Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Ce obiect de uz comun poate deveni o bombă eco?

29 / 04 / 2020

##niciobaterielagunoi, #colectare baterii, #editoriale, #ers, #generale


Vă gândiți, poate, că veți citi despre cum să faci petarde artizanale, cu ce ai prin bucătărie, în stilul lui McGyver, personajului cunoscutului serial? Nu e cazul. Nu am deraiat cu educația în zone dubioase. Dar știți ce? Nici măcar nu e nevoie de ghiduri și indicații subversive. Nu trebuie să faci combinații spectaculoase ca să creezi, de acasă, un mic dezastru pentru mediul înconjurător, și, implicit, pentru tine însuți. Ai, „gata de acțiune”, câteva obiecte mici și aparent inofensive, în telecomenzi și în diverse aparatele electronice – vorbim despre bateriile epuizate sau pe cale să se termine. Dacă o baterie consumată se transformă în bombă eco sau nu, depinde de ce vei decide să faci cu ea:
a) o arunci la gunoi;
SAU
b) o duci la un punct de colectare.

colectare baterii

Atunci când este la fel de ușor să faci un gest legal și responsabil pe cât este să faci opusul lui, ce alegi?

Dacă citești acest articol înseamnă că te preocupă colectarea responsabilă și reciclarea bateriilor și acumulatorilor uzați. Probabil știi deja că nicio baterie consumată nu trebuie aruncată la gunoi. Probabil că știi că, dacă ajunge la o groapă de gunoi, o singură baterie de câteva grame poate elimina în sol și în apă unele dintre cele mai toxice metale – mercur, cadmiu, litiu, nichel. Știi că aceste substanțe își vor găsi drumul înapoi în casele și farfuriile noastre, infiltrându-se în apa și alimentele pe care le consumăm.

Poate chiar ți se pare ceva simplu și evident să colectezi corect fiecare baterie, ți se pare ceva ce știe (și face) toată lumea. Din păcate, nu e așa. Dacă ar fi așa, ar trebui ca bateriile să fie reciclate în proporție de peste 90%, teoretic. Mai realist vorbind, ar trebui, cel puțin, să atingem obiectivul de 45% de baterii reciclate din cantitatea pusă pe piață în ultimii 3 ani. În realitate, doar câteva țări din Uniunea Europeană reușesc să treacă acest prag, iar România…nu se află printre ele.

colectarea bateriilor si acumulatorilor uzati, reciclare baterii,  reciclare deseuri electrice UE
Situația colectării bateriilor uzate în UE, în 2018

România, ca o baterie descărcată

De fapt, într-o reprezentare grafică a nivelului nostru de colectare a acestui tip de deșeuri electrice, România arată ca o baterie descărcată. Iar liniuțele timide înseamnă că, anual, între anii 2016 și 2018 am reciclat abia între 21 și 30% din cantitatea de baterii vândută în cei trei ani precedenți. 

Te vei uita la grafic și vei zice „ei, dar nu suntem doar noi în situația asta”. Adevărat, dar acest fapt nu ar trebui să ne ușureze de responsabilitate și nici să ne întărească descurajarea.

Acest 30 % ne spune că restul de 70% (dacă ne gândim la un ideal de 100%) adică zeci de tone de baterii și acumulatori, ajung în gropi de gunoi, unde își dezlănțuie potențialul „exploziv”. Iată cum un obiect mărunt, de uz curent – bateria aruncată la pubelă devine o „bombă” pentru mediu și pentru oameni. Printr-o alegere greșită.

Nicio baterie la gunoi – nicio bombă eco în natură

În 2020, Asociația Volens, cu sprijinul Asociației RoRec și al E-Recycling Services (ERS) a lansat campania #niciobaterilagunoi, în cadrul platformei de educație de mediu Patrula de Reciclare. Avem cu toții nevoie să ajungem mai repede la ziua când, în România, nicio baterie nu mai ajunge la coș, ci numai la un punct special de colectare.

Iar, pentru aceasta, îi invităm pe toți cei care înțeleg cât de important este acest lucru să fie ambasadorii acestei cauze, alături de noi. Dacă tu colectezi responsabil bateriile și acumulatorii descărcați, spune-le și altora cât de ușor este să faci o alegere corectă și un gest cu atâtea beneficii pentru noi toți.