Autentificare

Apasă aici dacă ai uitat parola!

Resetare parola


Completează adresa de email, apasă butonul Trimite și vei primi un link de acces pentru modificarea parolei.


« Înapoi la formularul de autentificare.

Ibolya Kovacs, Colegiul Tehnic Aiud – Speranţa este drumul spre împlinirea dorinţelor

31 / 08 / 2018

#editia 2017-2018, #editoriale, #generale, #interviuri, #judetul Alba, #profesori coordonatori, #profesori premiati


În școala ei, e recunoscută pentru energie și inițiativă. Își antrenează elevii în activităţi cât mai diverse: „ateliere de lucru, expoziţii, simpozioane, vizite tematice, excursii, workshop-uri, marşuri, campanii de popularizare şi colectare de DEEE-uri, oriunde tinerii simt că pot să fie cât mai originali şi creativi.” Participă anual la concursuri naţionale, regionale şi judeţene de protecţie a mediului, „unde elevii au ocazia să vadă exemple de bune practici, să lucreze în echipă şi să se distreze constructiv.”

În Patrula de Reciclare, a câștigat deja, cu echipa ei, două premii locale, pentru că au fost „Cea mai Activă Patrulă” din județ. În fiecare an, tot mai mulţi elevi se implică activ iar numărul Suporterilor din şcoală şi din comunitate creşte.

În natură, evadează din zbuciumul cotidian, își umple sufletul de bucurie şi simte că este cu adevărat ,,acasă’’.

V-o prezentăm pe doamna Ibolya Kovacs, Profesorul Coordonator al Patrulei de la Colegiul Tehnic Aiud. Are deja dovezi că programul este, pentru elevi, „o alternativă pentru petrecerea utilă a timpului liber, alături de alţi tineri cu care îşi pot împărtăşi pasiunea pentru protejarea mediului și pot găsi soluții de reducere a poluării. Implicându-se în diverse activităţi, lucrând în echipă sau individual, confruntându-se cu diverse situaţii-problemă, ei dobândesc noi competenţe.

Agenții Patrulei ei sunt „curioşi, inimoşi, entuziaşti, activi. Caută contactul cu Patrula de Reciclare, sunt comunicativi, vin cu idei şi propuneri. Au un mare potenţial creator. Suntem singura Patrulă de Reciclare din municipiul Aiud şi suntem tare mândri de acest lucru. Am observat chiar că anumiți elevi își îmbunătățesc vizibil rezultatele școlare și comportamentul, ca urmare a participării la program” spune Ibolya Kovacs.

Orașul lor e „o localitate cu oameni inimoşi, harnici şi gospodari, cărora le place să aibă grădini îngrijite şi pline de flori.” Există și oameni indiferenţi, care aruncă gunoaie pe stradă, pe spaţii verzi sau la marginea pădurilor dar doamna Kovacs își păstrează optimismul: „Îmi place să cred că educaţia ecologică dobândită în Patrula de Reciclare este o oportunitate pentru elevi şi pentru comunitate și că va contribui în mod direct la păstrarea unui mediu curat şi sănătos pentru noi toţi.”

Atitudinea ei pozitivă este susținută și de faptul că au câștigat de partea lor mulți Suporteri. „Avem numeroşi Suporteri în şcoală: elevi, profesori şi personal nedidactic. Premiile câştigate sunt rezultatul unui efort colectiv! Ne sprijină și un număr mare de Suporteri din afara şcolii: prieteni, vecini, instituţii şi firme partenere: Spitalul Municipal Aiud, Asociaţia ,,Maria Agapia’’ Aiud, Serviciul Maltez-Sucursala Aiud, Vasinca S.R.L. Aiud, S.C. Maxi Boto S.R.L., S.C. Mobis Al Aiud, Asociaţia „Bunici şi nepoţi” etc. Tuturor le mulţumim pentru susţinere.

Pentru doamna Kovacs, „speranţa este drumul spre împlinirea dorinţelor. Am avut întotdeauna vise. Unele s-au împlinit, altele nu. Dacă n-am reuşit să obţin un lucru, speranţa şi gândirea pozitivă m-au ajutat să-mi pot îndrepta atenţia spre altceva, să caut alternative. Aşa, având mai multe variante la dispoziţie, e imposibil să nu realizezi ceva.”

Iar succesul în Patrula de Reciclare este unul din aceste visuri împlinite pentru dascălul și mentorul nostru, pentru că, așa cum spune un proverb chinezesc, „dacă te gândeşti la anul următor, însămânţează pământul; dacă te gândeşti  la următorii zece ani, plantează un copac; dacă te gândeşti  la următorii o sută de ani, educă oamenii.”