastră.

Pe lângă educația academică, copiii au nevoie de aptitudini pentru viață, sau life skills, așa cum li se spune în cursurile de dezvoltare personală. Concret este vorba despre creativitate, spirit de echipă, motivație și mai ales auto-motivație, despre înțelegerea conceptelor. Avem nevoie de minți care să poată face conexiuni și să poată pune idei pe pagină. Este un lucru pe care l-am demonstrat în acești ani de activitate, nu vorbim despre teorie, ci despre o practică validată. Noi am făcut aceste lucruri cu copiii din peste 1.250 de localități din țară, coordonați de 4.500 de profesori care au schimbat mentalitatea în jurul lor și în comunitățile lor prin seriozitate, adaptabilitate și implicare.

Programul are obiective clare ce vizează schimbarea pe termen lung, printr-o abordare sustenabilă.

Transformăm comportamente, vieți, comunități

Prin educația copiilor informăm și implicăm adulții. Iar acest lucru se poate face cu oameni corect informați. Dezvoltarea vizează crearea de noi sisteme și bune practici care să aducă beneficii palpabile în viața grupului din care acești copii fac parte, deci vorbim despre practică, nu despre teorie. În felul acesta creăm modele și reușim să transformăm concret comportamente și comunități. Poate chiar și vieți. Sunt copii care s-au întors la școală și nu au abandonat-o pentru că au descoperit în acest program o șansă pentru a fi utili și folositori și și-au descoperit un rost. ”Dacă în acești 10 ani am reușit să salvăm un singur copil, să îl ajutăm să nu abandoneze școala, noi considerăm că ne-am îndeplinit cu succes misiunea!”, spune Andreea cu vocea încărcată de emoție.  

Patrula de reciclare, Zilele Biz, educatie de mediu, eco-maniere si obiective de dezvoltare durabila

10 teme de mediu legate de cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă

 Ghidul bunelor eco-maniere este un proiect aniversar, care celebrează cei 10 ani de activitate, în care prezentăm o colecție de bune obiceiuri față de mediu, realizată alături pe participanții în program. Căci ei au scris aceste bune maniere și le-au aplicat în școală, în familie și în viața lor. Cele 10 teme abordate abordează multe dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă vizate la nivel global.

În Patrula de Reciclare vorbim despre aplicabilitatea teoriei în situații concrete de viață. Este un program interdisciplinar, pentru că lucrând cu profesori din toate disciplinele, reușim să implementăm și să dezvoltăm aceste bune eco-maniere.

Educația nu este doar responsabilitatea familiei și a școlii”, a spus Andreea în finalul prezentării. ”Educația este responsabilitatea întregii societăți. Și a fiecăruia dintre noi. Acești copii trebuie să iasă din sistemul de învățare teoretică și să înțeleagă cum se aplică ceea ce învață în viața de zi cu zi. Iar acest lucru presupune obiective pe termen lung. Dacă veți avea nevoie în companii de oameni smart, adaptabili și inteligenți, înseamnă că avem obiective comune. Și care pot răspunde preocupărilor dumneavoastră de CSR și de dezvoltare sustenabilă. 2030 este foarte aproape. Vă invităm să creăm împreună programe cu bătaie pe termen lung care să creeze generații de oameni responsabili!

Andreea Idriceanu Calev

Prezentarea Patrulei de Reciclare de la #ZileleBiz o puteți urmări integral aici https://www.facebook.com/RevistaBiz/videos/271078814957366