Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

De la deșeuri electronice la instalații artistice: Expoziția itinerantă Recycle Your Technology ajunge la Rezidența9

25 / 10 / 2024

#2024, #colectare deseuri electrice si electronice, #DEEE, #generale, #parteneriat, #recycle your technology, #upcycling


Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 25 octombrie, de la ora 18:00, la Rezidența9 (I.L.Caragiale 32), București iar publicul va avea ocazia să descopere lucrările artiștilor Dorian Bolca, Sergiu Doroftei, Denis Flueraru și gH. [ d s l x ] și pe cele realizate de tineri din trei orașe din țară în urma atelierelor cu artiștii. Proiectul vizează un public divers și promovează practica reciclării, atât în rândul adulților, cât și al copiilor, punând accent pe importanța reciclării prin artă. 

Viziunile celor patru artiști, Dorian Bolca, gH. [ d s l x ], Denis Flueraru și Sergiu Doroftei, cu participarea cărora Recycle Your Technology prinde formă și conținut prezintă patru instalații în care componente ale unor aparate electrice / electronice marcate de semnul obsolescenței, sunt transformate în generatoare de lumină, sunet și mișcare.

Suzana Dan, curatoare

Vernisajul va debuta cu o discuție despre importanța reciclării deșeurilor electronice și despre activitățile culturale și educative realizate pentru elevi și tineri cu Elena Scutaru (Eco Positive), Suzana Dan (Rezidența9), Ada Lungu (Asociația Volens, Patrula de Reciclare).

Expoziția prezintă lucrările tinerilor care au participat la ateliere

Un alt aspect esențial al expoziției este prezentarea lucrărilor realizate de tinerii care au participat la atelierele „Recycle Your Technology”. Acestea fac parte din programul „Care-i faza cu arta contemporană?”, inițiat de Rezidența9 și implementat cu sprijinul Asociației Volens. În cadrul atelierelor, elevii au fost provocați să transforme componente electronice defecte în instalații artistice, explorând atât reciclarea creativă, cât și potențialul estetic al tehnologiilor învechite.

În cele trei orașe în care proiectul a fost implementat, acesta a beneficiat de sprijinul inspectoratelor școlare și al directorilor liceelor partenere: Liceul de Artă „Sabin Păuța” din Reșița, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad și Liceul Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch” din Brașov. 38 de elevi din aceste orașe au participat la ateliere, unde au învățat diverse tehnici de realizare a instalațiilor multimedia și sonore.

Participanții au creat boxe portabile, microfoane de contact și lămpi dimabile, învățând în același timp cum să cositorească, să folosească loop tapes și chiar să compună și să masterizeze propria compoziție sonoră. Atelierele nu doar că i-au învățat despre reciclare, dar le-au oferit tinerilor și ocazia de a explora noi modalități de a utiliza tehnologia în mod creativ și funcțional.

Activități educative și interactive la Rezidența9

Din dorința de a obține un răspuns mai cuprinzător și mai detaliat la întrebarea „Care-i faza cu tehnologia reciclată?”, Rezidența9, în colaborare cu inițiatorii și artiștii implicați în proiectul „Recycle Your Technology”, propun o serie de activități educative și interactive care adaugă plus valoare conținutului expoziției. 

Aceste activități, dedicate atât tinerilor, cât și adulților, au scopul de a educa publicul larg cu privire la importanța reciclării dispozitivelor electronice și reutilizării tehnologiei vechi. Prin ateliere creative și discuții tematice, tinerii au ocazia să învețe despre impactul pe care reciclarea îl are asupra mediului și societății, dar și despre cum pot transforma deșeurile electronice în artă.

Tinerii între 15 și 25 de ani încă se mai pot înscrie la puținele locuri rămase disponibile în cadrul atelierelor accesând formularul de înscriere: https://bit.ly/3NDJHHi 

Participarea este gratuită. 

Tururile ghidate în expoziție vor avea loc pe 16 noiembrie și 23 noiembrie, de la ora 17:00. Nu există o limită de locuri, iar accesul este deschis tuturor. Rugămintea organizatorilor este ca participanții la tur să aducă un deșeu electronic pentru reciclare. În cadrul expoziției, va fi amplasată o urnă specială destinată colectării acestor deșeuri, oferind astfel o oportunitate concretă de a contribui activ la procesul de reciclare.

Pentru mai multe informații despre evenimentele de la Rezidența9 urmărește paginile de Facebook și de Instagram 

Partner inițiator și organizator al atelierelor „Recycle Your Technology”: Rezidența9
Parteneri: Salonul de Artă și Industrie, Muzeul Cineastului Amator, kinema ikon, Muzeul de Artă Arad, Centrul Cultural Apollonia, Asociația Volens, Eco Positive
Graphic design: Sorina Popescu
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN

  • 14 Nov 2024

    Înscrie-te în noua ediție a concursului GreenUp my School

  • 29 Aug 2024

    Pagina Facebook a Patrulei de Reciclare pierdută în urma unui atac cibernetic

  • Data indisponibilă

    Biodiversitate, oameni, locuri prezentate prin ochii copiilor premiați pentru promovarea patrimoniului natural și cultural din Dâmbovița

  • Data indisponibilă

    Ada Lungu: Susținem profesorii din mediul rural să adopte metode inovatoare de dezvoltare a literației și de incluziune a elevilor vulnerabili

  • Data indisponibilă

    Câștigătorii concursului din cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”

  • Data indisponibilă

    Vasile Brașovanu: „Normalitatea pedagogică este atunci când toate nevoile copilului sunt puse pe primul plan în activitatea de zi cu zi a profesorului”

  • Data indisponibilă

    Recycle your Technology– tinerii devin artiști ai upcycling-ului

  • 23 Apr 2024

    O nouă aventură începe în Săptămâna Verde: concursul național „Nicio Baterie la Gunoi” 2024

  • 17 Apr 2024

    GreenUp my School 2024 – încă un premiu pentru școlile care colectează cele mai mari cantități de baterii