Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Happy tree, happy team!

23 / 10 / 2020

#editoriale, #generale, #happy tree, #reciclare creativa, #reducerea plasticului


de Andreea Idriceanu Calev

În căutarea noastră pentru cele ”20 de idei eco pentru 2020” am ajuns și pe la Sibiu, unde am întâlnit doi tineri foarte creativi și pasionați de reciclare. Adina Loloiu și Adrian Gafon sunt doi corporatiști sibieni care au decis să ia drumul antreprenoriatului. Domeniul pe care l-au abordat este reciclarea plasticului. „Extraordinar!” veți spune. Și care e noutatea? Și noi ce ar trebui să facem? Vă povestesc imediat!

Motivația lor este una foarte specială: doresc să realizeze produse din plastic reciclat, care pot înlocui diferite articole din lemn.

”Ne dorim să salvăm pe cât posibil tăierile de copaci și să reducem folosirea lemnului pentru obiecte ce pot fi realizate și din plastic reciclat și vrem ca pentru fiecare kilogram de plastic reciclat să plantăm câte un copac.”

Adina Loloiu

Acești tineri sunt unici la acest moment în România. Au început prin propriile forțe un proiect pilot de colectare a diferite categorii de plastic și transformarea lui în plăci de diferite dimensiuni sau în filament pentru imprimante 3D.

”Acum se colectează destul de mult plastic de tip PET. Cantitățile aruncate la gunoi însă sunt imense. Bani aruncați la gunoi! Plasticul este de diferite tipuri. Noi am achiziționat niște aparate pe care lucrăm cu orice tip de plastic. Și din care realizăm elemente ce pot fi folosite în industrii creative. Momentan pare că ne jucăm, realizăm ceasuri, brelocuri, ghivece de flori, puzzle-uri, decorațiuni. Din 3 sticle de Lenor putem realiza o placă de plastic de 23x23x7 mm. Din care poate ieși un ceas de perete unicat, pe care il putem personaliza

Adrian Gafon

Toată munca lor este de fapt o modalitate de reciclare creativă. ”Intenționăm să colaborăm cu artiști plastici, cu arhitecți și să găsim cât mai multe idei pentru a realiza diferite obiecte de decor sau casnice, de la tocătoare și boluri sau castroane până la elemente de mic mobilier, placi tip gresie sau faianță, podele sau rafturi”, mai spune Adina.

Mascota echipei, Archie, este permanent prezentă în micul lor atelier. Când nu este interesat de firele de imprimantă, precum și de capacele de la sticlele de plastic, Archie urmărește cu atenție activitatea celor doi.

Care este de fapt fluxul acestei activități pilot?

”Avem nevoie de plastic curat, spălat și fără etichete. Plasticul astfel pregătit îl sortăm pe categorii și pe culori și îl prelucrăm printr-un tocător de unde apar fulgii, materia primă. Apoi începe joaca. Combinatii de culori, de modele, de idei. Fulgii sunt apoi tratați într-un cuptor la temperature înalte, de unde folosind diferite modele de matrițe apar plăcile de plastic sau obiecte inedite. Și mai departe creativitatea este nelimitată”, povestesc cei doi ecologiști. ”Sigur că acum testăm, învățăm și încercăm tot felul de variante. Ne-am achiziționat echipamente care să ne ajute să descoperim toate detaliile acestui fel de activitate și descoperim în fiecare zi ceva nou. Până nu o iei de la zero și nu treci tu prin toate etapele și fazele procesului, până nu testezi fiecare tip de plastic, la ce temperatură se topește, la cât rezistă produsul finit, cum se comportă la ger, la căldură, nu ai cum să mergi mai departe. Dar lucrăm serios să descoperim toate tainele <<meseriei>> și avem și target! Până la sfărșitul anului vrem să reciclăm 50 de tone de plastic și să realizam 100.000 de produse marca Happy Tree”.

Momentan alături de ei stau familiile, prietenii, colegii care nu mai aruncă la gunoi nici măcar un dop de plastic! Ce putem face noi? Decât să aruncăm la gunoi plasticul de care au ei nevoie, mai bine încercăm să îl trimitem la micul lor atelier.

Între timp, au mai apărut și alte obiecte minunate în colecția Happy Tree: suporturi pentru ghivece, brăduți cu decorațiuni realizate de ei doi și o serie de animăluțe super simpatice și multifuncționale: breloc și suport de telefon!

Îi ajutăm să își îndeplinească targetul pentru 2020? Căutați-i pe www.facebook.com/happytreerecycle și vedeți ce lucruri minunate știu să facă!