Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Sezonul X, Episodul 5 – Economia de apă și energie

24 / 03 / 2021

#economia de apa, #economie de energie, #editia X, #generale, #tema 5


Ai trăit vreodată o pană de curent sau de apă care să dureze câteva ore ? Dacă da, cu siguranță ți-ai dat seama, în acele momente, că sunt unele dintre cele mai importante lucruri din lume. Haideți deci să vorbim despre economia de apă și energie.

Viața noastră depinde de ele, iar ele depind de alegerile noastre. Producerea de energie electrică este un proces cu mare impact asupra mediului înconjurător iar apa este o resursă vitală dar limitată. În plus, cele două sunt legate – trebuie apă ca să produci energie și energie ca să asiguri necesarul de apă.

Deși poate părea că apa abundă pe Planetă, de fapt, noi, toți cei aproape 8 miliarde de oameni și toate celelalte specii de animale avem acces la numai 1% din toată cantitatea de apa de pe pământ. Iar producerea energiei, cel puțin deocamdată, arde combustibil fosil și generează 80% dintre emisiile de gaze cu efect de seră, adică acel fenomen care contribuie la încălzirea globală.

Este vital să respectăm și să nu irosim aceste resurse. Tema 5 a ediției X este economia de apă și energie. Găsim moduri de a le folosi în mod responsabil, astfel încât să nu contribuim la poluare și să protejăm rezervele naturale.

Pe locuri, fiți gata, descărcați !

Ultimele știri spun că ne așteaptă o lungă vacanță –o ocazie perfectă de joacă, explorare și distracție.

Exact asta propunem profesorilor, părinților și copiilor, pentru o vacanță reușită – jocuri și experimente legate de gesturile foarte simple prin care putem proteja Pământul și, implicit, pe noi înșine. Ceea ce contează cel mai mult este să le practicăm în mod permanent și pe o scară cât mai largă.

Descărcați aceste materiale ca să descoperiți cât mai multe dintre ele, alături de copii !

Prezentare tema 5 – economia de apă și energie
Fișa de lucru 1 tema 5
Fișa de lucru 2 tema 5
Fișa de lucru 3 tema 5
Fișa de lucru 4 tema 5
Quiz tema 5

Vreți să încurajați spiritul responsabil al copiilor și să schimbați ceva în bine în comunitate, în acest sens ? Atunci aceasta e provocarea ideală, și vine într-un context mai mult decât potrivit – între Ziua Mondială a Apei (22 martie) și Ora Pământului (27 martie) – cea mai mare mișcare globală pentru conștientizarea nevoii de economisire a energiei electrice.

Care sunt soluțiile voastre pentru economia de apă și energie ?

Acestea fiind zise, așteptăm ideile voastre legat de ceea ce putem face, acasă, la școală sau de cum putem colabora cu ceilalți membri ai comunității ca să promovăm adoptarea de bune practici de economisire a apei și energiei.

Avem și o provocare foaaarte precisă ! Setați-vă obiectivul de a vă reduce consumul lunar de apă și energie al familiei măcar cu 5%, pentru început. Comparați facturile și indexurile pentru a vă verifica progresul !

Bravo de pe acum cui îndrăznește ! Iar cine mai și reușește, scrieți-ne, neapărat și povestiți-ne cum ați făcut, pe Facebook !

P.S. O amintire din vara trecută, Vara Poveștilor Eco, și o mărturie video despre economia de apă și energie de la Karina Kobau!