Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Cu insignele în piept și cu grija naturii în suflet – Povestea Patrulei Colegiului Tehnic „Gheorghe Lazăr” din Plopeni, Prahova

20 / 01 / 2014

#2013, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #liceu, #poveste, #Prahova


Înconjurat de păduri de stejar, Plopeni este oraşul Patrulei care, la ediţia 2013, a mobilizat oamenii din judeţul Prahova să colecteze aproape o tonă de deşeuri de echipamente electrice şi electronice.

Scurtă întoarcere în timp: în octombrie 2012, douăzeci şi cinci de elevi ai Colegiului Tehnic „Gheorghe Lazăr” din Plopeni, deveneau agenţi ai Patrulei de Reciclare, sub îndrumarea Profesorului coordonator Constanța Lambă. Curând după aceea, fiecare dintre ei avusese revelaţia unei noi misiuni – şi-au promis că vor face tot ce le stă în putinţă să convingă cât mai mulţi oameni că locul vechiturilor electrice este numai la reciclare. S-au „dotat” cu informaţiile necesare, care i-au ajutat să pledeze tuturor cunoscuţilor cauza colectării selective.

Au început apoi să…comunice. Colegii din şcoală au fost cooptaţi să „pună umărul” la colectare. În fond, o cauză nobilă trebuie Prahova_Colegiul Tehnic Gheorghe Lazar Plopeniîmpărtăşită – natura e responsabilitatea noastră, a tuturor, iar efortul colectiv creşte şansele colegiului la câştigarea unui premiu.

Materialele informative primite de la Asociaţia RoRec au fost valorificate la maximum. Cu insignele în piept și cu grija naturii în suflet, membrii Patrulei au montat kiturile de -colectare în școală și au împărțit pliante informative. S-au implicat chiar și în concursurile de creație ale Patrulelor de Reciclare din toată țara, realizând pliante, afișe și nu în ultimul rând mascota patrulei prahovene.

„Voluntarii Patrulei de Reciclare sunt mândrii purtători ai insignei și încep să conștientizeze importanța rolului asumat pentru activități de reciclare și protejare a mediului”, îşi descrie agenţii doamna profesoară Lambă.

Poate că le-a purtat noroc mascota sau poate că s-au simțit încurajați de ajutorul venit din partea tuturor apropiaților – părinți, elevi. Cert este că au motivat o mulţime de oameni să scape de deşeuri electrice pe care le păstraseră în gospodărie prea multă vreme sau pe care le-ar fi aruncat ca pe orice alt gunoi. Aceasta înseamnă că i-au ajutat să devină conştienţi de nevoia şi importanţa a ceea ce spun ei. Dacă fiecare cetăţean la care au ajuns agenţii face din simplul gest de a se debarasa responsabil de deșeurile electrice un obicei, putem spune că, în anii care vor urma, Patrula de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Lazăr” din Plopeni va fi determinat colectarea a zeci de alte tone de  deseuri. Un calcul prospectiv, dar realist.

Contribuţia Patrulei la protejarea mediului care ne înconjoară nu s-a încheiat. Sunt în plină activitate şi la ediţia aflată în desfăşurare. Vor reuşi ca, alături de celelalte Patrule din judeţul Prahova, să atingă cota de 50g colectate per locuitor al judeţului şi să devină premianţi naţionali? Va urma…