Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Despre idei grozave și reciclare cu… pinguini

7 / 10 / 2013

#2013, #Brașov, #câștigător, #cel mai activ profesor, #grădiniță, #poveste


Ce e alb și negru, alb și negru și iar alb și negru? Un pinguin care se rostogolește pe o pârtie…

Dar cum se numește un pinguin în deșert? Rătăcit… Și ultima: când sunt pinguinii portocalii, albi și albaștri? Atunci când sunt  făcuți din materiale reciclabile de micuții creativi de la Grădinița nr.22 ”Micul Prinț” din Brașov. N-ați fi crezut că un bec ars este, de fapt, un pinguin în miniatură, așteptând să fie descoperit? Educatoarea Alina Țăran, coordonatoarea Patrulei de Reciclare, a știut că preșcolarii din clasa ei sunt artiști care așteaptă să fie provocați. A crezut în capacitatea Patrulei ei de promova comportamentul ecologist al colectării de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Focus – părinții

Patrula s-a pus pe treabă imediat după înscrierea în program. Aliați ”de bază”, părinții au fost cuceriți pe de-a-ntregul de partea cauzei colectării și reciclării deșeurilor electrice și electronice – DEEE. Într-o primă fază, copiii au creat un pliant – ”Pământul trist”. De ce trist? Din cauza poluării, desigur. ”Pe spate am scris câteva detalii despre reciclare, colectare și implicarea instituției noastre în program. Preșcolarii au colorat pliantele și le-au dăruit părinților, împreună cu pliantul RoRec. Părinții au aflat despre campania la care participă copiii lor și despre importanța colectării și reciclării DEEE” ne împărtășește profesorul coordonator.

m3

Apoi, micuții au amenajat un loc special unde i-au ținut informați pe părinți despre diferitele activități ale Patrulei și despre cum cei mari îi pot ajuta pe cei mici. Copii au înțeles că, o dată ”sensibilizați”, adulții trebuie să știe exact cum pot să sprijine concret Patrula. Părinții au scotocit prin casă și și-au mobilizat cunoscuții astfel încât fiecare tânăr agent să poată preda la containerele din școală câte un aparat stricat, mândru să dea exemplul unui gest de adevărat ecologist.

Tot părinților le-a fost dedicat și simpozionul „Să fii un bun părinte” în cadrul Proiectului de Reformă pentru Educaţia Timpurie ”O șansă pentru fiecare”. Contribuția lor a fost recunoscută și pusă în valoare cu prilejul unui eveniment ce a reunit și alte grădinițe din județ.

pinguini3

Colectarea DEEE – importantă, serioasă, dar și distractivă

Moș Crăciun le-a adus nu doar daruri frumoase agenților Patrulei de la ”Micul Prinț”, ci și o porție de inspirație. După Sărbătorile de iarnă au revenit puși pe fapte mari – atunci au realizat Mascota Patrulei – cei trei pinguini haioși din becuri, carton colorat, acuarele, lipici, ochișori și iarbă sintetică. Un exercițiu de creativitate prin care au atras atenția asupra a ceea ce înseamnă reciclarea DEEE.

Competitivi pe cât sunt de creativi, au organizat și un concurs – una din cele mai potrivite căi de a stimula ideile și talentul celor mici. În timp, deveniseră mult mai optimiști. Concursul lor s-a numit, de această dată, ”Veselia Pământului”. Alina Tăran povestește cum ”copiii s-au întrecut care mai de care să ilustreze tema folosindu-și imaginația. Și-au expus ideile pentru o viață mai sănătoasă și o țară mai curată, prin desenele lor. Au fost premiați cu diplome.”

reciclam1

Comunicare până în ultima linie dreaptă

Chiar și după atâtea inițiative, educatoarea Alina Țăran nu și-a epuizat tolba de proiecte. A fost printre profesorii coordonatori care au pus în practică sugestia noastră de a face apel la reprezentanții locali RoRec. Prin urmare, a invitat reprezentantul local RoRec la o întâlnire cu copiii. Prezentarea și jocurile i-au ajutat să cunoască și să înțeleagă și mai bine nevoia de a colecta DEEE și misiunea Asociației Române pentru Reciclare RoRec. Întâlnirea s-a dovedit pe cât de educativă, pe atât de distractivă. ”Copiii au vizionat un film despre reciclare și, la final, au cântat imnul RoRec.

m5

Juniorii patrulei noastre au luptat vitejește pentru cauza reciclării până în ultimele zile ale ediției 2013. În săptămâna ”Școala Altfel”, au vizitat o școală generală, unde și-au atras colaborarea colegilor mai mari. ”Preșcolarii au împărtășit școlarilor cunoștințele acumulate despre programul RoRec, au cântat imnul, au împărțit pliante și i-au îndrumat pe școlari să participe la protejarea mediului prin colectare selectivă.” Un succes confirmat de acțiuni concrete: elevii școlii vecine au început să aducă DEEE-uri la punctul de colectare din grădiniță!

desene3

Patrula de Reciclare a Grădiniței ”Micul Prinț” din Brașov s-a ridicat la înălțimea personajului lui Antoine de Saint Exupéry, al cărui nume îl poartă instituția lor. Au înțeles bucuria de a se implica într-o cauză frumoasă, în beneficiul naturii, valoarea lucrului în echipă și importanța comunicării.  Au trăit, alături de educatoarea lor, Alina Țăran, de părinți și prieteni, experiențe care le vor influența comportamentul față de mediu pe viitor. În curând ei vor intra la școală și vor duce mai departe, în rândul noilor colegi și pedagogi, aceste principii. Patrula de Reciclare ”crește” împreună cu voi!

m7