Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

„Experiența se capătă prin străduință” – Povestea Patrulei de Reciclare a Școlii Generale nr.1 din Polovragi, județul Gorj

9 / 01 / 2014

#2013, #câștigător, #cel mai activ profesor, #Gorj, #poveste, #școală


Cheile Oltețului, Peștera Polovragi, Mănăstirea Polovragi, Cetatea Dacică – iată panorama localității Polovragi, județul Gorj, o atracție pentru turiști dar și o piesă din puzzle-ul care formează ecosistemul global. Elevii Școlii generale nr.1 din Polovragi știu acest lucru – că locul frumos în care trăiesc nu este doar casa lor, este și o parte din tara lor și din lume. Nicolae Zăvoianu, profesorul coordonator al Patrulei de Reciclare, câștigător al premiului „Cel mai activ profesor” din județul Gorj, i-a învățat că grija de mediul înconjurător este o contribuție care se întinde mai departe de linia orizontului.

„Am fost câștigători din momentul în care am primit confirmarea de parteneri ai dumneavoastră, în această familie lărgită, Patrula de Reciclare”, ne-a mărturisit domnul Zăvoianu, care consideră că diploma primită îi aduce, pe lângă recunoașterea meritelor, responsabilitatea de a le depăși.

A început prin formarea echipei Patrulei, din elevi ai claselor primare. Elevii și părinții au învățat apoi, în cel mai scurt timp, tot ce trebuia să știe pentru a promova în comunitatea lor colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

„În cadrul acestui proiect am fost agentul zero al Patrulei de reciclare, iar elevii au fost partenerii mei de activitate. Am responsabilizat copiii – deci adulții de mâine, dar i-am implicat și pe părinții acestora. Înțelegând finalitatea programului, părinții și-au asumat rolul de actori din umbră și au supravegheat activitățile copiilor.”Scoala Generala Polovragi

Au stimulat colectarea DEEE în comuna lor prin jocuri și concursuri tematice. Pornind de la Patrula de Reciclare, domnul Zăvoianu a dezvoltat în școală proiectul educativ „Noi și mediul înconjurător”, la care au participat toți elevii, deja convinși să adopte o atitudine responsabilă față de natură în toate deciziile cotidiene. În viziunea profesorului Zăvoianu, educația ecologică se face printr-o diversitate de mijloace: dezbateri tematice, activități în aer liber, campanii de informare a cetățenilor, observarea efectelor poluării asupra florei în zona comunei și un concurs de referate.

Încă o dovadă că entuziasmul este contagios – profesorul Nicolae Zăvoianu crede că succesul se datorează faptului că inițiativele sale ”au pornit din suflet și au fost făcute cu dăruire.”

Patrula de Reciclare a însemnat, pentru elevii Școlii generale nr.1 din Polovragi, o experiență educativă care construiește un stil de viață, pentru restul vieții. Agenții patrulei, părinții, colegii și vecinii lor sunt, de acum, conștienți cât de multe avem de schimbat și câte gesturi benefice pentru mediu putem face, mereu, atât de simplu, fiecare. Au aflat câte aventuri îi așteaptă pe acest drum plin de descoperiri și satisfacții. Acest lucru ne aduce siguranța unui parteneriat de cursă lungă.