Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

De la o experiența de voluntariat educativ, la o filozofie de viață – Povestea Patrulei de Reciclare a Liceului ”Constantin Brâncoveanu” din Horezu, județul Vâlcea

22 / 11 / 2013

#2013, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #liceu, #poveste, #Vâlcea


Mii de kilograme de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), sute de oameni convinși, zeci de activități, o Patrulă premiată pentru cea mai mare cantitate DEEE colectată/elev în județul Vâlcea. V-am stârnit interesul? S-o luăm cu începutul.

La începutul anului școlar 2012-2013 locuitorii din comuna Horezu (județul Vâlcea) nu știau ce-i așteaptă. Nu bănuiau că, în următoarele luni, Patrula Liceului ”Constantin Brâncoveanu” avea să-i convingă să predea la reciclat peste 4.000 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice – adică peste 120 kg colectate / elev înscris. Știți ce înseamnă aceasta? Sute de oameni cărora liceenii le-au revelat modul cum comportamentul față de aceste deșeuri afectează natura și comunitatea. În plus, au pledat cauza reciclării atât de convingător încât i-au determinat să scoată din case, din depozite și beciuri peste 4 tone de vechituri electrice.

Liceul Constantin Brancoveanu Horezu - judet Valcea (6)

Prima ”strigare” s-a dat, firește, în cadrul școlii. ”Am inițiat o puternică actiune de informare în rândul profesorilor și elevilor, care s-a materializat în colectarea primelor deșeuri” povestește Maria Constantinescu, profesorul coordonator al Patrulei, conștientă că nu poți cere oamenilor să își schimbe obiceiurile fără să dai primul exemplu. Patrula de Reciclare a avut un susținător devotat – directoarea liceului, doamna Mirela Toma, care le-a creat cele mai bune condiții în care să se desfășoare: le-a pus la dispoziție un spațiu cu dotări multimedia în incinta școlii și le-a facilitat accesul la instituțiile locale.

Liceul Constantin Brancoveanu Horezu - judet Valcea (4)

Am pornit în grupuri, din casă în casă, din instituție în instituție, pentru a sensibiliza opinia publică în legatură cu factorii de poluare. Primăria ne-a felicitat acțiunea și ne-a oferit sprijinul necesar.”

S-au bazat pe comunicarea directă cu oamenii ca principal instrument de informare și mobilizare la colectarea de deșeuri electrice.

O țară mai curată, o viață mai frumoasă

Irina Boțocan, reprezentantul local al Asociației Române pentru Reciclare RoRec, nu s-a putut abține să nu remarce că ”după rezultatele obținute, s-a dovedit că ei, copii noștri, au fost cei mai buni ambasadori ai colectării selective de DEEE. Cu entuziasmul și atitudinea lor ce nu lasă loc compromisului, ei reușesc lucruri pe care noi, adulții, le obținem mai greu. Am fost mândră să descopăr în doamna Maria Constantinescu un dascăl care le-a insuflat spiritul responsabilității și i-a îndrumat către succes. Prin exemplul lor, acești tineri ne arată că putem trăi mai bine într-o casă mai curată și într-o țară mai curată, pentru că, de fapt, România este casa noastră, a tuturor.

Fotografie-0088

Activitatea lor ecologică nu se limitează la calendarul programului Patrula de Reciclare. Chiar și între ediții, elevii și profesorul coordonator continuă să informeze comunitatea și să facă toate acele gesturi care contribuie la ”o lume mai verde”.

Anul acesta, s-au reînscris în program, așa cum speram. Suntem îndreptățiți să așteptăm noi surprize frumoase de la ei. Și ei, ca și noi, suntem siguri că există încă mulți ”Recicleni” care așteaptă să fie colectați din gospodăriile și companiile din județ. Pentru agenții Patrulei liceului ”Constantin Brîncoveanu” din Horezu, participarea în program transcede experiența din școală pentru a deveni un stil de viață.