Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Entuziasmul care se cere urmat, exemplu care impune respect – Patrula de Reciclare a Școlii Gimnaziale Sfântul Iacob, Câmpulung, Argeș

11 / 12 / 2013

#2013, #Arges, #câștigător, #cea mai mare cantitate DEEE/agent, #poveste, #școală


“Panoul de la intrarea principală – umplut cu poze. Anunțuri lipite la toate intrările în școală. Mascota instalată țanțoș în partea de est a clădirii. Copii cu insigna în piept și zâmbete cuceritoare, pregătiți de acțiune. Bifat!” Aduce mai mult a plan strategic de securitate, dar de fapt este doar una dintre activitățile Patrulei de Reciclare din Școala Gimnazială Sfântul Iacob, Câmpulung, premiată pentru cea mai mare cantitate DEEE colectată/Agent din județul Argeș.

Agenții, ghidați temeinic de doamna profesor Petruța Popescu, s-au asigurat că au acoperit fiecare metru din școală cu îndemnurile lor mobilizatoare: „Ia atitudine!”, „Colectează selectiv DEEE!”.

Odată ce au „blindat” școala cu materiale, au început să-și motiveze colegii. Energici și puși pe treabă, agenții noștri le-au amintit celorlalți copii planul de acțiuni și obiectivul principal: „să ajutăm la colectarea a cât mai multe DEEE-uri!”. Țelul lor n-ar fi putut fi atins fără o muncă asiduă prin care să-și informeze toți colegii și să-i molipsească de aceeași pasiune pentru protejarea naturii.

Următoarea etapă a planului: mobilizarea părinților. Tinerii agenți au făcut un ”training” ca la carte părinților-voluntari, care au devenit ambasadori ai colectării DEEE, la rândul lor, la rude, vecini și prieteni. Obiectiv îndeplinit 100%.

S-au organizat perfect, ca o echipă, au implicat elevi de clasele III-VII, de vârste diferite, din clase diferite, personal administrativ, profesori și părinți – un întreg arsenal pentru misiunea de a explica oamenilor că este imperativ să își schimbe atitudinea și comportamentul față de modul cum se debarasează de deșeurile electrice.

Totul s-a desfășurat firesc, au crezut atât de puternic în ce și-au propus încât au găsit mereu calea potrivită, iar cantitatea de DEEE-uri s-a acumulat de la o zi la alta. Perseverența și spiritul strategic i-au condus spre rezultate remarcabile. S-au adunat astfel aproximativ 2.000 kg – indiciu incontestabil al succesului lor în mobilizarea la colectarea de DEEE.

Ceea ce au realizat elevii din Patrula Școlii Gimnaziale ”Sf.Iacob” din Câmpulung  și doamna profesoară Petruţa Popescu este extraordinar. Și-au făcut un plan de acțiune și au activat toate resursele avute la dispoziție pentru a servi scopului final: cât mai mulți concetățeni conștienți de riscurile poluării datorită deșeurilor de echipamente electrice și electronice, cât mai multe vechituri predate responsabil la reciclare, o natură curată și protejată.

Un fapt îmbucurător le-a dat speranță. Așa cum spune doamna Popescu „oamenii dau cu bucurie DEEE-urile nefolositoare știind că pot ajuta o școală”, dar, mai ales, știind că, astfel, se ridică la înălțimea așteptărilor tinerilor și le dau un exemplu, le arată că pot determina schimbarea pe care o merită generațiile următoare.